VIDEO Asedierea Uniunii Europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul (r.) medic Florin Paul crede că dacă va exista o evoluţie explozivă a pandemiei de Coronavirus, comunitatea europeană va adopta politici şi strategii eficiente.
Generalul (r.) medic Florin Paul crede că dacă va exista o evoluţie explozivă a pandemiei de Coronavirus, comunitatea europeană va adopta politici şi strategii eficiente.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la NATO, Kay Bailey Hutchison afirma cu câteva ore în urmă că răspândirea dezinformării bolnăvicioase afectează pe toate ţările membre ale Alianţei şi îi încuraja pe cetăţenii statelor aliate să caute, în acest moment vulnerabil, surse fiabile pentru perceperea obiectivă a pandemiei de COVID 19.

Europa este încă într-o fază incipientă a procesului epidemiologic – a afirmat, la 6TV, generalul medic Florin Paul -, asta pentru că fiecare stat are particularităţile sale, cu abordarea proprie, iar diferenţele care apar între abordări încă nu sunt negociate la adevărata lor valoare sau la reala lor eficienţă.

Este vorba de entităţi naţionale aparte, politicile sanitare şi cele economice încă nu sunt la unison, prin urmare modalităţile de reacţie la pandemie sunt funcţie de posibilităţile locale, dar sunt influenţate şi de modul în care alte state din Uniunea Europeană reacţionează la marea provocare a momentului, iar dacă va exista o evoluţie explozivă – anticipează dr. Paul - comunitatea europeană va adopta politici, strategii eficiente, dincolo de caracteristicile naţionale.

Din punct de vedere medical, Italia nu s-a pregătit, mai ales din perspectiva prevenţiei bolilor, pentru epidemia de Coronavirus, constata Florin Paul, dar, în acelaşi timp are o populaţie dinamică, una ce circulă foarte mult şi în interiorul şi în afara propriei ţări, fapt ce a accentuat creşterea extrem de rapidă a cazurilor de oameni infectaţi şi a deceselor înregistrate mai ales în rândurile celor în vârstă.

De altfel, aşa cum se preciza, la 20.03.2020, pe website-ul Institutului American pentru Cercetări Economice:

1."Mai mult de 99% din decesele coronavirusului din Italia au fost persoane care au suferit de afecţiuni medicale anterioare, potrivit unui studiu al autorităţii naţionale de sănătate a ţării."

2.„Institutul de la Roma a examinat înregistrările medicale la aproximativ 18% din mortalităţile datorate coronavirusului, constatând că doar trei victime, sau 0,8% din total, nu aveau patologie anterioară. Aproape jumătate dintre victime sufereau de cel puţin trei boli anterioare şi aproximativ o a patra avea una sau două afecţiuni anterioare.

3."Mai mult de 75% au avut hipertensiune arterială, aproximativ 35% au avut diabet şi o treime au suferit de boli de inimă."

4.„Vârsta medie a celor care au murit din cauza virusului în Italia este de 79,5”.

5.„Potrivit Fundaţiei GIMBE, aproximativ 100.000 de italieni au contractat virusul, a informat ziarul Il Sole 24 Ore. Aceasta ar readuce rata de deces a ţării mai aproape de media globală de aproximativ 2%. ”

Un ofiţer de poliţie discută cu o călugăriţă, ce are o pungă cu diverse cumpărături, la Roma, în Italia. Sursa: EPA.

image

Această epidemie este o lecţie extraordinară – crede generalul Paul – pentru întreaga comunitate, atât umană, cât şi medicală, iar ajutorul oferit Italiei de China se bazează pe experienţa  medicilor chinezi, din lunile ianuarie, februarie şi martie, în acest an, când au înţeles efectul limitării mişcărilor grupurilor umane, finalitatea fiind, cum s-a şi dovedit, stoparea procesului epidemiologic.

Ştiindu-se foarte bine că nu exista tratament medicamentos, că nu erau vaccinuri, singura modalitate de a întrerupe procesul epidemiologic era acela de a fractura contactul dintre bolnavi, cu persoanele sănătoase, lucru realizat de autorităţile şi medicii din Wuhan, de aceea aceştia au reuşit – remarca dr. Florin Paul – ca să stopeze, în China, răspândirea galopantă a Coronavirusului.

Până la urmă, cel mai important lucru este faptul că atunci când un medic, un jurist, un profesor oferă semenilor sfaturi să o facă în aşa fel încât să i se dea crezare, inclusiv pentru detaliul că şi emiţătorul consilierii ar proceda la fel – observa dr. Paul. 

Sursa: Reuters

image

Elementul primordial în combaterea actualei pandemii îl constituie – susţine generalul Paul - atât gradul de responsabilitate al individului, cât şi gradul de responsabilitate comunitară şi socială a unui grup sau altul de cetăţeni. 

Cine a fost sursa Coronavirusului în Italia este greu de spus, dar cert este că acest virus a fost adus acolo, mai crede dr. Florin Paul, dar din punct de vedere epidemiologic există o distanţă mare între Wuhan şi Italia, ca declanşare şi derulare în timp, dar acest argument este anulat de realitatea dinamicii celor veniţi în Italia din China, sau din alte state.

Dinamica evoluţiei pandemiei de Coronavirus, conform unui grafic publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la 19.03.2020.

image

Dacă sunt urmărite previziunile celor care se pricep şi care ar putea să facă o anumită predicţie ştiinţifică, respectiv personalul epidemiologic, nimeni nu spune nimic, pentru că este şi foarte greu, deoarece, aprecia dr.Paul, sunt enorm de multe variabile. 

Ca unul care a lucrat cu cercetători germani, generalul medic Florin Paul semnalează că aceşti specialişti sunt în top, institutele germane de microbiologie, de virusologie, de genetică, sunt instituţii foarte bine cotate pe plan internaţional, dovada fiind că americanii vor acum să lucreze cu ei, ceea ce înseamnă că germanii au ceva ce nu au colegii lor de peste Ocean. 

Există diferenţe foarte mari între sistemele şi capacităţile medicale ale diferitelor ţări, iar problema combaterii Coronavirusului este una foarte complexă, susţine dr. Paul. 

Militari polonezi din Divizia 18 Mecanizată menţin închisă frontiera dintre Polonia şi Cehia, din cauza pandemiei de Coronavirus.

image

Ce pot face românii? Să accepte, cu responsabilitate, că trebuie să se acţioneze un pic mai mult şi mai coerent pentru a interveni într-un mod normal, într-un mod eficient – atenţiona generalul medic Florin Paul. În opinia sa, se teoretizează formidabil de mult, nu există niciun fel de aspect practic şi ceea ce este mai rău îl constituie faptul că predomină componenta economică, care este într-adevăr importantă, şi mai ales cea politică, însă bine ar fi ca la abordarea unei probleme medicale să se insiste pe rezolvarea ei, să nu ne gândim la bani, ci la oameni, la societate, la efectele pe care le are un proces epidemiologic asupra societăţii, după ce rezolvăm concret situaţia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite