Europa

articolul anterior articolul urmator

OMS se reuneşte de urgenţă în urma răspândirii bolii virale cunoscută ca „variola maimuţei“. Aproape 50 de cazuri în Spania şi Portugalia

0
20 May 2022 17:45:15
Autor: Daniela Serb
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Portugalia şi Spania au raportat vineri 9 şi, respectiv, 14 noi cazuri confirmate de variola maimuţelor. Prin urmare, numărul total de cazuri confirmate din Portugalia se ridică la 23, iar cel din Spania la 21, reprezentând cel mai mare focar de până acum, potrivit autorităţilor sanitare locale, relatează Reuters.

 
UPDATE: Potrivit Reuters, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat o reuniune de urgenţă pentru a analiza răspândirea bolii virale cunoscute ca ”variola maimuţei”. Boala se răspândeşte de obicei în urma unui contact apropiat, iar cele mai frecvente simptome sunt stările de febră şi erupţiile cutanate.
 
Specialiştii în sănătate sunt îngrijoraţi de faptul că până acum boala s-a răspândit rar în afara continentului african, dar acum ea a ajuns şi pe alte continente. 
 
Astfel, în Europa au fost identificate 9 în Marea Britanie, 14 în Portugalia, 7 în Spania, 2 în Belgia şi câte unul în Suedia, Italia şi Spania. Australia şi SUA au confirmat şi ele câte un caz, iar Canada are două şi investighează alte zeci. Primul caz în Europa a fost identificat pe 7 mai, la un cetăţean britanic care s-a întors din Nigeria.
 
Specialiştii nu se aşteaptă ca focarul de variolă a maimuţei să se răspândească în aşa măsură încât să se transforme în pandemie. 
 
Cu toate că nu există un vaccin specific pentru această afecţiune, serurile folosite pentru eradicarea variolei au arătat un grad de eficienţă de 85%.
 
 
În Portugalia au fost identificate 23 de cazuri confirmate, iar în Spania au fost raportate 21 de cazuri. Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.
 
Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate.
 
Au fost identificate mai multe cazuri în Marea Britanie – unde autorităţile oferă un vaccin împotriva variolei angajaţilor din domeniul sănătăţii şi altor persoane care ar putea fi expuse – şi în alte state ale Europei, precum Franţa, Italia şi Belgia.
 
Spania evaluează diferite opţiuni terapeutice, cum ar fi antivirale şi vaccinuri, dar până acum toate cazurile au prezentat simptome uşoare. Prin urmare, nu a fost necesar un tratament specific ad-hoc, a declarat, vineri, ministrul spaniol al Sănătăţii, Carolina Darias.
 
Niciuna dintre persoanele din Portugalia infectate cu variola maimuţei nu a avut nevoie de spitalizare, fiind în stare stabilă şi urmărite clinic, au informat autorităţile sanitare locale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările