Vaccinul AstraZeneca trebuie administrat în continuare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin

Autorităţile de omologare a medicamentelor se asigură suplimentar, suspendând injectarea vaccinului Oxford. Dar asta nu înseamnă că vaccinul ar fi nesigur, consideră Fabian Schmidt.

Da, este adevărat, doi oameni au murit din cauza unor tromboze ale sinusurilor şi venelor cerebrale, alţii au fost internaţi în spital pentru tratament. Şi, da, s-a întâmplat mereu după ce persoanele în cauză au fost vaccinate cu vaccinul Oxford, produs de AstraZeneca.

Dar a trage concluzia că acest vaccin ar fi periculos este cu totul prematur. Fiindcă în primul rând nu este clar dacă trombozele au avut vreo legătură cu vaccinul. În al doilea rând, noi oamenii ne asumăm zilnic riscuri mult mai mari să facem tromboză decât cele care ne ameninţă, poate, în urma vaccinării.

Corelaţie sau cauzalitate?

Mai întâi aspectul cel mai important: unii oameni suferă de tromboze cu şi fără vaccin. Dacă este vorba de o coincidenţă sau de un lanţ cauzal cu vaccinarea - asta arată de obicei statisticile. Întrebarea este următoarea: există o înmulţire neobişnuită a cazurilor de tromboză după vaccinări?

Aceasta înseamnă patru cazuri la un milion de vaccinaţi de la debutul vaccinărilor, în prima parte a lunii februarie. Dar acest tip de tromboză îşi face apariţia şi fără vaccinări în rândul populaţiei, de două până la cinci ori pe an la milionul de persoane. Conform tuturor datelor cunoscute până acum, nu este cazul în privinţa vaccinului AstraZeneca. Numai în Marea Britanie medicii au administrat până acum mai bine de 11 milioane de doze ale acestui vaccin. În context s-au înregistrat numai trei cazuri de tromboză a sinusurilor şi venelor cerebrale. În rândul celor 1,6 milioane de oameni vaccinaţi în Germania cu acest preparat s-au înregistrat şapte astfel de cazuri.

Cazurile apărute recent provin dintr-o şarjă de vaccinuri care a cuprins tot aproximativ un milion de doze. La atâtea vaccinuri administrate se poate presupune că unii oameni suferă pur şi simplu o tromboză într-un anume interval de timp după vaccinare. Deci poate fi o coincidenţă.

Cu toate acestea e corect că autorităţile de omologare a medicamentelor cercetează încă o dată rezultatele tuturor studiilor şi cifrele existente, fiindcă numeroase studii nu sunt încă finalizate din cauza procedurii accelerate de omologare şi autorizare a vaccinurilor.

De altfel, există periodic decese după vaccinare, mai ales în rândul persoanelor foarte în vârstă şi care suferă de boli grave. Cândva murim, fie că suntem vaccinaţi, fie că nu suntem.

Risc major de tromboză în viaţa de zi cu zi

Cele întâmplate nu constituie motiv de panică. Oricum ne asumăm conştient riscuri mai mari să suferim o tromboză decât, poate, cel reprezentat de vaccin. Iată câteva exemple cunoscute şi dovedite ştiinţific: la un milion de femei care iau pilule anticoncepţionale, aproximativ 1100 suferă tromboze.

În plus, diverse condiţii sau moduri de comportament sporesc riscul de a suferi o tromboză. Este lucru dovedit. Între acestea se numără supraponderabilitatea, călătoriile (mai ales cele lungi cu avionul, maşina sau trenul), şi fumatul. Toţi aceşti factori sunt clar dovediţi ştiinţific. În schimb, posibila legătură cu vaccinarea nu este dovedită.

Dar trebuie să ţinem cont şi de următorul aspect: cazurile apărute de tromboze ale sinusurilor şi venelor cerebrale sunt considerate mai rare şi mai periculoase decât alte forme de tromboză.

Vaccinul salvează vieţi

Cu toate acestea, ne aflăm la începutul unui al treilea val periculos al pandemiei de coronavirus. În cazul Germaniei, medicii prognozează pentru perioada Paştelui rate de incidenţă de 300 de infectări la 100.000 de locuitori în interval de şapte zile.

Toate vaccinurile disponibile în prezent pe piaţă au demonstrat că funcţionează. Aceasta înseamnă că împiedică şi în cazul tulpinelor dominante acum cazurile grave de îmbolnăvire.

Adevărul este deci următorul: vaccinările salvează vieţi. Şi vaccinul produs de AstraZeneca preponderent salvează vieţi.

Pe fundalul răspândirii molimei în întreaga lume, cu mai bine de 120 de milioane de infectaţi şi peste 2,6 milioane de decedaţi, nu ne putem permite să irosim nici măcar o singură doză de vaccin.

Fiecare doză trebuie să ajungă într-un braţ. Când îmi va veni rândul, în sfârşit, la vaccinare, voi accepta bucuros şi o doză preparată de AstraZeneca.

Fabian Schmidt - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite