Europa

articolul anterior articolul urmator

Uniunea Europeană şi Marea Britanie reiau joi negocierile pentru un acord comercial post-Brexit

0
22 Oct 2020 06:20:06
Autor: News.ro
Brexit
Brexit

Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor relua joi negocierile pentru o nouă tentativă de a proteja relaţiile comerciale post-Brexit, de ordinul miliardelor de dolari, prin intermediul unui acord, transmite Reuters.

Primul ministru britanic Boris Johnson s-a retras de la negocieri la sfârşitul săptămânii trecute, după ce oficialii britanici au criticat concluziile unui summit al UE potrivit cărora doar Londra ar trebui să facă compromisuri pentru a încerca să obţină un nou acord comercial.

Cu doar 10 săptămâni până la sfârşitul perioadei de tranziţie a Brexitului, ambele părţi s-au învinuit reciproc şi au cerut mai multe concesii în cadrul discuţiilor, care au fost aproape blocate începând din vară.

Dar, în timp ce pieţele au salutat reluarea discuţiilor, nu este clar dacă cele două părţi pot elimina lacunele în ceea ce priveşte garanţiile de concurenţă loială - în special regulile privind ajutoarele de stat - şi pescuitul, un sector încărcat de simbolism pentru susţinătorii Brexitului din Marea Britanie.

O purtătoare de cuvânt a biroului lui Johnson din Downing Street a declarat că negociatorul-şef britanic, David Frost, a vorbit cu omologul său din UE, Michel Barnier, şi i-a salutat comentariile de la începutul zilei.

”Pe baza acestei conversaţii suntem gata să primim echipa UE la Londra pentru a relua negocierile la sfârşitul acestei săptămâni. Am convenit în comun un set de principii pentru gestionarea acestei faze intensificate a discuţiilor ", a spus purtătorul de cuvânt.

”Este clar că rămân diferenţe semnificative între poziţiile noastre în cele mai dificile domenii, dar suntem pregătiţi, împreună cu UE, să vedem dacă este posibil să le reducem prin discuţii intensive”, a spus aceasta într-un comunicat.

Partea britanică a dorit să sublinieze că, ”aşa cum ambele părţi au clarificat, este nevoie de doi pentru a ajunge la un acord”.

Faza iniţială a negocierilor va avea loc la Londra în perioada 22 octombrie - 25 octombrie, iar discuţiile vor continua ulterior de comun acord.

Anterior, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat în Parlamentul European că timpul este foarte scurt.

”Suntem pregătiţi să negociem 24/7, pe toate subiectele, cu privire la textele legale. Marea Britanie are o decizie de luat şi este alegerea lor liberă şi suverană ”, a afirmat Michel.

Acesta a a spus că răspunsul Marii Britanii va determina nivelul său de acces la piaţa internă a UE de 450 de milioane de consumatori. Barnier a declarat parlamentului că un acord este încă ”la îndemâna”.

Dornic să evite orice responsabilitate a unui eşec, blocul european este gata să negocieze până la mijlocul lunii noiembrie, dar trebuie apoi să ratifice orice acord în Parlamentul European înainte de expirarea timpului.

Au existat unele oferte de ambele părţi asupra aşa-numitelor condiţii de concurenţă echitabile, a pescuitului şi a modului de soluţionare a litigiilor, dar insuficiente pentru a găsi un acord.

Principala linie roşie pentru Johnson este revenirea suveranităţii, exprimată ca ”preluarea controlului”, în timp ce UE susţine că apropierea Marii Britanii de bloc înseamnă că nu poate fi tratată în acelaşi mod ca şi Canada, după care Londra şi-a modelat cererile comerciale.

Încheierea fără acord a dramei de cinci ani  a Brexitului din Marea Britanie ar perturba activităţile producătorilor, comercianţilor cu amănuntul, fermierilor şi aproape a tuturor celorlalte sectoare, în timp ce impactul economic al pandemiei coronavirusului se agravează.

Michel a subliniat că cei 27 de membri ai UE sunt pregătiţi de o separare fără un nou acord pentru a evita tarifele sau cotele.

”Nu avem nevoie de cuvinte, avem nevoie de garanţii”, a spus el despre garanţiile de concurenţă loială, solicitând, de asemenea, ”un arbitraj obligatoriu şi independent” pentru remedierea rapidă a denaturărilor pieţei.

Proiectul de lege privind piaţa internă redactat de Londra, care ar submina acordul anterior de separare a Marii Britanii de UE, nu a făcut decât să consolideze hotărârea blocului de a asigura garantarea respectării stricte a oricărui nou acord, a spus Michel.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările