Ungaria şantajează UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul maghar Viktor Orban
Premierul maghar Viktor Orban

Guvernul de la Budapesta ameninţă să blocheze prin veto bugetul UE pentru 2021-2027 dacă va fi inclusă condiţionalitatea respectării statului de drept.

Ungaria a contestat procedura lansată de Parlamentul European împotriva sa pentru risc de „încălcare gravă“ a valorilor Uniunii Europene , la prima audiere în faţa miniştrilor UE, luni, la Bruxelles, informează AFP. La finalul acestei reuniuni, miniştrii europeni au declarat că „rămân sesizaţi“ în legătură cu dosarul şi intenţionează audieri ulterioare.

Procedura prevăzută în articolul 7, care poate teoretic duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei ţări, a fost lansată de Parlamentul European împotriva Ungariei, condusă de suveranistul Viktor Orban, în septembrie 2018. Această procedură a fost declanşată şi împotriva Poloniei, de data aceasta la iniţiativa Comisiei Europene, precizează AFP.

Europarlamentarii şi-au exprimat „îngrijorările“ în legătură cu libertăţile şi valorile UE în Ungaria, în domenii precum presa, universităţile, drepturile minorităţilor şi migranţii, precum şi în ceea ce priveşte independenţa justiţiei.

„Este în interesul întregii UE să închidem acest capitol nefericit şi să ne concentrăm pe marile provocări care ne aşteaptă“, a notat pe Twitter ministrul ungar al justiţiei Judit Varga după audierea sa.  „Încă o dată, suntem puşi la stâlpul infamiei pentru faptul că respingem imigraţia în masă“, a denunţat ea cu puţin înainte, publicând o notă de informare de 158 de pagini, adresată miniştrilor UE, notă ce califică rezoluţia Parlamentului European drept „motivată politic, parţială şi incorectă în multe aspect“ şi estimează concluziile din raport ca fiind „nejustificate“.

Un comunicat franco-german a estimat „tabloul general descris în raportul Parlamentului European cu privire la respectarea valorilor fundamentale ale Ungariei ca fiind „îngrijorător“. „Ameninţările care apasă asupra statului de drept şi drepturilor fundamentale în Ungaria ne privesc pe toţi“, se arată în comunicat, care adaugă că valorile UE „condiţionează la fel punerea în aplicare a politicilor noastre comune“.

Comisarul european Frans Timmermans, însărcinat cu statul de drept, a subliniat că respectarea valorilor UE va fi o prioritate în următoare Comisie Europeană.

Procedura împotriva Ungariei şi Poloniei este deocamdată într-un stadiu preliminar. A doua fază, care poate duce la retragerea drepturilor de vot al unei ţări în cadrul reuniunilor ministeriale europene, cere un vot în unanimitate din partea altor ţări, iar Varşovia şi Budapesta şi-au anunţat în mod clar intenţia de a bloca orice posibilă sancţiune.

Budapesta ameninţă că va bloca bugetul UE pe 2021-2027

Ungaria a amennţat , prin şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, că va bloca prin veto actuala formă a bugetului UE pentru perioada 2021-2027, întrucât consideră inacceptabil ca alocarea fondurilor europene să fie supusă unor condiţionalităţi politice, precum situaţia statului de drept.

”Ceea ce noi respingem este că nu standardul de viaţă şi performanţa fiscală vor conta” în alocarea fondurilor europene, a declarat oficialul ungar, citat de Reuters, precizând despre proiectul cadrului financiar multianual al UE că ”în forma sa actuală Ungaria cu siguranţă va opune veto”.

Pe de altă parte, Gergely Gulyas a adăugat că Ungaria este dispusă să accepte o suplimentare a contribuţiei sale la bugetul UE pentru a compensa din pierderea generată de retragerea Regatului Unit, fiind de asemenea dispusă să accepte, în situaţia opusă, o scădere a fondurilor europene ce-i revin dacă Bruxelles-ul decide să nu fie compensată pierderea contribuţiei britanice prin sporirea contribuţiei celor 27 de state membre.

Presiuni din partea Germaniei, Olandei şi Suediei

Reacţia sa survine în contextul în care Germania, sprijinită de Olanda şi Suedia, cere o reducere a cheltuielilor în viitorul cadru bugetar multianual al UE şi ”stimulente suplimentare şi puternice” privind migraţia şi proiectele climatice, insistând totodată ca alocarea fondurilor europene să fie supusă condiţionalităţii privind situaţia statului de drept, solicitare neagreată în special de Polonia şi Ungaria, cele două vizate în mod deosebit de o asemenea condiţionalitate.

Diviziunile dintre statele membre, obişnuite la fiecare negociere a unui cadru financiar multianual, sunt însă acum mai profunde, având în vedere riscul de recesiune în blocul comunitar, incertitudinea privind Brexitul împreună cu pierderea contribuţiei britanice la bugetul UE şi respectivele condiţionalităţi politice.

”Marea mea îngrijorare este că Europa se va afla într-o situaţie economică şi geopolitică dificilă dacă până la 1 ianuarie nu vom avea un buget”, a avertizat în timpul unei reuniuni ministeriale de la Bruxelles comisarul european Guenther Oettinger, însărcinat cu aceste negocieri. El a estimat că, în actualul ritm al acestor negocieri, vor trece ani până când s-ar putea ajunge la un compromis.

Mai mult, cadrul financiar multianual al UE trebuie adoptat cu mult timp înaintea începutului său, întrucât acest buget implică stabilirea unor programe de cheltuieli anuale care la rândul lor necesită negocieri complexe.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite