Europa

articolul anterior articolul urmator

Uniunea bancarã este un "nonsens", considerã preşedintele ceh Vaclav Klaus

0
30 Oct 2012 01:42:43
Autor: Iulia Marin

Preşedintele ceh, Vaclav Klaus, a criticat sever, luni, ideea de uniune bancarã în interiorul UE, calificând-o drept "nonsens" şi estimând cã scopul ei este de a limita puterile bãncilor centrale.

"Uniunea bancarã este un nonsens. Obiectivul ei unic este de a obţine o schimbare a status quo-ului în toate domeniile", a declarat Klaus, citat de agenţia CTK.

Potrivit lui Klaus, uniunea bancarã nu va fi decât un nou canal de transferuri financiare în interiorul UE.

"În plus, este vorba despre transferuri lipsite de orice decizie politicã clarã şi care scapã de orice supraveghere publicã", a insistat Klaus.

Fost economist liberal cunoscut pentru euroscepticismul sãu, Klaus şi-a exprimat opinia la un seminar economic organizat la Praga.

"Sunt absolut sigur cã scopul uniunii bancare este de a limita competenţele bãncilor centrale" a declarat, la rândul sãu, Vladimir Tomsik, viceguvernator al Bãncii centrale cehe.

Potrivit lui Tomsik, supervizarea bancarã şi uniunea bancarã riscã sã submineze stabilitatea financiarã şi sãnãtatea bãncilor cehe.

La rândul sãu, prim-ministrul ceh, Petr Necas, a ameninţat recent cã va bloca punerea în aplicare a supervizãrii bancare, inclusiv pãrţi ale proiectului care ar putea, în opinia sa, sã submineze stabilitatea pieţei bancare cehe.

Aproximativ 95% din sectorul bancar ceh este controlat de bãnci strãine, dintre care Société Générale, Erste Group şi KBC, aminteşte AFP.

Membru al UE din 2004, Republica Cehã este reticentã în ce priveşte fixarea unei dăţi de intrare în zona euro.

Necas a asigurat, de mai multe ori, cã nicio datã nu va fi stabilitã înainte de expirarea mandatului guvernului sãu, în 2014. Potrivit lui Necas, Praga nu va adopta moneda euro înainte de opt sau zece ani.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările