Studii de securitate privind noile reactoare nucleare de la Paks, secrete. Centrala, la 200 de kilometri de graniţa cu România, stă pe o falie seismică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria va avea două reactoare nucleare noi la Paks pentru a le înlocui pe cele sovietice FOTO captură Atlatszo.hu
Ungaria va avea două reactoare nucleare noi la Paks pentru a le înlocui pe cele sovietice FOTO captură Atlatszo.hu

Jurnaliştii de investigaţie de la Atlatszo.hu dau în judecată compania de stat MVM Paks II Ltd. după ce aceasta a refuzat să facă publice rezultatele a două analize de securitate privind construirea a două reactoare nucleare suplimentare la Paks cu ajutorul Rusiei. Rapoarte geologice anterioare au arătat că există o falie tectonică activă sub instalaţiile existente.

Analizele comandate de compania de stat MVM Paks II Ltd au costat 125 de milioane de forinţi şi au constat într-un studiu despre aria de răspândire în cazul unui accident nuclear şi un al doilea despre posibile disfuncţii tehnologice ale reactoarelor noi -modelate probabilistic.

 Centrala nucleară , aflată pe o falie sesmică, este la 217 km de graniţa cu România, la 257 km de Arad şi 307 km de Timisoara.

În 2014 premierul maghiar Viktor Orbán a semnat cu preşedintele rus un contract de construcţie pentru două reactoare nucleare suplimentare la Paks, unde se află singura centrală nucleară din Ungaria. Compania rusă Rosatom se va ocupa de construcţia lor cu ajutorul unui împrumut acordat Ungariei de Rusia, de 10 miliarde de euro.

Un raport geologic publicat de site-ul de investigaţii în 2017, după o cerere de date publice aprobată de compania maghiară, a arătat că sub amplasamentul planificat al reactoarelor nucleare de la Paks II se află o falie tectonică activă care face zona nesigură, întrucât au existat urme de mişcări ale pământului aproape de suprafaţă în ultimii 100.000 de ani pe o rază de 10 kilometri a centralei. Construcţia a primit autorizaţie potenţial contrar recomandărilor de securitate ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA).

Două alte studii de securitate importante au fost comandate de Paks II. Zrt- primul analizează aria de răspândire în cazul unui accident nuclear sau ce se întâmplă în cazul unor scurgeri -mai mici sau mai mari. Potrivit descrierii celui de-al doilea studiu contractat - licitaţia a fost câştigată de institutul de cercetare Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft. (NUBIKI) - se fac analize de probabilitate privind diferite defecţiuni tehnice.

După ce iniţial compania a amânat cu 15 zile cererea de date publice motivând că documentele nu au fost încă examinate, ulterior au transmis că studiile nu pot fi considerate informaţii de interes public din motive de „securitate naţională şi drepturi de proprietate intelectuală”.

Deşi pot exista aspecte de securitate restricţionate ce nu pot fi făcute publice, totuşi nu există raţiuni pentru a ţine secrete aceste studii în întregime, arată jurnaliştii Atlatszo.hu.

Inspecţii geologice temeinice nu au existat mai devreme de anii 90, în condiţiile în care AIEA a început să publice recomandările de securitate abia în 1979. Centrala nucleara a fost fortificata cu 2.500 de tone de otel între 1998 şi 2002. Ultimul raport geologic datează din 2016 şi a fost consultat de jurnaliştii de investigaţie maghiari după o transcriere transmisă de o sursă anonimă- acesta a arătat urme de urme de cutremure de suprafaţă în ultimii 10.000 de ani în zona noilor instalaţii.

Acesta a fost „interpretat”, au constatat jurnaliştii după ce au comparat raportul public, obţinut de la compania maghiară după o cerere de date publice şi cel transcris.

Reactoarele sunt aşteptate să fie operaţionale în 2025, respectiv 2030. Cele patru instalaţii nucleare existente construite în anii 1974, respectiv anii 80 şi care furnizează circa 50% din producţia de electricitate a Ungariei vor fi scoase din uz până în 2037.

Uniunea Europeană autorizează Ungaria să construiască două reactoare nucleare cu finanţare rusă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite