Verdict confuz la CEDO în cazul opozantului rus Mihail Hodorkovski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fost şef al gigantului petrolier Yukos Oil, Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei se află în închisoare de 10 ani  FOTO Reuters
Fost şef al gigantului petrolier Yukos Oil, Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om al Rusiei se află în închisoare de 10 ani  FOTO Reuters

CEDO dă un verdict controversat în cazul magnatului rus Mihail Hodorkovski, oponent declarat al lui Vladimir Putin. Magistraţii europeni de la Strasbourg au declarat că autorităţile ruse i-au încălcat drepturile şi,în acelaşi timp,au respins acuzaţiile oligarhului conform cărora procesul lui este unul politic.

Sentinţa Curţii de la Strasbourg este similară cu cea emisă de tribunal în mai 2011, în cazul fostului şef al gigantului petrolier Yukos Oil, Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia. De dată aceasta, Rusiei i s-a cerut să îi plătească lui Hodorkovski 10.000 de euro daune, anunţă BBC.

Judecătorii au declarat cazul statului rus în procesul magnatului „solid“ şi, drept urmare, nemotivat politic. Sentinţa se va aplica şi partenerului său de afaceri, Platon Lebedev, inculpat cu aceleaşi acuzaţii.

Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi condamnat pentru evaziune fiscală în 2005. În 2010, a mai primit o condamnare într-un al doilea caz, în care a fost acuzat că a furat petrol din propria companie. Sentinţa totală de 13 ani îl va ţine închis până în 2016.

Prin avocaţii săi Hodorkovski a susţinut în tot acest timp că procesele împotriva lui sunt orchestrate de Vladimir Putin, din cauza suportului pe care magnatul petrolului l-a oferit grupurilor liberale opuse preşedintelui rus, în primul mandat al său. Mai mult, rusul a fost printre puţinii care şi-au permis să îl înfrunte direct pe Putin şi să îi conteste politicile de stat.

Judecătorii europeni susţin că drepturile lui Hodorkovski au fost încălcate pentru că a fost trimis într-o închisoare departe de Moscova şi printre altele avocaţii apărării sale nu avut voie să aducă martori.

Cu toate acestea, Curtea de la Strasbourg susţine că procesul lui Hodorkovski nu avut motivaţii politice, pentru că argumentele legate de presupusa evaziune fiscal comisă de el sunt „solide“.

Sentinţa poate fi atacată la Înalta Curte a CEDO, de la Strasbourg.


Mai multe pe această temă 

Oligarhul rus Mihail Hodorkovski rămâne o potenţială ameninţare la puterea lui Putin, chiar din spatele gratiilor

Mihail Hodorkovski rămâne un personaj cu un curaj impresionant, unul dintre cei care l-au înfruntat cu tupeu pe Vladimir Putin, dar greu de pătruns în cele mai mici detalii – atât admirat şi lăudat, cât şi dispreţuit şi condamnat de ruşi. Este cert totuşi că în timpul protestelor în masă din Moscova, una dintre cele mai fervente cereri ale opoziţiei a fost eliberarea celui mai celebru oligarh rus.

Disidenţii lui Putin

În ultimii ani, comunitatea internaţională, dar şi opinia publică, a dezaprobat măsurile luate de administraţia prezidenţială rusă în cazurile unor oligarhi. Mulţi au plecat în exil de teama unor posibile (şi probabile) acuzaţii penale împotriva lor, jurând în faţa unei lumi întregi răzbunare faţă de duşmanul numărul unu, pe numele său Vladimir Putin. Cei care au ales să rămână şi să îl înfrunte direct pe Putin, au suferit procese inechitabile şi sentinţe de lungă durată, sau au fost reduşi la tăcere prin tehnici consacrate de serviciile secrete sovieto-ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite