Utilitatea înfiinţării Institutului „George C. Marshall” în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un vizionar şi pentru secolul 21 - generalul George C. Marshall.
Un vizionar şi pentru secolul 21 - generalul George C. Marshall.

Trăim într-o ţară în care dihonia, nu concordia naţională domină viaţa de zi cu zi. La modă sunt istericii, propovăduitorii pesimismului, nostalgicii fără temeiuri raţionale, lupi moralişti obişnuiţi să profite de bugetul statului până în ultima lor clipă, de existenţă mediocră. Este această stare de spirit una reversibilă?

Cu certitudine, răspunsul este unul deloc negativ. Şi pilda, place, sau nu, vine de peste Ocean , fiind generată de George Catlett Marshall (31 decembrie 1880 - 16 octombrie 1959), ex-lider militar american, fost şef al organismului militar al SUA, secretar de stat şi secretar al apărării.

Remarcat ca "organizator de victorie" de către Winston Churchill, pentru contribuţia sa, la victoria aliaţilor în Al Doilea Război Mondial, Marshall a comandat armata Statelor Unite, pe timpul războiului şi a consiliat, în chestiuni militare, constant, adecvat şi eficient, pe preşedintele Franklin D. Roosevelt. Numele generalului a fost dat Planului Marshall, ca urmare a unei alocuţiuni prezentate de el, ca secretar de stat, la Universitatea Harvard, în primăvara anului 1947. Discursul său sugera europenilor necesitatea reconstruirii Europei, după ultima conflagraţie mondială, pe baza finanţării asigurate de Statele Unite.

Marshall a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Spiritul generalului Marshall nu a dispărut în anul 1959. În urmă cu 20 de ani, la Garmisch-Partenkirchen lua fiinţă Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall.

image

Centrul Marshall, înfiinţat în 1993, este un institut de studii internaţionale focalizat pe gestionarea inteligentă, constructivă, multinaţională, fără excluderi generate de prejudecăţi istorice, a situaţiilor de criză în care recursul iniţial, declarativ sau prin decizie concretă este cel la... manu militari.

La Garmisch-Partenkirchen se promovează dialogul şi înţelegerea între popoarele din America de Nord, Europa şi Eurasia. Deloc dogmatic.

image

Ci prin coagularea unor echipe compuse din experţi militari şi civili, din state marcate încă, sub o formă sau alta, de urmările unei istorii însângerate. 

Spiritul Marshall înseamnă promovarea dialogului, nu a monologului, a respectului egal pentru toţi participanţii la o întâlnire ce părea iniţial a surzilor, nu a unei ierarhii feudale, în care unul decide pentru toţi, iar ceilalţi devin simpli pioni, pe tabla de şah a geopoliticii mondiale. 

Centrul Marshall - susţinut de guvernele Statelor Unite şi Germaniei  - este azi angajat în realizarea viziunii generalului Marshall în secolul 21. 

Misiunea Centrului Marshall este de a crea un mediu de securitate mai stabil prin promovarea:

1. instituţiilor democratice şi a relaţiilor corespunzătoare, mai ales în domeniul apărării;

2. cooperării active, generatoare a securităţii credibile;

3. consolidării de parteneriate durabile, între naţiunile din America de Nord , Europa şi Eurasia. 

Centrul Marshall conduce o varietate de programe unice, care atrag un flux de cursanţi din 110 ţări, oficiali din structuri interesate de abordări moderne ale provocărilor lumii de azi. 

De ce ar fi utilă înfiinţarea, pe baza unei iniţiative private, a unui institut care să poartă numele şi să promoveze spiritul generalului Marshall?

image

Pentru că este nevoie de o restartare a dialogului, în societatea românească, de o cultivare a răbdării, faţă de opiniile exprimate inteligent, argumentat, constructiv, într-un cadru instituţional cu valenţe nu doar academice, ci şi de for public, cu necesare, constante şi viabile legături internaţionale. 

Isteriile izolaţioniste, cu priză la cetăţenii disperaţi de situaţia lor economică, nostalgiile după anii unei colaborări deloc fericite, cu răsăritenii, trebuie şi pot fi combătute într-un areal nou, unde dirijorii pot fi cei care au înţeles, la Centrul Marshall, arta dialogului instituţional, cu efecte benefice, în satul mondial, de azi. 

Apărarea naţională se bazează şi pe securitatea zilei de mâine a fiecărui cetăţean de bună-credinţă. Iar când aceasta este dinamitată de vitregiile momentului, contează cine, cum şi când promovează spiritul de toleranţă, dialog şi înţelegere reciprocă, în afara circului politic autohton, devenit o parodie de proastă calitate. 

Există oratori care au ce spune celor interesaţi de soarta lor, a naţiunii din care fac parte şi a lumii în care trăim.

Tribuna neutră şi aula academică - în care pot lua loc toţi cei interesaţi de opiniiile unor conaţionali cu capul pe umeri, nu aceia amăgiţi de sirenele politichiei - necesare descifrării documentate, argumentate, a veacului XXI, pot fi asigurate de Institutul "George C. Marshall", înfiinţabil în România, de cei care mai ţin stindardul Asociaţiei George C. Marshall – România. 

Doar absolvenţii români, ai Centrului Marshall, cei care constituie asociaţia menţionată, au învăţat la Garmisch cât de important este să te gândeşti ce poţi face tu, pentru ţară, nu patria pentru tine. 

NOTA BENE:

Inserez comunicatul asociaţiei amintite, organizatoarea unui eveniment cu previzibil ecou public:

Comunicat de presă

Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, un parteneriat de succes americano-german din Garmisch-Partenkichen, Germania, aniversează anul acesta,  20 de ani de activitate.

Cei peste 500 de absolvenţi români, ai diverselor stagii şi cursuri de pregătire în securitate – apărare şi relaţii internaţionale -, ale Centrului Marshall îşi desfăşoară activitatea, în principal, în diverse instituţii ale statului, respectiv Parlament, Administraţia Prezidenţială, Guvern, ministere, servicii speciale, agenţii, etc.

Alături de alte asociaţii, cluburi şi fundaţii George. C. Marshall din ţări NATO şi partenere, Asociaţia George C. Marshall – România, organizaţia absolvenţilor români ai Centrului, organizează, în colaborare cu instituţia americano-germană şi cu sprijinul Ambasadelor SUA şi Germaniei la Bucureşti, un eveniment aniversar, joi, 21 noiembrie a.c., începând cu ora 12, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei nr. 88 (conform programului redat mai jos). Vor participa absolvenţi ai Centrului Marshall din România şi Republica Moldova, înalţi reprezentanţi ai Centrului, ai ambasadelor SUA şi Germaniei la Bucureşti, invitaţi din ţară şi străinătate.  

Dorim să celebrăm, cu această ocazie, două decenii de activitate prestigioasă a Centrului Marshall, în slujba pregătirii, la un nivel de excepţie, de specialişti în materie de securitate, apărare, relaţii internaţionale, din ţara noastră, cât şi, în principal, din alte 47 de ţări.

Avem deosebita onoare să invităm reprezentanţii mass-media să participe la acest eveniment. Pentru confirmări şi detalii de participare: mobil 0726420074 (Irina Ştirbulescu), e-mail: office@gcmarshall.ro

Asociaţia George C. Marshall-România

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite