Va fi vreodată o femeie la conducerea Vaticanului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legenda Ioanei a fost subiectul mai multor filme
Legenda Ioanei a fost subiectul mai multor filme

Există aproximativ 600 de milioane de femei catolice în lume, dar niciuna nu a avut vreun cuvânt de spus cu privire la alegerea Suveranului Pontif.

Cei 115 cardinali care au votat noul Papă sunt bărbaţi. Cel care a fost ales să fie succesorul lui Benedict al XVI-lea, Papa Francisc, este şi el bărbat.

Au fost făcute două filme despre Ioana, care, potrivit legendei, era o englezoaică din secolul al XIX-lea care s-a deghizat în preot, lucru interzis femeilor catolice, se arată într-un articol publicat pe site-ul cnn.com. Ioana i-a întrecut pe bărbaţi, spune legenda, în toate studiile teologice şi a reuşit să devină Papă. Însă a intrat în travaliu în timpul unei procesiuni, provocând şocul mulţimii care a pus capăt domniei sale.

Diarmaid MacCulloch, teolog şi istoric de la Universitatea Oxford, arată că povestea este un mit, nimic mai mult decât ficţiune pură.

„Se adresează unor noi anxietăţi şi interese“, arată el. „Aşadar, oamenii de atunci au fost primii care au avut resentimente faţă de papalitate. Apoi protestanţii, apoi revoluţionarii francezi care au vrut să discrediteze Biserica“.

„Apoi, catolicii ar vrea să vadă preotese. Iar acesta este cel mai periculos aspect al poveştii, deoarece foloseşte un nonsens pentru a promova o cauză bună“.

Ioana are însă adepţii ei.

O alee medievală poartă numele de Vicus Papissa şi este, potrivit legendei, locul în care Ioana şi-a găsit sfârşitul. Istoricii afirmă că aleea nu a fost numită în cinstea ei, ci numele provine de la familia Papei care a locuit acolo. Cu toate acestea, legenda a supravieţuit, la fel ca şi solicitările femeilor de a avea un cuvânt de spus în Biserică.

La Biserica Sfânta Lucia din Roma, arta murală evidenţiază rolul important pe care femeile l-au avut în trecutul Bisericii. Catolicii o venerează pe Maria, mama lui Iisus, iar istoria Bisericii abundă în figuri feminine care au fost canonizate, au luptat şi au murit în numele credinţei. Altele au refuzat să păstreze tăcerea când au aflat de fapte reprobabile petrecute în rândul clericilor. În secolul al XIV-lea, Sfânta Caterina de Siena i-a numit pe cardinali „diavoli cu formă umană“.

„Toată lumea ar vrea ca femeile să se implice mai mult peste tot, deoarece este ceva ce nu poate fi oprit. Acum, femeile sunt foarte, foarte puternice“, a declarat Alessandra Candrelli, una dintre femeile care se roagă la biserica Sfânta Lucia.

O perspectivă feminină ar putea ajuta Biserica să supravieţuiască vremurilor tulburi, spune Donna Orsuto, profesoară la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma.  

„Cu siguranţă aduce mai mult echilibru atunci când ai contact cu femeile şi mai ales când le asculţi punctul de vedere“, spune ea. „Şi cred că, în multe feluri, modul în care a fost gestionată criza din Biserică ar fi avut de câştigat de pe urma unei abordări feminine“.

Sora Mary Ann Walsh arată că, în mod clar, ierarhia Bisericii Catolice este dominată de bărbaţi, dar spune că femeile ocupă şi ele poziţii importante în organizaţiile care se ocupă de ajutorarea celor sărmani.

Până acum, însă, femeile au avut cel mult o influenţă indirectă asupra deciziilor la nivel înalt din cadrul Bisericii.

„Biserica nu este o societate democratică, aşa cum o înţelege societatea civilă“, spune cardinalul Jose Saraiva Martins din Portugalia. „Este o biserică ierarhizată, deci nu toată lumea este egală“.

Vocile feminine poate că au mai mult ecou decât altădată, dar va fi vreodată o femeie aleasă drept Papă? MacCulloch spune că s-ar putea întâmpla şi asta într-o zi.

„Este surprinzător cât de repede se întâmplă astfel de lucruri, odată ce ideea se răspândeşte“, spune el şi adaugă: „Dar nu staţi cu sufletul la gură“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite