Ursula von der Leyen, turneu de forţă în Balcani: Apeluri la reconciliere în contextul crizei sârbo-kosovare şi declaraţii de sprijin pentru aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-a pronunţat joi pentru aderarea Serbiei la blocul comunitar, dar a atras atenţia totodată că Belgradul trebuie să îşi respecte promisiunile cu privire la reforme.

„Sunt o susţinătoare fermă a aducerii Serbiei în interiorul Uniunii Europene. Noi susţinem ambiţia Serbiei de a deschide cât mai curând posibil noi capitole de negociere”, a spus von der Leyen în cursul vizitei efectuate joi la Belgrad, reiterând practic mesaje transmise în alte patru capitale din Balcani.

Şefa Comisiei Europene se află de luni într-un turneu diplomatic în Balcani, unde, înainte de Serbia, a vizitat pe rând Albania, Macedonia de Nord şi Kosovo. Acest turneu are loc în perspectiva summitului UE-Balcani, programat pe 6 octombrie.

Miercuri, de la Priştina, von der Leyen s-a declarat îngrijorată de actualele tensiuni de la frontiera sârbo-kosovară. Ea a îndemnat Serbia şi Kosovo să depăşească criza actuală, menţionând că, în calitate de cetăţean german, înţelege provocările reconcilierii după un conflict.

Ursula von der Leyen prmita de presedintele Aleksandr Vucici la Belgrad FOTO EPA-EFE

Ursula von der Leyen întâmpinată la Belgrad de către preşedintele Aleksandr Vucici FOTO EPA-EFE

„Ştiu ce înseamnă să depăşeşti dispute. Vin dintr-o ţară care a adus Al Doilea Război Mondial lumii şi care este responsabilă pentru Holocaust”, a spus von der Leyen în capitala Kosovo, potrivit Reuters.

Ursula von der Leyen primita de ALbin Kurti la Pristina FOTO EPA-EFE

Ursula von der Leyen primită la Priştina de către premierul Albin Kurti FOTO EPA-EFE

Relaţiile dintre Priştina şi Belgrad s-au încins după ce Kosovo a anunţat o măsură obligatorie pentru şoferii sârbi de a circula pe teritoriul său cu plăcuţe de înmatriculare temporare kosovare. O „măsură reciprocă”, a precizat premierul kosovar Albin Kurti în momentul prezentării ei în Parlament. Sute de sârbi au ieşit zilnic să protesteze la frontiera cu Kosovo, unde au făcut blocaje pe drum şi au atacat două birouri de înmatriculare. Kosovo a mobilizat în zonă forţele speciale ale poliţiei, în timp ce Serbia şi-a plasat armata în alertă. KFOR, forţa NATO de menţinere a păcii, şi-a sporit misiunile de patrulare. La aproape zece ani de încheierea războiului cu Serbia, Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008. Belgradul nu recunoaşte acest act, la fel procedând şi cinci state membre UE, printre care şi România.

Serbia, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord aspiră toate să adere la UE, dar procesul este în impas.

Ursula von der Leyen primita de Zoran Zaev la Skopje FOTO EPA-EFE

Ursula von der Leyen şi premierul Zoran Zaev salutând mulţimea la Skopje FOTO EPA-EFE

Kosovo şi Serbia, ultima candidat oficial la aderarea la UE, trebuie să-şi normalizeze relaţiile bilaterale dacă vor să facă parte într-o bună zi din blocul comunitar. Un dialog de normalizare a relaţiilor între Priştina şi Belgrad este în curs în prezent sub egida Bruxellesului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite