Uniunea Agrarilor şi Verzilor obţine o victorie surprinzătoare la alegerile parlamentare din Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nou-veniţii din scena politică a Lituaniei, Uniunea Agrarilor şi Verzilor (LPGU), au revendicat victoria în turul doi de duminică al alegerilor parlamentare, transmite Associated Press. Alegătorii au ales să întoarcă spatele social-democraţilor, pe care au dat vina că nu au reuşit să revigoreze o economie lentă şi pe care i-au considerat responsabili pentru o creştere ascutiţă a preţurilor ca urmare a adoptării monedei euro.

Uniunea Ţăranilor şi a Verzilor, condusă de milionarul agricultor în vârstă de 46 de ani Ramunas Karbauskis, ar urma să primeasă 56 de locuri în Parlamentul cu 141 de membri, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de Comitetul Electoral Central, aceasta marcând cea mai mare victorie a unui partid, în ultimii 20 de ani de alegeri din Lituania.

Uniunea conservatoare a creştin-democraţilor va primi 30 de locuri, în timp ce partidul de guvernământ în exerciţiu, social-democrat, va lua 18 locuri, arată rezultatele preliminare. Scaunele rămase au fost împărţite între mai multe partide mici.

În turul doi de duminică au fost puse în joc 68 de locuri în Parlament. Toate celelalte locuri au fost deja alocate, după o primă rundă de numărare a voturilor pe 9 octombrie. În prima rundă, social-democraţii au ocupat locul al treilea, cu 13 de locuri, în urma Uniunii Creştin-Democraţilor, care a câştigat 20 de locuri, şi Uniunii Ţăranilor şi Verzilor, cu 19 locuri.

Aşteptându-se la un rezultat prost, prim-ministrul Algirdas Butkevicius a recunoscut duminică "un fel de înfrângere". "Ar fi trebuit să ne concentrăm mai mult pe campanie, dar am lucrat în schimb şi am sperat că oamenii vor observa progresul", a declarat Butkevicius reporterilor, atunci când a votat la o şcoală din centrul capitalei Vilnius. El s-a referit la politicile recente pe care social-democraţii le-au lansat după ce au pierdut sprijinul treptat de la ultimele alegeri din 2012, respectiv o lege controversată a muncii, care a favorizat angajatorii, şi măsuri privind transformarea sectorului energetic, care au dus la o scădere bruscă a facturilor la utilităţi ale consumatorilor.

Rezultatele preliminare indică faptul că blocul agrar va forma probabil baza următoarei coaliţii majoritare de guvernământ, dar partenerii săi încă nu sunt clari.

"Nu excludem nici o posibilitate, chiar şi o largă coaliţie, dacă suntem de acord cu privire la o provocare majoră: cum să oprim cetăţenii să părăsească Lituania", a declarat  Karbauskis, preşedintele partidului agrar. El a spus, totuşi, că nu va lua postul de prim-ministru, în orice coaliţie.

Lituania, ca şi vecinii săi baltici Letonia şi Estonia, şi-a recâştigat independenţa după separarea de Uniunea Sovietică în 1990 şi a pierdut aproape un sfert din populaţia de 3,7 milioane de oameni de dinainte de independenţă, mulţi căutând de lucru în alte ţări din Europa. Lituania este un şi membru al Uniunii Europeane şi a fost lovită puternic de recesiunea economică globală în 2009-2010. La începutul anului trecut, a adoptat moneda comună a UE, moneda euro, ceea ce a crescut brusc preţurile, în timp ce salariile şi pensiile au rămas printre cele mai scăzute din Uniune.

Ambele partide guvernamentale şi de opoziţie au promis să crească nivelul de trai în ţara de 2,9 milioane de locuitori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite