Europa

articolul anterior articolul urmator

Uniunea Europeană va cheltui două milioane de euro pentru a răspunde „postacilor” eurosceptici

4
4 Feb 2013 16:47:27
Autor: Elena Dumitru
Europarlamentarii lucrează la un cod de bune practici pentru campania de monitorizare a forumurilor
Europarlamentarii lucrează la un cod de bune practici pentru campania de monitorizare a forumurilor

Parlamentul European a alocat două milioane de euro pentru monitorizarea presei şi a forumurilor online şi se va implica în dezbaterile euroscepticilor, în contextul temerilor că ostilitatea tot mai multor europeni faţă de blocul comunitar creşte. În iunie 2014 vor avea loc următoarele alegeri pentru europarlamentari.

Executivul European se pregăteşte de campania electorală pentru alegerile din iunie 2014. Cheia noii strategii va fi folosirea de „unelte pentru monitorizarea opiniei publice” pentru „identificarea timpurie dacă dezbaterile de natură politică dintre utilizatorii reţelelor sociale şi deţinătorii de bloguri au potenţialul de a atrage interesul media şi al cetăţenilor”, se arată într-un document intern, obţinut de cotidianul britanic „The Telegraph”. 
 
Cheltuielile cu „analizarea calitativă a media” vor fi majorate cu peste 1,97 milioane de euro, potrivit propunerii de cheltuieli a Parlamentului European, văzută de jurnaliştii britanici. Peste 900.000 de euro din această sumă nu este acoperită de bugetul alocat, aşa că vor trebui strânşi în contextul în care aproape toate statele comunitare sunt nemulţumite de banii pe care-i virează Bruxelles-ului. 
 
„Atenţie sporită trebuie acordată acelor state în care se poate observa o creştere a gradului de euroscepticism”, se arată în document, care a primit avizul comisiilor din Parlamentul European încă de anul trecut. 
 
Comunicatorii instituţionali al Parlamentului trebuie să aibă abilitatea de a monitoriza conversaţiile publice şi atmosfera în timp real pentru a răspunde rapid, pentru a se alătura şi pentru a influenţa conversaţia. 
Comunicatorii instituţionali al Parlamentului trebuie să aibă abilitatea de a monitoriza conversaţiile publice şi atmosfera în timp real, pentru a înţelege subiectele în tendinţe şi pentru a avea capacitatea de a răspunde rapid, într-o manieră relevantă şi cu ţintă, pentru a se alătura şi pentru a influenţa conversaţia, de exemplu, prin furnizarea de date relevante pentru dărâmarea miturilor”, potrivit aceluiaşi document. 
 
Europarlamentarul britanic Paul Nuttall a atacat deja propunerea care, spune el, încalcă principiul neutralităţii a funcţionarilor publici ai UE, transformându-i pe aceştia în „patrule de supraveghere”, care monitorizează internetul pentru a aduce replici nesolicitate şi provocative în dezbateri online. 
A cheltui aproape două milioane de euro pentru a transforma funcţionarii publici ai UE în agenţi de monitorizare pe Twitter în timpul orelor de lucru este risipă şi de-a dreptul ridicol. 
Paul Nuttall, europarlamentar britanic
„Mi se pare bizar că administraţia UE joacă un rol politic atât de explicit, cu scopul de a-i viza pe eurosceptici - acesta este codul folosit pentru partide precum UKIP, iar asta nu este nici pe departe neutralitate”, continuă britanicul. 
 
Europarlamentarii sunt conştienţi de faptul că programul le-ar putea crea o imagine negativă şi au demarat deja negocieri pentru a elabora un cod de bune practic al acestei campanii.
 
„Criza economică şi financiară, combinată cu ratele ridicate ale şomajului, în special în rândul tinerilor, a generat erodarea încrederii cetăţenilor în instituţiile europene... este evident că imaginea Uniunii are de suferit”, se arată în „codul” la care lucrează în prezent membrii Parlamentului European. 
 

Dreptul la replică al Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, transmis redacţiei „Adevărul” pe data de 28 februarie 2013

În legătură cu articolul publicat pe adevarul.ro - „Uniunea Europeană va cheltui două milioane de euro pentru a răspunde postacilor eurosceptici", din 4 februarie 2013, Biroul de Informare al Parlamentului European specifică următoarele:

Articolul amestecă elemente diferite ale pregătirii pentru campania de informare pentru alegerile europene din mai 2014.

Parlamentul European doreşte să consolideze relaţia cu presa din Statele Membre şi de asemenea să realizeze o analiză calitativă a presei, inclusiv prin luarea in considerare a unor propuneri de modernizare a monitorizării presei din Statele Membre.  Dar Parlamentul European nu a alocat 2 milioane euro pentru analiza presei din Statele Membre pe anul 2013, aşa cum eronat se specifică în articolul din Adevărul, ci ia in considerare estimarea unui necesar care ar putea ajunge la 907,000  euro pentru 2013, pentru presa din toate Statele Membre, în cazul în care se va aproba acest lucru.

Parlamentul European nu îşi propune să monitorizeze dezbaterile cetăţenilor europeni, fie ei euro-sceptici sau euro-entuziaşti, pe platformele de socializare. Parlamentul European e conştient de importanţa dialogului cu cetăţenii, inclusiv pe cale online, prin media de socializare, dar efortul bugetar amintit mai sus nu se referă la activităţile de comunicare prin intermediul "social media". Bugetul estimat mai sus este dedicat modernizării analizei calitative a mass media.

Pe de alta parte, Parlamentul European doreşte să intre într-un dialog direct cu cetăţenii prin intermediul reţelelor de socializare. De-a lungul timpului, Uniunii Europene i s-a reproşat lipsa de comunicare directă cu cetăţenii europeni. Acum când Parlamentul European doreşte să se conecteze la preocupările oamenilor şi să discute în mod direct cu aceştia, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, i se reproşează dorinţa de a fi prezent şi de a furniza informaţii corecte pe platformele de comunicare online.

Documentul intern al Parlamentului European la care se referă articolul din Adevărul, citând articolul din 3 februarie din „The Telegraph", se referă în esenţă la efortul care trebuie făcut în ceea ce priveşte conectarea la preocupările opiniei publice, şi la faptul că efortul de comunicare trebuie să ţină seama de condiţiile specifice din Statele Membre.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ara Brandiana
4.02.2013, 18:12:47

Sa mai sustina postacii sustinatori ai Antenei3 si ai infractorilor de toate culorile ca nu sunt platiti de USL si/sau Antena3 pentru a-si scuipa dejectiile impotriva Uniunii Europene (au mai aparut si probe cu stenograme ale partidelor referitoare la plata acestora), impotriva institutiilor internationale si ale celor romanesti, impotriva legii si a respectarii ei - ca principiu de baza al unui stat de drept. Actiunea Uniunii Europene pentru o informare corecta - in interesul cetatenilor - este binevenita si, probabil, ca va reusi sa mai elimine din jegurile care s-au labartat pe toate forumurile. Cand Consiliul National al Audiovizualului este la cheremul politicului iar trusturile media sunt acaparate de patroni detinatori de functii politice CNA nu-si mai poate face datoria de garant al interesului public care sa asigure respectarea exprimarii pluraliste de idei si de opinii pe canalele de televiziune. Daca cele mai puternice mijloace de informare in masa sunt controlate de politicieni sau intra pe mana unor politicieni infractori acestia le vor folosi numai ca mijloace de propaganda pentru a manipula opinia publica in interesul lor. Si, fara nici un echivoc, aceasta situatie va provoca o adevarata degringolada in sanul populatiei ca si in institutiile statului aparand pericolul de a se intra intr-o noua forma de dictatura..."dictatura infractorilor". La ora actuala nu ne aflam departe de o asemenea turnura politica. Personal, consider ca o alta masura care ar trebui urgent luata consta in alcatuirea Consiliului National al Audiovizualului. Chiar daca se sustine in scris ca acestia nu ar avea apartenenta politica, ei sunt alesi de cele 2 camere ale parlamentului - 6 membri, de guvern - 2 membri; de Presedinte - 2 membri. Indiferent ceea ce se scrie in lege, acestia sunt la dispozitia celor care i-au numit. Din acest consiliu, ar fi indicat sa fie doar 6 persoane cate 2 reprezentand fiecare putere in stat: legislativa, executiva si judiciara si 5- 7 persoane din elita intelectualitatii Romaniei.

-2 (2 voturi)
Radu Grosu
4.02.2013, 20:18:45

Aproape 50000 functionari europeni, dintre care circa 3000 cu salarii mai mari decat al cancelarului Germaniei lupta pentru mentinerea privilegiilor garantate de pastrarea functiilor de catre Barosso si Rompuy. Britanicii, si nu numai ei, cer restrangerea cheltuielilor acestor imbuibati care au pretentia sa ia decizii de necontestat. Se pare ca retraim istoria decaderii Romei inainte de cadere. Apeletivul de "postaci" folosit de autoare l-a mai folosit si Traian Basescu in alta imprejurare.

+1 (1 vot)
Razvan Ionescu
4.02.2013, 19:46:28

Multa nerusinare pt. a cheltui,pe timp de criza,atatia bani pe propaganda.Vl. Bukovski,detinut politic de marca,a scris o carte, "U.E.- o noua URSS ?".Au mai luat pozitie si intelectuali de anvergura,A.Zinoviev,Soljenitsin,J.J.Rosa,Ov.Hurduzeu,J.Cl. Martinez si altii.Necunoscuti,desigur,in Romania.Difficile est satiram non scribere.

+2 (2 voturi)
MRS MRS
4.02.2013, 22:53:49

Deci cineva care critica UE (din credinta proprie) si este este eurosceptic il numiti =postac= dar cei platiti de voi pentru propaganda(adica postaci platiti) sunt bravi cetateni. Mare mizerie aceasta ue...

Modifică Setările