Valul doi al pandemiei de COVID-19 loveşte crunt Europa. Spania şi Franţa depăşesc un milion de cazuri. Autorităţile din mai multe state înăspresc restricţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania a depăşit borna de un milion de cazuri şi devine al şaselea stat la nivel mondial care depăşeşte milionul de cazuri, alături de Statele Unite, Brazilia, India, Rusia şi Argentina.
Spania a depăşit borna de un milion de cazuri şi devine al şaselea stat la nivel mondial care depăşeşte milionul de cazuri, alături de Statele Unite, Brazilia, India, Rusia şi Argentina.

Valul doi al pandemiei de coronavirus care a lovit puternic continentul european stabileşte noi recorduri. Spania este primul stat european care contabilizează peste 1 milion de persoane infectate cu virusul Sars-Cov-2, iar Franţa este foarte aproape, în timp ce mai multe ţări, printre care Germania, România sau Cehia, şi-au depăşit miercuri recordurile de infectări zilnice.

Lockdown (carantina) a redevenit un cuvânt tot mai des folosit de europeni, cu Roma care reimpune restricţii de deplasare pe timp de noapte, în timp ce Cehia a implementat măsuri care sunt doar la un pas de carantina totală din primăvară. De asemenea, Irlanda restricţionează deplasările la doar 5 kilometri depărtare de casă.

Spania, care numără circa 47 de milioane de locuitori, a depăşit borna de un milion de cazuri, după ce a înregistrat miercuri aproape 17.000 de infectări noi. Astfel, devine al şaselea stat la nivel mondial care depăşeşte milionul de cazuri, alături de Statele Unite, Brazilia, India, Rusia şi Argentina. Primul caz cunoscut de coronavirus a fost raportat de Spania pe 31 ianuarie.

Spania a fost al doilea stat european, după Italia, care a fost puternic afectat de pandemie în primăvară, dar după impunerea celor mai dure măsuri restrictive şi aducerea pandemiei sub control a fost nevoită să relaxeze măsurile pentru a reface economia, în special prin încurajarea turismului, sector extrem de important pentru veniturile la buget.

Dar până la finalul lui august numerele au revenit la peste 10.000 de cazuri zilnic, iar internările au crescut cu 20%, ceea ce a crescut şi mortalitatea. Marţi, au fost anunţate nu mai puţin de 218 decese.

La începutul lunii, o instanţă s-a opus dorinţei guvernului de a impune o carantină parţială în capitala Madrid. În schimb, guvernul central a declarat stare de urgenţă pentru 15 zile în Madrid.

Franţa vine puternic din urmă

Aproape de un milion de cazuri se află şi Franţa care a înregistrat miercuri alte 27.000 de infectări. Guvernul francez doreşte să poată aplica restricţii de circulaţie, de adunări şi privind închiderea de localuri până cel puţin pe 1 aprilie 2021, potrivit unui proiect de lege prezentat miercuri la Consiliul de Miniştri.

Peste 15.000 de cazuri au fost înregistrate şi în Italia, iar Roma va reimpune carantina pe timp de noapte, al fel ca şi regiunile Lombardia şi Campania. Lombardia, care a fost primul mare focar al Europei în martie, se confruntă cu o creştere accelerată a numărului de infectări şi riscă să revină la situaţia critică din primăvară.

Un record al numărului de noi cazuri a fost atins miercuri şi în Germania care a raportat 11.287 de cazuri noi. Deşi ratele de infectare sunt mai mici decât în cea mai mare parte a Europei, ele au accelerat rapid de la răcirea vremii, mai mulţi politicieni avertizând că va fi nevoie de măsuri de distanţare socială mai stricte dacă trendul continuă.

Printre cei infectaţi se numără şi Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii.

Cehia, cel mai puternic lovit stat european de cel de-al doilea val, a înregistrat miercuri un nou record de 14.968 de cazuri, iar guvernul a decis ca majoritatea magazinelor să se închidă şi a înăsprit mai multe restricţii precum limitarea deplasărilor doar pentru muncă, vizite medicale şi cumpărarea de alimente şi limitarea grupurilor la două persoane. Măsurile aduc Cehia la doar un pas de carantina totală din timpul primăverii.

Numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 în Polonia s-a dublat în mai puţin de trei săptămâni şi depăşeşte acum pragul de 200.000. Miercuri a fost stabilit un nou record zilnic de 10.040 de cazuri raportate.

Guvernul ungar caută soluţii să menţină economia în funcţiune

Ungaria a înregistrat miercuri 1.423 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, totalul infectărilor la nivel naţional ajungând la 50.180

"Virusul se răspândeşte cu repeziciune în Europa", se arată pe site-ul guvernului, adăugând că executivul de la Budapesta intenţionează să menţină economia în funcţiune şi să nu lase virusul să paralizeze viaţa de zi cu zi.

Medicii greci se tem de un colaps al sistemului sanitar public în urma creşterii contagierilor

În faţa noului record de contagieri cu virusul SARS-Cov-2 înregistrat în urmă cu o lună, medicii greci se tem că sistemul public de sănătate nu va mai putea face faţă unei escaladări a cazurilor aşteptată pentru lunile mai grele, noiembrie şi decembrie, în plin sezon de gripă.

Preşedinta Asociaţiei Medicilor din Spitalele din Atena şi Pireu, Matina Pagoni, i-a îndemnat pe cetăţeni să poarte măşti de protecţie nu doar în spaţiile închise, ci şi pe stradă. În declaraţii acordate televiziunii private Skai, Pagoni a precizat că dacă se menţine actualul ritm epidemiologic, în noiembrie şi în decembrie se va trece la izolarea mai multor regiuni.

De săptămâna trecută s-a aplicat prima carantină din acest al doilea val în regiunea Kozani, din nordul ţării, deocamdată singura aflată în alertă roşie.

"Ne aflăm într-o fază foarte dificilă şi cine nu a crezut până acum, chiar dacă este o minoritate, să intre într-o unitate de terapie intensivă sau înr-un spital pentru a vedea ce se întâmplă", spus Pagoni.

La Atena, două din trei paturi de la secţiile de terapie intensivă sunt ocupate de un pacient cu COVID-19.

   

Rusia, record de infectări. Kremlinul spune că nu pregăteşte măsuri de izolare

Rusia a înregistrat miercuri un număr record de 15.700 de noi infecţii de coronavirus şi de 317 de decese legate de COVID-19 pentru 24 de ore, relatează Reuters.

De la începutul pandemiei, Rusia, ţară cu 145 de milioane de locuitori, a înregistrat un număr total de 1.447.335 de infecţii şi 24.952 de morţi, au anunţat autorităţile.

În acelaşi timp, Kremlinul a transmis tot miercuri că nu intenţionează să introducă noi măsuri de 'lockdown' pentru a ţine sub control răspândirea coronavirusului, în ciuda bilanţului record de infectări şi decese.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că sistemul de sănătate din Rusia este acum mai bine echipat decât în prima parte a pandemiei pentru a face faţă înmulţirii cazurilor. 

Irlanda a trecut de la miezul nopţii la cel mai ridicat nivel de alertă şi va impune restricţii similare celor din primăvară. Irlandezii vor putea călători la doar 5 kilometri depărate de casă, cu excepţia deplasării la locul de muncă sau pentru activităţi esenţiale. Măsurile sunt valabile pentru şase săptămâni, dar pot fi revizuite după încheierea celei de-a patra.

Cu toate acestea, şcolile şi grădiniţele din Irlanda vor rămâne deschise, iar sportul de performanţă şi lucrările de construcţie vor merge mai departe în ciuda contextului epidemiologic.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost convocaţi la un summit în sistem de videoconferinţă, pe 29 octombrie, în care vor discuta despre evoluţia pandemiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite