Europa

articolul anterior articolul urmator

Ursula von der Leyen anunţă că UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei şi denunţă tentativele de intimidare a Republicii Moldova cu o criză energetică

14
7 Dec 2021 17:38:40
Autor: Ion Gaidau
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) este pregătită să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, în cazul unei noi agresiuni contra Ucrainei, a avertizat marţi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, potrivit AFP şi news.ro.

„UE va răspunde în mod adecvat oricărei noi agresiuni, inclusiv încălcărilor dreptului internaţional şi oricărei alte acţiuni răuvoitoare faţă de noi sau vecinii noştri, inclusiv Ucraina”, a subliniat marţi Ursula von der Leyen într-o intervenţie, prin videoconferinţă, la Conferinţa anuală a ambasadorilor.

„Acest răspuns va lua forma unei consolidări şi unei lărgiri a regimului de sancţiuni aflat în vigoare. În plus, suntem pregătiţi să impunem măsuri restrictive suplimentare”, a avertizat ea.

UE a impus Rusiei sancţiuni economice în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, iar Moscova a răspuns cu măsuri similare, dar mai modeste, şi a cerut mereu ridicarea acestor măsuri punitive pe care le consideră sufocante.

Rusiacomasează de câteva săptămâni încoace trupe şi echipamente la frontiera cu Ucraina.

Reacţia UE, în cazul unei noi agresiuni, urmează să fie discutată de către miniştri de Externe ai statelor membre în cadrul unei reuniuni prevăzute la 13 decembrie, înaintea unui summit, la Bruxelles, la 15 decembrie, al liderilor statelor membre UE cu omologii lor din cinci state membre ale Parteneriatului Estic - Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia şi Azerbaidjan.

Comisia Europeană lucrează la sanţciuni economice pe care să le propună statelor membre UE.

Ursula von der Leyen a denunţat în declaraţia sa, tentativa flagrantă a Moscovei de a „intimida Guvernul reformator al Republicii Moldova printr-o manipulare a aprovizionării cu gaze naturale, într-o perioadă în care preţurile energiei sunt mari”.

„Trebuie să ne apărăm societăţile şi democraţiile de acest tip de joc de putere geopolitică cinic”, a pledat ea.

„Vom prezenta în curând un nou instrument în vederea descurajării altora să folosească tactici de coerciţie împotriva noastră”, a anunţat Ursula von der Leyen.

Preşedinta CE a insistat asupra necesităţii posibilităţii de a-i sancţiona „pe cei care exercită presiuni necuvenite asupra noastră”.

UE cooperează îndeaproape cu NATO, din care fac parte 21 din Cei 27, a insistat ea.

„Însă Europa poate şi în mod clar ar trebui să fie capabilă şi să dorească să  facă mai mult singură”, a subliniat ea.

„Acest lucru ne va ajuta să asigurăm stabilitatea în propria noastră regiune şi în afara acesteia, să ne pregătim mai bine în vederea unor noi ameninţări”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Vanatorul/dc
7.12.2021, 17:51:57

”Noi sanctiuni”..! Abureala de birocrati lasi si corupti..! Daca ei chiar cred ca-l ”emotioneaza” pe Putin cu gargara asta tampa, inseamna ca ori sunt imbecili de-a binelea, ori au probleme la mansarda..!

-16 (28 voturi)
Groza Carmen
7.12.2021, 18:00:26

Da, vorbesc prea mult, in fapt accepta gaze si resurse rusesti si Chinezesti, pecetluind dependenta UE de acestea si mai mult, an de an.

+2 (4 voturi)
snake
7.12.2021, 18:35:32

va impune sanctiuni si pe gaze rusesti? cata prosteala pe fata ne ofera cucoana asta.

+1 (5 voturi)
Groza Carmen
7.12.2021, 17:59:32

Draga Ursula, terminati cu vorbele si purcedeti la treaba! Cu doua tevi infipte in fundul Germaniei, NordStream1 si NordStream2, Moskova va joaca lejer cum vrea, ocolind restrictiile - toate pompele de apa de mare putere la noile centrale din Crimeea sunt marca Siemmens! Explain!!

+6 (6 voturi)
ACR
7.12.2021, 19:28:38

Sanctiunile ar putea functiona doar in cazul tarilor izolate, fara resurse si alte piete de desfacere... dar hai sa fim seriosi, in cazul Rusiei, care-si vinde gazul in toata Europa si Asia, ce ar putea face? Rusii o duc bine-mersi de 7 ani cu toate sanctiunile ce au venit pe capul lor, iar cu pretul resurselor ridicat o vor scoate la capat si de data asta.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările