Uniunea Europeană a luat la ochi statele membre care oferă cetăţenie pentru bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA/EFE
Foto: EPA/EFE

Comisia Europeană face apel la statele membre să fie mai precaute atunci când acordă cetăţenie unor persoane care fac investiţii pe teritoriul lor, întrucât „vânzarea“ acestui drept reprezintă o ameninţare la adresa securităţii.

Într-un interviu acordat cotidianului german „Die Welt“, comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, a declarat că tot mai multe state membre UE au acţionat în acest mod, iar Executivul comunitar este „foarte îngrijorat“ din cauza numărului în creştere de paşapoarte ce le sunt astfel oferite unor cetăţeni din ţări terţe, relatează Deutsche Welle.

Printre ţările în care există aşa-numitele programe „golden visa“ se numără Austria, Bulgaria, Cipru, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania şi Regatul Unit. În perioada 2013-2017 un program similar a existat şi în Ungaria.

„Acordarea cetăţeniei presupune un risc serios de securitate, deoarece beneficiarii primesc toate drepturile pe care le au cetăţenii Uniunii Europene, deci pot circula liber în cadrul Uniunii“, a punctat Jourova. „Uniunea Europeană trebuie să nu devină un refugiu sigur pentru infractori, corupţie şi bani murdari“, a continuat ea.

Potrivit cotidianului german citat, ţările UE care au oferit în schimbul investiţiilor un număr semnficativ de cetăţenii unor persoane bogate din Rusia, China, Africa şi Turcia sunt Cipru, Malta, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Lituania, Letonia şi Ungaria.

În acest context, Jourova a insistat asupra faptului că este nevoie să se „adopte rapid“ noi legi europene privind combaterea spălării de bani. 

„Nu vrem niciun cal troian în UE“, a afirmat comisarul european pentru Justiţie. „Unele state membre trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că cetăţenia nu le este oferită unor infractori“, a adăugat Jourova.

Potrivit unei statistici prezentate de DW, circa 87% din cei care au primit cetăţenia unui stat membru UE în 2016 au fost cetăţeni ai unor state non-UE, fiind acordate în total 863.000 de cetăţenii, cu 19% mai mult faţă de anul 2015.

Organizaţia neguvernamentală anticorupţie Transparency International, cu sediul principal la Berlin, afirmă că este posibil ca cetăţenia să fie „cumpărată“ în următoarele ţări pe următoarele criterii:

Austria. Legislaţia naţională permite acordarea cetăţeniei pentru „oferirea unor servicii excepţionale în interesul Republicii“ şi chiar dacă legea nu specifică o anumită contribuţie, preţul s-ar ridica, potrivit unor informaţii, la circa 10 milioane de euro.

Cipru. Cetăţenia poate fi obţinută după investiţii de două milioane de euro în imobiliare, companii sau titluri de stat. La începutul acestui an, Ciprul a introdus un plan de a limita numărul de „vize golden“ la 700.

Ungaria. În cadrul programului care este în prezent suspendat era necesară o investiţie de 300.000 de euro în titluri speciale de stat, care urma să fie înapoiată după cinci ani cu o rată fixă a dobânzii de 2%.

Letonia. În 2010, programul oferea permis de şedere de cinci ani celor care investeau cel puţin 71.150 de euro în imobiliare. În 2014, investiţia minimă a ajuns la 275.000 de euro, ca urmare a creşterii masive a numărului de aplicaţii.

Lituania. Aplicanţii trebuie să conducă o companie cu cel puţin trei angajaţi cu normă întreagă şi o valoare a capitalului propriu de 28.000 de euro şi să deţină cel puţin o treime din acţiunile acesteia.

Malta. Condiţiile sunt, în acest caz, ceva mai dure: o contribuţie de 650.000 de euro la Fondul Guvernamental de Dezvoltare, o contribuţie suplimentară de 25.000 de euro pentru fiecare membru al familiei, o investiţie suplimentară de 150.000 de euro în instrumente aprobate, o achiziţie de proprietate în valoare de 350.000 de euro sau închirierea unei proprietăţi rezidenţiale în Malta pe o perioadă de cinci ani, la o chirie anuală de cel puţin 16.000 de euro.

Portugalia. Aici este necesară o contribuţie de capital de până la 1 milion de euro sau investiţii imobiliare egale sau mai mari de 500.000 euro ori de 350.000 de euro în cazul în care proprietăţile se află în zonele de regenerare urbană, sau crearea a 10 locuri de muncă.

Potrivit celor de la Transparency, nu există un risc numai pentru statele care oferă cetăţenie contra cost, ci şi pentru celelalte. Ca urmare, a afirmat Eka Rostomashvili, expertă în cadrul organizaţiei, UE „trebuie să adopte un cadru comun“ şi să existe criterii clare atât pentru acordarea de cetăţenie, cât şi pentru acordarea de permise de şedere ca urmare a investiţiilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite