Europa

articolul anterior articolul urmator

Uniunea Europeană îşi accelerează procedura de infringement în cazul Poloniei

0
14 Aug 2018 16:13:12
Autor: News.ro
Sediul Comisiei Europene FOTO Arhivă
Sediul Comisiei Europene FOTO Arhivă

Comisia Europeană (CE) a trecut marţi la o nouă etapă în procedura de infringement vizând Polonia, apreciind că Varşovia nu a răspuns îngrijorărilor sale cu privire la respectarea independenţei justiţiei în reforma Curţii Supreme poloneze, relatează AFP.

”Răspunsul autorităţilor poloneze nu disipează îngrijorările juridice ale Comisiei”, afirmă într-un comunicat instituţia care este gardianul tratatelor Uniunii Europene (UE).

Comisia a trimis la începutul lui iulie o scrisoare de avertisment, iar autorităţile poloneze au la dipoziţie o lună ”să ia măsuri”. ”Altfel, Comisia ar putea să decidă să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)”, avertizează ea.

Bruxellesul ”îşi menţine poziţia potrivit căreia legea poloneză privind Curtea Supremă este incompatibilă cu dreptul Uniunii, dat fiind că aduce atingere principiului independenţei justiţiei, inclusiv al inavomabilităţii judecătorilor”.

Această nouăprocedură de infringement vizând Polonia a fost declanşată cu o zi înainte de intrarea în vigoare a controversatei legi cu privire la reformarea celei mai înalte jurisdicţii poloneze, la începutul lui iulie.

Noua lege poloneză scade vârsta de pensionare a judecătorilor, conducând la o încetare a mandatului unei treimi dintre judecătorii actuali (27 din 71), în vârstă de peste 65 de ani, inclusiv celui al preşedintei Curţii.

Comisia poartă mai multe bătălii juridice cuGuvernul conservator polonez.

Polonia este vizată de asemenea de o procedură prevăzută de Articolul 7, cu privire la respectarea statului de drept - o situaţie fără precedent în UE.

În urma unei audieri, la sfârşitul lui iunie, în faţa miniştrilor Afacerilor Europene din UE, soarta sa este în suspans, în aşteptarea unei decizii în cadrul unei reuniuni viitoare.

O unanimitate a celor 28 este necesară în vederea adoptării sancţiunilor prevăzute de Articolul 7.

Varşovia este vizată, de asemenea, de o procedură de infringement cu privire la reforma tribunalelor sale ordinare, în legătură cu care urmează să răspundă la CJUE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările