Urgent: sunt programate reuniuni de criză în toate statele membre UE confruntate cu spectrul apariţiei noii rădăcini virale de Covid-19

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O situaţie de criză extremă şi în dezvoltare rapidă care a generat deja reacţii pe măsură. Ceva, totuşi, au învăţat politicienii: propaganda de tip „virusul chinezesc“ sau „atacurile cibernetice care ne paralizează liniile de decizie“ nu mai este suficientă ca singură explicaţie pentru naivi pentru a acoperi, ca la începutul acestui an, lipsa teribilă de pregătire politică şi administrativă care a făcut ca epidemia cu Covid-19 să izbucnească

şi să se propage luni de zile înainte ca măsuri severe de protecţie să fie luate, dar şi acelea cu frica guvernelor de a nu-şi pierde sprijinul politic şi de a-şi păstra măcar electoratul captiv.

De data asta, reacţia a fost rapidă şi, cum spuneam, începe de azi prin reuniuni naţionale şi consultări la Bruxelles cu specialişti în domeniul sănătăţii care trebuie să răspundă la cel puţin două întrebăei dintre cele mai dificile.

1. Măsuri luate până acum de guverne din cel puţin 15 state europene (inclusiv Irlanda) în ultimele 48 de ore  în ce priveşte tăierea a cât mai multe puncte de legătură cu Marea Britanie, plus închiderea de către Franţa şi Belgia a circulaţiei prin Tunel - acolo unde se manifestă o rădăcină nouă şi extrem de contagioasă a Covid-19 sunt suficiente sau trebuie, aşa cum deja s-a sugerat, instituit un lock-down complet susţinut cu toate mijloacele de care dispun forţele de ordine? Există sugestii care vor fi analizate azi, unele venite din partea asociaţiilor medicale, care spun că interzicerea traficului de călători înspre UK şi dinspre această ţară trabuie extinsă la absolut toate legăturile comerciale, mai ales că premierul Boris Johnson persistă în măsura de ridicare a carantinei interne pe o perioadă de 5 zile, "bula de Crăciun".

Imagine indisponibilă

Înaintea video-reuniunii de la Bruxelles, avem deja decizii privind întreruperea traficului aerian doar la nivel de pasageri, doar Franţa luând decizia de a întrerupe şi traficul de mărfuri pentru 48 de ore, urmată de Polonia pentru traficul de călători şi mărfuri. În faţa acestei situaţii, guvernul de la Londra a convocat pentru această dimineaţă propria sa reuniune de criză consacrată discutării "în mod specific, a situaţiei pe plan internaţional şi în special în ce priveşte fluxurile regulate de mărfuri venind sau plecând din UK", cum a declarat un purtător de cuvânt guvernamental. La Bruxelles se aşteaptă cu mare interes rezultatele reuniunii, căci, de data asta, guvernul britanic acţioneză nu numai într-un context de maximă urgenţă sanitară, dar dispune constituţional şi de cadrul necesar pentru a răspunde la nivelul maxim al competenţelor naţionale: Londra şi regiunea de sud-est a Angliei sunt sub alertă de nivel 4, cel mai înalt posibil.

Şi totuşi, avem deja un semnal politic extrem de prost pentru perioadele care urmează, chiar în acest condiţii, Marea Britanie nu este în stare să acţioneze unitar căci - şi acum - cei din Irlanda de Nord, Scoţia sau Ţara Galilor - au decis propria lor strategie de răspuns la noua criză sanitară. Vom vedea ce vor decide experţii de la Bruxelles şi ce măsuri va lua fiecare dintre ţările membre, dar aşteptăm şi on eventuală recomandare în urgenţă din parte OMS care a spus că au fost identificate nouă cazuri în Danemarca şi unul în Olanda.

2. Ceea ce aşteaptă acum toată lumea este o precizare foarte clară, bazată pe analize oficiale, din partea organismelor care au aprobat folosirea în urgenţă pentru Pfitzer şi Moderna. Acum suntem la câteva zile sau săptămâni înainte ca ţările din Europa care au primit deja vaccinurile din prima serie să înceapă campania de vaccinare. Din punctul meu de vedere este strict necesar ca mesajul să existe cât mai curând, cu implicarea specialiştilor naţionali, susţinuţi de factorul politic care să-şi asume deplina răspundere, mai ales că în spaţiul virual a început deja nebunia ştirilor apocaliptice.

Diplomaţia contondentă a vaccinurilor

Pe de altă parte, ceea ce se petrece acum induce nişte tensiuni suplimentare absolut nedorite în afara spaţiului "naţiunilor protejate" precum Staele membre UE sau cele care au avut capacităţile necesare pentru producerea de vaccinuri (SUA, Rusia, China), dar, aşa cum vă anunţam de mult timp, sporind confuzia şi dezolarea în rândul populaţiei din ţările sărace sau în curs de dezvoltare. Şi ele vor prim la un moment dat ceva stocuri de vaccin (în măsura fondurilor reunite de acţiunile globale ale OMS şi UE, plus asociaţii umanitare). Dar asta cândva, când vor exista stocuri libere pentru difuzare mondială. Până atunci, s-a auzit deja la ONU uvertura concertului disperării săracilor - acum ameninţaţi şi de această nouă posibilă rădăcină virală cu răspândire mult mai rapidă şi mai mortală decât "clasicul Covid 19). Suntem în momentul în care am intrat în primul act şi au intrat în scenă interpreţii. Inevitabil, din raţiuni diverse dar extrem de uşor de înţeles, prima voce care se aude este cea a preşeddintelui Zelensky al Ucrainei.

Partitura pe care o interpreteză nu este deloc nouă, chiar clasică pentru vieţuitorii din acest spaţiu al noastru. Într-un interviu pentru New York Times, spune că, în condiţiile interzicerii la export a vaccinului impusă de Trump îi este dificil să refuze sprijinul oferit de ruşi şi că, dacă n-ar fi făcut asta, vaccinările ar fi început deja în Ucraina: "desigur, este imposibil să explici societăţii ucrainiene de ce, în contextul în care America şi Europa nu ne dau vaccinuri, nu ar trebui să ni le procurăm din Rusia...Cred că problema asta s-a transformat într-o lovitură geopolitică". Şi are perfectă dreptate căci problema sanitară s-a transformat şi acolo într-o bătălie politică în care Zelensky aude cum împotriva lui s-au declanşat atacurile lui Viktor Medvechuk, liderul opoziţie care a spus că refuzul de a coopera cu Moscova este "un act criminal" şi acuzând Kievul de "acţiuni motivate politic pe o temă în care este nevoie să te gândeşti în primul rând la sănătatea şi viaţa ucrainienilor".

Cine va livra vaccinuri pe considerent umanitar ţărilor sărace sau care nu sunt pe listele de priorităţi deja stabilite?

Imagine indisponibilă

FOTO: Sosirea unui cargo cu vaccinuri chinezeşti în Brazilia

Chinezii de la CaSino Biologics care dezvoltă un vaccin împreună cu unităţile de cercetare ale armatei chineze va trimite 35 de milioane de doze în Mexic. Sinovac Biotech, a trimis deja 46 milioane de doze de vaccin în Brazilia (foto) şi 50 milioane doze în Turcia, precum şi 40 milioane vaccin substanţă de bază care va fi divizată în fiole în Indonezia. Emiratele Arabe Unite au încheiat cu ţările din Emiratele arabe Unite contracte în termenii căora ţările respective vor potea produce local între 75 şi 100 milioane de doze în 2021. Este o altă formă de diplomaţie, deloc mai puţin agresivă şi spectaculoasă, ca tot ce urmează să petreacă pe ceea ce este deja denumit "noua cale a sănătăţii de pe Drumul Mătăsii".

În ce ne priveşte, vaccine promise avem, cu siguranţă sunt pe listă, să auzim de decizii iau ai noştri şi în ce măsură se vor conforma carantinei majore care ar putea izola ermetic UK în următoarele ore, zile, săpătmâni sau luni. Ultimul cuvând, de data asta, s-ar putea să aparţină celor de la OMS. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite