Vaccinarea anti-COVID a copiilor de peste 12 ani în Europa. Câţi adolescenţi sunt imunizaţi până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto RoVaccinare
Foto RoVaccinare

Conform ultimelor cifre transmise de UE, 75,6% din populaţia adultă a fost vaccinată anti-COVID-19. Dacă la începutul pandemiei se punea accentul pe imunizarea populaţiei vulnerabile, acum, scopul s-a mutat la vaccinarea a cât mai mulţi copii.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani în luna mai a acestui an. O lună mai târziu, avizul a fost obţinut şi de vaccinul produs de compania Moderna.

România a dat startul vaccinării copiilor la începutul lunii iunie, iniţial cu serul Pfizer, iar din luna august a fost administrat şi vaccinul Moderna. Potrivit datelor anunţate luni de ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, până acum au fost imunizaţi 39.000 de copii din categoria de vârstă 12 – 15 ani şi mai mult de 160.000 din grupa 16-19 ani. Este vorba despre o rată de vaccinare de peste 20% la categoria de vârstă 16-19 ani şi de 5% la 12-15 ani.

Abordarea ţărilor europene cu privire la vaccinarea anti-COVID a copiilor

REGATUL UNIT

Copiii cu vârsta de peste 16 ani au putut să se imunizeze de pe 23 august, în schimb cei între 12 şi 15 ani, care sunt crescuţi de persoane vulnerabile la virus, se vor putea vaccina în următoarele săptămâni.

Comitetul pentru Vaccinare şi Imunizare a recomandat vineri ca serul anti-COVID să nu fie administrat copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, care nu stau cu persoane vulnerabile, în condiţiile în care studiile arată că doi copii sănătoşi dintr-un milion ajung la terapie intensivă dacă se infectează cu coronavirus.

ITALIA

Italia are ca scop vaccinarea a cât mai mulţi copiii, înainte de începerea şcolilor. Până acum, 49,86% au primit deja o doză de vaccin, iar 29,39% sunt imunizaţi complet. 

Copiii cu vârste între 12 şi 15 ani, s-au putut imuniza împotriva virusului, fără programare, de pe 16 august.

GERMANIA

Autorităţile din Germania au recomandat, în primă fază, doar vaccinarea copiilor care au probleme de sănătate, însă pe fondul răspândirii variantei Delta a coronavirusului, foarte contagioasă, începând din 16 august s-a luat decizia vaccinării tuturor copiilor mai mari de 12 ani.

Comitetul STIKO – organismul de experţi care consiliază guvernul german pe tema vaccinării – a concluzionat, după examinarea unor noi date de siguranţă din SUA, unde au fost vaccinaţi aproape 10 milioane de adolescenţi, că „avantajele depăşesc riscul de efecte secundare foarte rare ale vaccinului”, scrie Euronews.

SPANIA

55,4% din cei 3,9 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii de la Madrid, din 20 august. În regiuni, vaccinarea adolescenţilor nu a început în acelaşi timp, decizia fiind luată la nivelul autorităţilor locale.

FRANŢA

A fost ţara care a dat startul imunizării copiilor de peste 12 ani, încă din luna iunie. Potrivit datelor de pe 19 august, 56% dintre cei cu vârsta între 12 - 17 ani, au primit deja o doză de vaccin, în timp ce 32% sunt imunizaţi complet.

IRLANDA, care a vaccinat până acum cu o doză peste 90% din populaţia adultă şi 84% cu schema completă, a deschis pe 11 august programările la vaccinare pentru copiii din categoria 12-15 ani. Peste 100.000 de minori s-au programat de atunci, iar în primul weekend al vaccinărilor, 30.000 de adolescenţi au fost imunizaţi.

În SUEDIA au fost deschise programările pentru minori în luna august, iar cei cu vârsta între 12 - 15 ani sunt eligibil pentru vaccinare doar dacă sunt parte din categoria de risc sau locuiesc cu persoane vulnerabile, exact ca în Regatul Unit.

Încă de la începutul discuţiilor la nivel european despre imunizarea copiilor, au existat îngrijorări despre posibilele efecte secundare ale vaccinării. 

Un articol publicat de Univeristatea Hardvard, în iulie, arată că au existat 1.000 de cazuri de miocardită şi pericardită la 300 de milioane de vaccinări din SUA, cele mai multe fiind întălnite la adolescenţi. 79% dintre tinerii care s-au confruntat cu astfel de probleme de sănătate au avut forme uşoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite