Viaţa „mireselor de terorişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Acesta este sensul vieţii“, sunt cuvintele unei femei salafit   FOTO: Reuters
„Acesta este sensul vieţii“, sunt cuvintele unei femei salafit   FOTO: Reuters

Bărbaţii salafiţi poartă barbă, distribuie copii ale Coranului şi îi dau bătăi de cap Agenţiei germane de Securitate şi Informaţii Interne. Ce simt, însă, soţiile lor?  Revista germană „ Der Spiegel“ a petrecut o săptămână în rândul acestora pentru a afla despre viziunea lor asupra lumii perfecte.

Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei (serviciile de securitate germane) acordă o atenţie specială bărbaţilor din mişcarea fundamentaliştilor suniţi, care au ajuns să fie cunoscuţi sub numele de salafiţi şi care sunt văzuţi ca o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii Germaniei. Scopul lor este de a-l imita pe Profetul Mohamed în felul în care îşi trăiesc viaţa, într-o lume guvernată de legile lui Allah, nu de cele ale societăţii occidentale. 

Vechea viaţă

Saliha are 31 de ani şi este din Ehrenfeld, un cartier din Köln, iar Reyhana, în vârstă de 23 de ani, este din oraşul german Ulm. Cele două sunt nemţoaice, dar pentru majoritatea oamenilor sunt miresele teroriştilor. Jurnaliştii de la „Der Spiegel“ au stat cu cele două femei în unul dintre aceste weekenduri, pătrunzând într-o lume care în mod rămâne ascunsă sub un voal. Singura lor condiţie a fost să nu le fie dezvăluit numele adevărat. 

Acum ele sunt poartă mănuşi şi niqab, un voal ce lasă la vedere doar ochii, pentru că pentru ele este păcat ca un bărbat să le vadă chipul. Dar în urmă cu câţiva ani arătau total diferit. Saliha purta tocuri şi haine contrafăcute, mergea în cluburi şi avea un nume german.

Reyhana a făcut parte dintr-o trupă ce cânta melodii precum „Hit the Road Jack“. Era cea mai drăguţă fată din şcoală, a fost regina balului, a avut piercinguri, se machia cu negru şi avea părul lung şi cârlionţat.

Ambele au absolvit liceul. După ce Saliha a terminat şcoala, a lucrat ca şi cosmeticiană, apoi  într-un call center, într-un restaurant, într-un centru de fitness, într-o grădiniţă şi apoi la un ziar. Reyhana a devenit coafeză după liceu. Cele două s-au întâlnit după ce s-au mutat la Bad Godesberg, un cartier din Bonn. Acesta a fost locul unde viaţa lor s-a schimbat.

Noua viaţă

Reyhana este acum căsătorită cu un neamţ convertit la islam, ce se află în detenţie la Stuttgart. El este acuzat că este membru al unei organizaţii criminale şi că a recrutat germani pentru a deveni luptători pentru jihad. Reyhana i-a fost „recomandată“ soţului ei pentru că seamănă cu Angelina Jolie. S-au căsătorit la două săptămâni după ce s-au cunoscut, iar acum au împreună trei copii.

Saliha are patru copii şi spune că soţul ei, un sirian, nu îşi doreşte o a doua soţie. „Mi-a spus că eu sunt de ajuns şi că i-ar fi uşor să-şi mai ia o soţie cu care să se culce şi să aibă satisfacţie pentru o noapte. Dar apoi mi-a zis că o a doua soţie înseamnă mai multă responsabilitate şi el nu vrea asta. În plus, dacă nu are grijă de soţii corespunzător, Allah îl va pedepsi paralizându-i jumătate din trup“. 


Cele două prietene obişnuiesc să meargă la saloane de înfrumuseţare, unde se bronzează artificial, sunt răsfăţate cu tratamente de îngrijire corporală sau îşi schimbă coafura. 

salafiti 3

[FOTO: Reuters]


Purtarea vălului este ca un test pe care trebuie să-l treacă aici, pe Pământ. Pe stradă lumea se uită ciudat la ele şi uneori le adresează vorbe răutăcioase. „Măcar are ochi?“, a întrebat o femei în vârstă în timp ce a trecut pe lângă ele. 

Odată un bărbat a oprit-o pe Saliha într-o gară şi a ţipat la ea: „Dă-ţi chestia aia jos, târâturo!“

„Germanii ne urăsc. De fiecare dată când are loc un atac noi suntem primii bănuiţi“, spune Saliha. Ea este împotriva violenţei, dar spune că atacurile asupra necredincioşilor nu sunt tot violenţe. „Atacurile sunt doar apeluri de ajutor, în timp ce bombele sunt armele celor slabi şi oprimaţi“.

În Bad Godesberg, cele două au locuit într-un cartier care a devenit cunoscut în Germania pentru imaginile violente. În una dintre aceste fotografii, în care este surprinsă o altercaţie între salafiţi şi extremiştii de dreapta, un islamist radical a fost surprins când înjunghia un poliţist în picior.

Violenţele au fost declanşate de caricaturi cu Profetul Mohamed, pe care musulmanii le-au perceput ca fiind jignitoare la adresa religiei şi a convingerilor lor. De atunci, Bad Godesberg a ajuns să fie asociat cu mişcarea tinerilor cu barbă, ce reprezintă o ameninţare pentru ţară.

Saliha s-a mutat din Bad Godesberg în urmă cu un an, dar se întoarce de două-trei ori pe an pentru a petrece weekendul cu Reyhana, la fel ca în trecut. Acum ea locuieşte într-un apartament modern, de 96 metri pătraţi, iar soţul ei vinde becuri ecologice pe internet. În casă nu a mai păstrat nicio fotografie pentru că, spune ea, i-ar putea împiedica pe îngeri să intre în locuinţa lor. 

Drumul spre Paradis

Saliha urmează o dietă săracă în carbohidraţi, ceea ce înseamnă că nu mănâncă orez, pâine sau cartofi şi a pierdut deja patru kilograme în două luni. 

Cele două femei vor să arate bine şi să fie sexy pentru bărbaţii lor, citând din Coran pentru a se justifica. Ele spun că Allah îi permite bărbatului să aibă cel mult patru soţii, iar o femeie poate ajunge în Paradis dacă se asigură că soţii lor sunt satisfăcuţi. Paradisul este cel spre care ţintesc Saliha şi Reyhana. Ele cred că sunt în această lume pentru că au ascultat de diavol şi că drumul înapoi spre Paradis este dificil şi plin de încercări. 

salafiti2

„Allah îi testează pe cei pe care îi iubeşte“, a spus Saliha. 

Adevărata chemare e precum naşterea, Crăciunul, Paştele şi dragostea adevărată la un loc

„Islamul este primul lucru pe care l-am urmat cu adevărat“, a spus Saliha. În noua religie trăieşte după reguli pentru prima dată. A fost crescută de o mamă singură, fostă hipiotă, care lucra într-un magazin. Saliha nu avea nicio credinţă religioasă, singurul lucru în care credea era faptul că va deveni o dansatoare celebră. 

Pentru ea o zi bună era atunci când făcea rost de numerele de telefon ale mai multor băieţi. A avut mai mulţi iubiţi, inclusiv un grec, un italian, un neamţ crescut în Rusia, dar nicio relaţie nu a fost serioasă. Apoi a întâlnit un băiat care i-a spus că ar trebui să citească Coranul.

Singurul motiv pentru care a acceptat să îl citească a fost pentru a-i dovedi că tot Coranul e plin de nonsensuri, dar nu a fost aşa cum se aştepta. „A fost ca şi cum Profetul Mohamed mi-ar fi vorbit direct. Am fost atât de fericită!“, a spus Saliha. 

Curând după această întâmplare, a mers la moschee, unde a întâlnit oameni care, pentru ea, păreau fraţi şi surori. I-au dat un văl alb şi mai târziu a început să poarte fuste largi şi în cele din urmă a acceptat vălul permanent şi nu a mai mers în cluburi. 

„A fost precum naşterea, Crăciunul, Paştele şi dragostea adevărată, toate împreună“, a descris  Saliha momentul în care a simţit adevărata chemare.

„Acesta este sensul vieţii“

Părinţii Reyhanei au venit din Algeria în Germania în 1992. Tatăl ei a lansat un post de radio în arabă şi a fondat o asociaţie civică. În copilărie mergea după-amiaza cu prietenii în cafenele şi trebuia să fie acasă până la ora la care se închideau magazinele. Ca şi copil trebuia să observe regulile Coranului, dar niciodată nu le-a luat în serios. Pe când urma cursurile pentru a devenit coafeză considera că hainele şi un stil elegant sunt sensul vieţii. La vârsta de 17 ani a început să se gândească la sensul vieţii.

Cu puţin timp în urmă găsise un Coran în limba germană şi a început să citească. Atunci a conştientizat că „acesta este sensul vieţii“. „Aceea a fost ziua în care Allah mi-a adus iubirea în suflet“, a afirmat ea şi tot în ziua aceea a renunţat să mai poarte blugi, să fumeze şi să asculte muzică occidentală. Ea crede că prin faptul că a renunţat la fumat în viaţa asta, va putea fuma cât va vrea în Paradis. 

salafiti 4

[FOTO: Shutterstock]

„Îmi e ruşine de cum eram înainte“, a adăugat Reyhanei. 

 Cele două prietene trăiesc acum într-o lume complet structurată, cu soluţii pentru orice. Allah le asigură că nu trebuie să ia propriile decizii şi să planifice viaţa de zi cu zi. „Allah s-a gândit la toate. El e cel mai bun“, spune Reyhana. 

Ca la 18 ani

Allah decide cine va merge în Iad şi cine în Rai. În Iad, apa de băut este infectată şi toţi se îngraşă, fac coşuri şi au o piele urâtă. 

Saliha vrea să aibă pielea fină, iar acest lucru poate fi dobândit doar în Rai. Acolo există alcool servit în cupe de aur, mâncare pe platouri decorate cu diamante, iar oamenii trăiesc în lux. Reyhana aşteaptă cu nerăbdare să îşi vadă casa din Paradis. Îşi imaginează că primul etaj va fi plin de cometice, iar al doilea de haine. „Niciodată nu va mai trebui să mă gândesc cu ce mă îmbrac. Allah îi va face pe toţi fericiţi“, a spus ea.

În viziunea ei, viaţa din Rai este similară cu viaţa pe care a avut-o atunci când nu era credincioasă, doar că mult mai bine. Ea şi prietena ei vor avea 18 ani din nou, dar nu vor mai purta văluri, nu vor mai transpira şi vor fi frumoase, însă până atunci trebuie să treacă testele lui Allah.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite