Europa

articolul anterior articolul urmator

Vandalism dus la extrem: statuia „Mica Sirenă“ din Copenhaga, pictată cu mesajul „peşte rasist“

37
3 Jul 2020 19:29:52
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPA-EFE / Mads Claus Rasmussen
FOTO EPA-EFE / Mads Claus Rasmussen

Poliţia daneză anchetează vineri un act de vandalism care a vizat celebra statuie "Mica Sirenă" din Copenhaga, ce are o înălţime de 1,25 metri, a anunţat presa locală.

Statuia „Mica Sirenă” din Copenhaga, cu o vechime de 107 ani, a fost adesea vandalizată de protestatari, de la activişti pro-democraţie la campanii anti-pescuit. În ianuarie, „Free Hong Kong” a scrijelit stânca pe care se află bronzul de 1,65 metri.
 
Protestatarii au vandalizat statuia, au decapitat-o, au rupt un braţ şi au turnat vopsea peste ea. Poliţia din Copenhaga a declarat că nimeni nu şi-a revendicat responsabilitatea pentru ultimul atac. „Considerăm că este vandalism şi am început o anchetă”, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei, scrie The Guardian.
 
Mesajul "Peşte Rasist" a fost scris cu un pulverizator de vopsea pe stânca pe care a fost montată statuia, a relatat tabloidul Ekstra Bladet.
 
 
"Mica Sirenă a fost vandalizată în această dimineaţă. O persoană necunoscută a scris cuvintele "peşte rasist". Am deschis o anchetă", a transmis pentru AFP Poliţia din Copenhaga. 
 
Pentru Ane Grum-Schwensen, specialist al operei lui Hans Christian Andersen, întrebată de televiziunea publică TV2, povestea "Mica Sirenă" nu conţine aluzii rasiste. 
 
În contextul manifestaţiilor antirasiste în lume ca urmare a morţii americanului George Floyd, monumentele şi statuile care au legătură cu istoria colonială a numeroase ţări din lume se află în centrul unei polemici memoriale. 
 
În ultimele săptămâni, mai multe statui s-au aflat în centrul actelor de vandalism în Danemarca, în special cea a misionarului danez în Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul XVIII, dar şi cea a lui Mahatma Gandhi sau a regelui Danemarcei Christian IV.
 
"Mica Sirenă" a fost deja vandalizată de mai multe ori: capul i-a fost furat de două ori (în 1964 şi în 1998), unul dintre braţe i-a fost tăiat în 1984. În ianuarie, mesajul "Free Hong Kong" a fost pictat pe piatra sa, referire la mişcarea de contestare lansată în 2019 contra puterii centrale de la Beijing.  
 
Statuia "Mica Sirenă", inspirată din povestirea omonimă a scriitorului danez Hans Christian Andersen, a fost inaugurată în portul din Copenhaga în anul 1913.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

uoɹʇoɹɔıɯ
3.07.2020, 19:41:48

ce anume nu se intelege din mesajul: moarte albilor!?

+11 (11 voturi)
Alfa Omega
3.07.2020, 20:11:23

Comentariu considerat abuziv.

Pontus Euxinus
3.07.2020, 19:51:56

prostia se plateste . ati fost prosti si ati primit in europa acesti barbari si salbatici care va urasc din toata fiinta lor. Nu ancheta cine a manjit statuia va rezolva problema, ci o actiune ferma si adevarata: expulzarea din europe a tuturor africanilor si musulmanilor. Nu exista alta solutie, altfel veti fi sclavii lor in anii care urmeaza.

+13 (13 voturi)
Azzumbo Jo
3.07.2020, 20:12:23

Este evident ca cel care a scris mesajul nu a citit in viata lui un rand scris de H. C. Andersen si foarte probabil nu cunoaste povestea, nici macar in varianta Disney. Practic, faptul ca cineva l-a invatat sa scrie nu a adus nici un beneficiu omenirii.

+11 (11 voturi)
grigore somoila
3.07.2020, 20:52:10

Am lucrat la o Firma germana 25 de ani in tarile lumii a treia pentru alimentari cu apa si energie,Am scolarizat sute de oameni si am executat lucrari cu acesti oameni. N-AM AVUT NICI UN FEL DEPROBLEME! Situatia de astazi in America este rodul unei supratolarante si a delasarii marei majoritati a asazisillor ,,afroamericani",traitori pe spatele Statului.Fara a plati imozite,si pusi permanent pe fara delegi,Numai sa ne uitam in Statistica procentual cati oameni de culoare sunt in inchisori,cati criuminali,etc,,,Si de toate se fac ,,vinovati" cei de culoare alba.O vina mare o poarta unii respon- sabili din partiudul democrat care incita la revolta.si compatimesc aiurea raufacatorii de culoare.Fara a scuza abuzurile unor politisti albi,rasponsabilii democrati vor trebui sa plareasca aceste abateri grave dela lege a unor afroamericani,si abuzul unor cadre ,,democrate" in incitarea maselor de raufacatori.

+14 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (37)