Europa

articolul anterior articolul urmator

Ungaria şi Rusia au bătut palma pentru un nou acord de aprovizionare cu gaze pe termen lung

15
31 Aug 2021 10:45:03
Autor: Viorica Marin
FOTO Shutterostck
FOTO Shutterostck

Ungaria a convenit cu Rusia toate condiţiile pentru un nou acord de aprovizionare cu gaze pe termen lung, care va intra în vigoare de la 1 octombrie 2021, a anunţat luni ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, informează Reuters.

Peter Szijjarto a precizat că acordul cu grupul rus Gazprom este unul pe o perioadă de 15 ani, cu opţiunea modificării cantităţii de gaze achiziţionate după primii zece ani.
 
"De asemenea, am convenit asupra preţului, care este mult mai favorabil decât cel prevăzut în acordul semnat de Ungaria în 1995 şi care expiră acum", a scris Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, fără a oferi alte detalii.
 
Oficialul ungar a informat însă că acordul va fi semnat până la finele lunii septembrie, iar Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.
 
La rândul său, grupul rus Gazprom a confirmat că a avut loc o întâlnire cu ministrul ungar al Afacerilor Externe, dar nu a oferit alte detalii.
 
"Părţile au analizat mai multe aspecte importante, precum şi perspectivele de cooperare în domeniul gazelor naturale, inclusiv livrările de gaze spre Ungaria", a informat grupul rus, într-un comunicat de presă.
 
Până acum, Ungaria s-a bazat în principal pe gazele naturale ruseşti, iar autorităţile de la Budapesta nu au semnat niciodată un acord de aprovizionare pe termen lung cu niciun alt furnizor decât grupul rus Gazprom, care lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor noi gazoducte.
 
În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell care vizează aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.
 
Peter Szijjarto a subliniat luni că, în conformitate cu termenii noului acord, cea mai mare parte a livrărilor de gaze naturale ruseşti vor ajunge în Ungaria printr-un interconector de gaze de la graniţa cu Serbia, care va deveni operaţional până în luna octombrie. De asemenea, în perioada următoare, va fi inaugurată o nouă conductă denumită BalkanStream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei ruseşti TurkStream, până în Serbia şi Ungaria, notează Reuters, preluată de agerpres.ro.
 
Chiar dacă este interesat de reducerea dependenţei de gazele naturale ruseşti, de la preluarea puterii, în 2020, premierul ungar Viktor Orban a fost un promotor al intereselor Moscovei în Uniunea Europeană, solicitând în mod repetat eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.
 
De asemenea, în 2014, Moscova şi Budapesta au semnat un acord pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, de către grupul rus de stat Rosatom, însă acest proiect a întâmpinat numeroase întârzieri. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Coronavirus Noul
31.08.2021, 11:35:59

Calul troian al Rusiei, în UE.

+7 (9 voturi)
Veriga
31.08.2021, 11:46:53

Asta in timp ce romanii incep sa behaie de la pretul gazelor . Da romanu nu e roman daca nu e si fudul

-5 (13 voturi)
Ba! ciudă
31.08.2021, 11:56:51

...spune un virotic dintr-un neam despre care e viral că a trșdat de vreo 6x în numai ultimii unasută ani...;-)

-9 (9 voturi)
imsi2 imsi2
31.08.2021, 12:11:13

Ungaria isi cunoaste interesele si are un guvern responsabil. Noi trebuie sa aparam interesele altora sa platim gaze de 3 ori mai scump ca sa primeasca joianis o sepcuta de la americani. Vad ca nimeni nu zice ca ungurii nu s europeeni ba inca au mai multa trecere pe la brussel decit lacheii usr isto pnlisto joinisti la care nu se uita nimeni. Ungaria ffara petrol si gaze are industrie petrochimica face ingrasaminte din gazul romanesc si mase plastice noi am distrus tot ce am avut si livram ca tarile arabe materie prima ieftina si importam produse prelucrate. Faina vine din Unngaria, uleiul din Bulgaria painea vine congelata din polonia iar catzo ne spune ce ritm de crestere avem in timp ce crestem pe datorie.

-4 (12 voturi)
Veriga
31.08.2021, 12:11:46

Muntii nostri gaze poarta , noi suntem o Colonie

-7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările