Europa

articolul anterior articolul urmator

Ursula von der Leyen: UE va răspunde cu sancţiuni „masive” în cazul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei

10
20 Jan 2022 15:40:23
Autor: Ion Gaidau
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat joi Rusia că se va confrunta cu sancţiuni economice şi financiare „masive” din partea UE dacă va ataca Ucraina, transmite Reuters.

„Dacă situaţia se deteriorează, dacă vor avea loc orice atacuri împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, vom reacţiona prin sancţiuni economice şi financiare masive. Comunitatea transatlantică este fermă în această privinţă”, a spus von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos, ţinut online în acest an.

„Nu acceptăm încercarea Rusiei de a împărţi Europa în sfere de influenţă. Dacă vor fi atacuri, suntem pregătiţi”, a insistat preşedinta Comisiei Europene.

Acum o săptămână, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, spaniolul Josep Borrell, a atras atenţia că Rusia încearcă să creeze diviziuni între Statele Unite şi blocul comunitar şi să reconstituie blocul geopolitic sovietic prin „provocarea” pe care a lansat-o via Ucraina asupra securităţii europene.

În opinia şefului diplomaţiei europene, propunerile de securitate prezentate de Rusia către SUA şi NATO „contravin principiilor arhitecturii de securitate europene”. Acestea sunt însoţite de „ameninţarea deschisă din partea Rusiei cu lansarea de acţiuni militare dacă nu sunt îndeplinite exigenţele”, avertizează Josep Borrell.

Rusia cere NATO să-şi oprească extinderea şi nu îşi ascunde dorinţa de a încadra Ucraina în sfera sa de influenţă, o logică specifică Războiului Rece respinsă de aliaţii occidentali.

„Ambiţia autorităţilor ruse este să sfideze ordinea politică şi de securitate născută după Războiul Rece”, semnalează Borrell.

Moscova, adaugă el, „acţionează acum ca o putere revizionistă”, repunând în discuţie principii pe care le-a acceptat la sfârşitul secolului trecut, precum acela că fiecare ţară îşi poate alege liber organizaţiile şi tratatele din care să facă parte.

Şeful diplomaţiei europene face apel la o „poziţie unită a UE” şi la „fundamentarea unui rol” în faţa acestei atitudini revizioniste a Moscovei.

Borrell propune trei căi de acţiune în privinţa Rusiei: revenirea la principiile generale ale arhitecturii de securitate, aşa cum derivă din Actul de la Helsinki, Carta de la Paris, acordul NATO-Rusia sau documentul de la Viena al OSCE, stabilirea unui „mecanism de gestionare a crizelor mai eficient” cu Moscova şi crearea de mecanisme permanente şi operative de prevenire a conflictelor şi măsuri de sporire a încrederii, mai ales în privinţa manevrelor militare.

Potrivit lui Borrell, UE a transmis clar Rusiei că „orice mişcare suplimentară împotriva Ucrainei va avea costuri reale şi consecinţe masive”.

„Nu suntem o alianţă militară, dar dispunem de forme şi modalităţi de a promova interesele noastre de securitate şi pe cele ale partenerilor”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

echi
20.01.2022, 16:54:50

Rasia are de a face cu puterea militara anglo-saxona/NATO dat și cu sancțiunile economice preconizate și concentrate ale UE-USA! Slavii ar vrea sa călătorească nestingherite în USA și UE, să-și facă de cap , sa le servească opozanților ceai de Plutoniu sau să-i ajute sa sara de la înălțime fără parașută! Slavii vor sa culeagă numai roadele civilizației euroatlantice dar fără a-i respecta regulile. Mai nou, unii sportivi slavi vor sa se facă reguli speciale pentru ei, autohtonii sa fie vaccinați dar nu și ei, ca e celebrii....Iar când sunt prinși cu minciunica o dau din Colt în Colt, reactionand violent și agresiv!

-2 (8 voturi)
Vladescu Adrian
20.01.2022, 17:54:05

....umblati-le bai, la conturile private ascunse prin paradisuri fiscale si sa vedeti ce mielusei se fac!

-1 (5 voturi)
Ion_Capsuna
20.01.2022, 18:05:02

Ha,ha,ha! ...zice Ursula care a fost la un pas de a pune pe butuci armata germana! Mda...Sanctiuni: UE nu mai vinde ciocolati in Rusia, iar Rusia nu mai vinde gaze in UE... Hai sa vedem cine rezista mai mult! Pi. sat in vint! Cind o sa realizeze arogantii astia vestici ca, din nefericire, au ajuns tocmai la mina Rusiei...?! ...si apoi pt. ce? Pt. Ucraina?! Un stat artificial care, sincer, vreau sa pice cit mai rapid, poate ne recuperam teritoriile romanesti...Uitati ce scandal si mizerii ne-au facut in problema Insula Serpilor? Hai, mai lasati-o balta!

-32 (44 voturi)
Florin Croitoru
20.01.2022, 18:40:13

Ce sancțiuni? Nu mai cumpără gaze Germania de la Rusia? Din altă parte nu are de unde. Abia s-a făcut un nou gazoduct, plătit în cea mai mare parte de Germania. Voi credeți că nemții sint tîmpiți să meargă pe sancțiuni? Cu ce vor plăti gazele rusești?

+5 (5 voturi)
BYBY BYBYKU
20.01.2022, 18:49:37

Germania exporta 50 miliarde euro marfuri in Rusia, Italia 30 miliarde eruro, Franta un fluviu de vin. Nu cerd ca tarile astea isi vor da cu stangu in dreptu de dragostea moshului.

-14 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările