Europa

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Ursula von der Leyen: UE va propune în martie un paşaport de vaccinare digital

10
1 Mar 2021 14:09:37
Autor: Viorica Marin

Comisia Europeană va prezenta în martie o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE, a anunţat luni preşedintele CE, Ursula von der Leyen. CE va prezenta pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, care va include şi propunerea sa privind ''paşapoartele verzi digitale'', a precizat vicepreşedintele CE, Margaritis Schinas.

"În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie", a afirmat Ursula von der Leyen într-o videoconferinţă cu parlamentarii germani.

   Vorbind la o conferinţă de presă după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai sănătăţii, Schinas a asigurat că obiectivul va fi ''stabilirea unei direcţii comune către o deschidere sigură şi egală a Europei''.

Acest ''paşaport'' va fi propus de Comisia Europeană ca un instrument ''legislativ'', aşadar nu va fi opţional, şi va avea la bază tratatele europene şi libertatea de circulaţie în UE, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, rezultatele la testele de COVID-19 efectuate sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

''Trebuie să căutăm modalităţi de a folosi acest instrument pentru a facilita mobilitatea evitând discriminările între cetăţeni'', a subliniat Margaritis Schinas.

El a anunţat că propunerea Comisiei Europene pentru ''paşaportul verde digital'' va fi transmisă Parlamentului European pe 17 martie şi apoi supusă aprobării liderilor europeni la summitul din 25-26 martie.

Liderii UE reuniţi joi într-un summit virtual privind gestionarea pandemiei, au discutat despre realizarea unor paşapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Statele care sunt dependente de turism doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document pentru a-şi salva sezonul estival.
 
În urma dezbaterilor, liderii UE au decis să menţină restricţiile asupra vieţii publice şi a liberei circulaţii, în contextul în care statele membre încearcă să controleze apariţia noilor variante de coronavirus care ar putea opri revenirea economică planificată.
 
Deşi cancelarul german Angela Merkel a declarat că toate statele membre au fost de acord că UE are nevoie de un paşaport de vaccinare, sunt şi state care au păreri împărţite.
 
În timp ce Austria, Grecia, Italia, Spania şi Bulgaria susţin ideea unui paşaport de vaccinare, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări.
 
De asemenea, Belgia, Olanda şi ţara noastră şi-au exprimat de asemenea reticenţele cu privire la propunere.
 
Şi Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.
 
Este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a apreciat IATA.
 
Perspectivele pentru companiile aeriene s-au înrăutăţit recent, comparativ cu previziunile IATA din decembrie, din cauza înăspririi restricţiilor de călătorie, dar Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni se pregăteşte de o redresare a călătoriilor în acest an. Vara aceasta va fi decisivă pentru multe companii aeriene şi turistice, care încearcă să supravieţuiască în urma restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază IATA.
 
"Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor", a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.
 
Permisul IATA de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor, punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.
 
Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susţine că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor.
 
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Lucifer
1.03.2021, 14:30:39

Asta înseamnă o nouă Cortină de Fier între Vest şi Est.

-2 (10 voturi)
Edmond Wolf
1.03.2021, 14:55:52

Este o cortină între cele necesare traiului și cei nevaccinați care se creează sub patronajul Forumul Economic Mondial de la Davos, așazisul proiect CommonPass în care sunt implicate firmele Microsoft, Oracle, SalesForce și încă câteva firme mai mici. Responsabilul de proiect, domnul doctor Brad Perkins este o ființă binevoitoare și nevinovată care a lucrat câteva decenii pentru Corporația RAND. Corporația RAND a fost creată în anul 1946 de Pentagon și are ca obiect de activitate armele viitorului. Nu mai are treabă astăzi cu Pentagonul pentru că au „achiziționat-o” niște băieți deștepți, nu spun care. Toată munca asta se face cum s-a mai făcut și se va mai face pentru beneficiul nostru, gratuit și dezinteresat. Dacă cancerul german, Angela Merkel zice că vrea, musai să vrem și noi. În fond covidul și vaccinul pentru asta au apărut, ca să avem noi pașaport de vaccinare cu QR, ca la chineji. După cel de pe smartphone o să ne ofere unul mai subtil și mai bio ca să nu mai umblăm cu mobilul după noi.

-3 (9 voturi)
defu gabi
1.03.2021, 15:10:29

Lucifer Cortina de fier sau moartea de facto a UE, prezisa cu ingrijorare de analisti cu cativa ani in urma... Liderii UE merg incapatanati si orbi inainte, chiar daca spre prapastie...

-2 (2 voturi)
Conductoru'
1.03.2021, 15:13:00

Cortina de la Est exista deja. Cine vrea sa faca un concediu mai incolo de Nistru? Un pasaport de vaccinare digital e bine venit pentru cine nu are nimic de ascuns, ca actul de identitate de acum.

-5 (5 voturi)
Edmond Wolf
1.03.2021, 15:20:25

Conductoru' Nu văd nici o legătură între a avea ceva de ascuns, actul de identitate și pașaportul digital. Caută un argument valid, cât de cât, dacă nu puneți un implant în cerebel când îl scoate Elon Musk pe piață. Fără el ești varză. Mai iei și bani degeaba...

-9 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările