Europa

articolul anterior articolul urmator

Uniunea Europeană îşi reafirmă, într-un summit la Kiev, susţinerea faţă de Ucraina

7
12 Oct 2021 18:29:16
Autor: News.ro
Preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Kiev FOTO EPA-EFE
Preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Kiev FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană şi-a reafirmat marţi, într-un summit la Kiev, susţinerea faţă de Ucraina, împotriva unor provocări pe care le reprezintă Rusia şi în plină criză a scumpirii preţului energiei, relatează Euronews.

Energia şi securitatea aprovizionării energetice s-au aflat în centrul acestui summit UE-Ucraina.

Kievul nu-şi ascunde îngrijorarea faţă de proeictul Nord Stream 2 şi consecinţele economice şi politice ale acestuia. Acest gazoduct leagă în mod direct Rusia şi Germania pe la Marea Baltică.

Autorităţile ucrainene încasează venituri din taxe de tranzit al gazelor naturale - care urmează să dispară. Kievul încasează în prezent aproape un miliard de euro pe an de pe urma tranzitului gazelor naturaşe ruseşti.

„Proiectul Nord Stream deschide o nouă provocare la adresa Ucrainei, în afara celor deja existente”, subliniază preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UE se angajează să acţioneze în vederea unor soluţii strategice pe termen mediu şi lung, care să ofere asigurări partenerului său.

Una dintre opţiuni este o inversare a sensului distribuţiei gazelor naturale, dinspre state membre UE către Ucraina.

Însă această soluţie nu compensează pierderile financiare ale Kievului.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen subliniază că înţelege îngrijorările Ucrainei.

„Acesta este motivul pentru care Comisia studiază în prezent împreună cu experţi ucraineni diverse scenarii în vederea asigurării unor livrări suficiente Ucrainei”, declară ea.

În privinţa luptei împotriva corupţiei, UE salută progrese realizate de Kiev, însă subliniază că este necesară o continuare a eforturilor în vederea asigurării ca instituţiile şi posturile vizate să fie deplin operaţionale şi independente.

Potrivit unor analişti, Uniunea este necesar să-şi concentreze atenţia asupra acestor aspecte.

„Problema este că există două instituţii care funcţionează bine în Ucraina, dar care sunt asediate atât de către oligarhi, cât şi de forţe din cadrul partidului prezidenţial, mă refer la Biroul Naţional de Luptă împotrva Corupţiei şi la Procuratura specială anticorupţie”, subliniază Gustav Gressel, un cercetător la European Council on Foreign Relations.

Aceste două servicii joacă un rol fundamental în lupta împotriva deturnării fondurilor publice.

UE îşi reafirmă susţinerea totală faţă de integritatea teritorială a Ucrainei.

Uniunea a adăugat luni opt personalităţi ruseşti pe lista sancţiunilor europene. Acestea sunt acuzate de susţinerea unor măsuri care destabilizează Ucraina, în legătură cu anexarea ilegală a Crimeei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Edmond Wolf
12.10.2021, 19:53:44

Bravos UE! Bravos! Ne lipsim de gazul rușilor care datorită orinii sale rusești poluează rău de tot. E bine că măcar până în 2023 ne mai putem încălzi cu lemne pe la țară. Cred că prin 2023 se termină și pădurile. Mai rămâne ca la sate să se facă focul cu balega de la vacă și paie ca pe vremuri. Sigur tipul ăsta de combustibili solizi nu e prins în directiva UE și înțelegerea semnată de Johannis cu Unssula von der. Așa că avem mari șanse să supraviețuim.

-8 (14 voturi)
ANTI-TROLL Demascatorul de postaci
12.10.2021, 20:49:23

Atentie TROLL @work : Edmond Wolf + Victor Nagy Există suspiciuni că activitatea acestui profil de postac profesionist are ca scop răspândirea ideilor propagandei rusesti : Fake News, teoria conspirației, discurs anti-european, dezinformare anti-vaccin, promovarea dezbinării si a neîncrederii în instituții etc. Pe linkul de mai jos veți găsi o analiză care demască activitățile unor profiluri similare pe forumurile Adevărul, dovadă a războiului informațional Rusia-UE si a strategiei implementate pe scara largă în social media telegra.ph/Activitate-antivaccinista-website-Adevarul-12-Octombrie-10-12

+9 (15 voturi)
ANTI-TROLL Demascatorul de postaci
12.10.2021, 20:50:00

https://telegra.ph/Activitate-antivaccinista-website-Adevarul-12-Octombrie-10-12

+9 (15 voturi)
Victor Nagy
12.10.2021, 20:16:54

............ "Una dintre opţiuni este o inversare a sensului distribuţiei gazelor naturale, dinspre state membre UE către Ucraina." Buna idee . Sa o vedem in practica .... cantitate .... pret .

-10 (12 voturi)
Online Socrates
12.10.2021, 23:22:06

Intre timp, maidanezii au aflat ca moldovenii le-au infipt si ei un cutit in spate, ca si ungurii. Nu e chiar un cutit adevarat , este defapt o conducta metalica ( Ungheni-Iasi sau cum ii spune ...)

-11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările