Europa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Nici pace, nici război în Europa?

8
15 Jun 2015 23:42:04
Ion Petrescu
Este soare şi linişte în Bavaria, în inima Europei, în Occident, nu şi la graniţa de Est a NATO.
Este soare şi linişte în Bavaria, în inima Europei, în Occident, nu şi la graniţa de Est a NATO.

Nu există o victorie mai mare, a propagandei imperiale răsăritene, decât aceea de a savura, aparent de la distanţă, dar printr-o eficientă şi modernă monitorizare, încremenirea în proiect a societăţii româneşti. Cu un preşedinte timorat, un premier epuizat politic, un parlament imun la drama Europei de Est, o armată ţinută pe butuci şi o indiferenţă cvasi generală faţă de extinderea Rusiei spre Vest.

Ici colo mai se găsesc inimoşi care adună alături de ei compatrioţi preocupaţi de vizibila anesteziere imagologică a societăţii în care trăim. 

Dar evocarea istoriei anului 1940, ignorând naiv sau voit posibila sa repetare, cu alţi ţârcovnici, în anul 2015, este, din păcate, încurajată, printr-o condamnabilă tăcere, la Cotroceni, printr-o conduită de adolescent râzgâiat, cu dor de stepă, la Palatul Victoria, prin iluziile de mărire la Prea Înaltul de la Ministerul de Interne şi prin condiţia de simplu privitor, al exerciţiilor cu aliaţii veniţi pe plaiuri mioritice, de către Muc cel cu bugetul Mic, de la Ministerul Apărării Naţionale. 

Problema încheierii meciului declanşat, în decembrie 1989, între reprezentanţii cluburilor – la modul figurat…- “Dinamo” şi “Steaua”, este o prioritate pe agenda personajului constituţional menit a promova interesul naţional, la nivel înalt, un demers ce implică o solidaritate mai presus de orgolii pasagere.

În absenţa accesului marii majorităţi a românilor la fluxul real de informaţii vizând mutaţiile rapide pe plan internaţional, îndeosebi cele din vecinătatea noastră imediată, există oameni, unii de bună credinţă, care pot fi induşi în eroare de… sirene propagandistice, cu evidente nostalgii estice, care vorbesc de utilitatea, vorba vine, ca ţara noastră să fie egal… depărtată de SUA şi Rusia.

Va fi pace, tot clamează apostolii lui Putin, de nu îi mai cred nici locuitorii din Oktiabrki, care au organizat un miting de protest, pe 15 iunie, în faţa sediului executivului păcălelii autointitulată Republica Populară Doneţk, acţiune care l-a obligat pe liderul separatist pro-rus Alexander Zaharchenko, să iasă în cârje, în faţa celor revoltaţi, pentru a linişti spiritele. 

Manifestanţii scandau:"Opriţi războiul!", "Duceţi-vă acasă!", "Plecaţi!", liderii rusofoni şi militarii ruşi fiind cei vizaţi. 

Va fi pace, tot repetă te miri ce vânzător autohton de iluzii, iar Republica Moldova a fost aproape întoarsă cu faţa spre noul ţar de la Kremlin, ultimele alegeri locale sancţionând corupţia unor partide guvernamentale ce erau, oricum, cu fundul în luntrea Vestului, pentru fonduri europene, dar şi în aceea a Răsăritenilor, pentru a se perpetua la conducerea României răsăritene, furată prin forţa dreptului celui mai puternic, vizibil şi azi, în Ucraina. 

Va fi pace? Într-un incident iniţial nerecunoscut public, un avion de supraveghere militar rus a zburat joi, 11 iunie 2015, aproape de patru nave de război NATO, în Marea Baltică, inclusiv distrugătorul "USS Jason Dunham", care a filmat incidentul – a precizat, sâmbătă, un oficial al Departamentului Apărării din SUA. La un moment dat, avionul a zburat deasupra punţii uneia dintre navele NATO la o altitudine de doar… 160 de metri! “Noi nu numim asta ceva sigur şi profesional. Noi o numim rutină, dar suntem pe marginea situaţiei care devine foarte inconfortabilă”, a spus oficialul american.

Va fi pace? Preşedintele Ucrainei, Poroşenko declara: "eu şi Putin trăim în universuri diferite." Această opinie a fost exprimată de preşedintele Petro Poroşenko într-un interviu acordat postului Bloomberg TV. Când a fost întrebat dacă a discutat vreodată costul uman, al confruntării militare, cu preşedintele rus, el a spus: "Absolut de fiecare dată. Din păcate, trăim în universuri diferite. Este mult mai uşor să discut cu liderii occidentali. Împărtăşim aceleaşi valori. Este extrem de dificil să discutăm cu Rusia."

Iată de ce la emisiunea "VALORI EUROATLANTICE" am abordat subiectul "Nici pace, nici război, în Europa?"

Răspunsuri la această întrebare au oferit membri ai Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, generalii Mihaiu Mărgărit şi Stan Petrescu şi conaţionalul Marius Văcărelu.

M.M.=

MIHAIU MĂRGĂRIT:

*Eu nu cred că se va termina aşa curând conflictul acesta, din Ucraina. *Starea de spirit a populaţiei ruse? Să ştiţi că este o populaţie care se mulţumeşte cu puţin. *Deocamdată, la Moscova, nu prea s-a conturat un lider, care să fie la concurenţă cu Putin. *Când a venit Putin la putere, el nu a făcut altceva decât să îşi înlăture opoziţia. Şi să ştiţi că ştie să facă treaba asta. *Şi războiul se globalizează şi conflictele se extind, cu rapiditate. *Cel puţin pe termen scurt, relaţia China-Rusia îl va ajuta pe Putin să reziste în continuare, şi la sancţiunile care i s-au impus.

*Premierul Ucrainei este un om dinamic, gândeşte occidental, şi s-ar putea, în viitor, să fie cel care să decidă. *Acordul Minsk II nu vorbeşte nimic de obligaţiile Rusiei, decât la modul general. *În toate negocierile purtate cu Putin, acesta nu a cedat nimic. *Ucraina este un stat în dezintegrare.

S.P. =

STAN PETRESCU:

*Putin nu a vrut să ţină cont de sfatul Angelei Merkel, să denunţe Pactul Ribbentrop-Molotov. *Forţa Rusiei, prin liderii ei, de la ora actuală, nu mai este cea de la penultimul lider dinainte de Gorbaciov. Puterea Rusiei a constat în faptul că a avut dictatori de profesie. *Trăim o altă realitate geopolitică, iar Putin nu este atât de obtuz să nu vadă schimbările şi faptul că el trăieşte în altă realitate. *Putin, dacă priveşte dincolo de Urali, observă o Rusie extrem de săracă. 

*Armata pe care Putin încearcă să o construiască, o face cu bani. *Putin vorbeşte de o realipire a peninsulei Crimeea. *După părerea mea, ruşii şi-au atins obiectivele lor strategice, pentru că şi-au realipit Crimeea. *Vizita lui Putin, la Papa, poate fi şi un mesaj de pace. *Putin va trebui să accepte că Ucraina nu poate fi rănită mai mult, în orgoliul ei.

M.V.=

MARIUS VĂCĂRELU:

*Clasa politică rusească este obligată să se gândească la liderii noi, care vor trebui să vină. *În clipa de faţă, Rusia îşi testează, în mare măsură, clasa de vârf, atât cea vizibilă, cât şi cea invizibilă. *Ucraina trebuie să lupte pentru un stat de drept articulat. *Ucraina trebuie să se vindece pe ea însăşi, pentru a avea un succes, relativ real, în faţa Rusiei. *Putin este popular în Republica Moldova pentru că a învins oligarhii, care fureau de stingeau în Rusia. *A crezut cineva prea mult, în acordurile de la Minsk?

*Armele, în război, îşi cam schimbă stăpânii. *Să nu ne aşteptăm la lucruri prea bune, din păcate, să fim conştienţi că economicul va vorbi foarte puternic . Dar, în cele din urmă vor vorbi oamenii, în sensul dorinţei de a fi liberi. Şi mai ales a nu li se spune tot timpul ce să facă. Statul din Estul Europei care nu va respecta această regulă - cetăţenii să fie lăsaţi în pace, să decidă ceea ce vor - va pierde pe termen mediu şi lung, nu numai sub aspect economic, ci şi teritorial.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Stefanescu Marian
16.06.2015, 21:34:14

Părerile sunt păreri dar avem nevoie de informaţii certe(sau cu o aproximaţie bună).Iată,de ex.au loc negocieri între SUA şi Rusia la nivel de servicii secrete.Probabil unii(de ex.englezii) ştiu de la americani anvergura discuţiilor.Dar serviciile secrete româneşti au ceva informaţii de natură militară,diplomatică,etc?Ambasada României la Moscova ar putea "mirosi" şi ea câte ceva,başca o colaborare cu polonezii şi ucrainienii despre această situaţie ar fi necesară.Nenorocirea este că UE,mai ales Germania şi Franţa,ar vrea musai o alianţă cu Rusia pentru a se salva economic.Ele ar vinde ţările din Est(cum au mai făcut şi altădată...) pentru bănoasa cooperare cu Rusia.Speranţa este la americani cărora nu prea le place să existe Eurasia fiindcă le-ar afecta hegemonia şi sunt posibile alte războaie mondiale în zonă. În final,analiştii noştri militari pot să influenţeze factorul politic românesc sau vorbesc şi ei ca tot omul să se afle în treabă?!

+1 (1 vot)
Kira Ira
16.06.2015, 22:23:14

Influenţează acolo unde România contează.

+1 (1 vot)
Aurel Novac
18.06.2015, 17:49:06

Cum poate fi pace cînd toți Ciumpalacii care se vor la Casa Albă au același discurs : ” Vrem pielea Ursului ” ! La ce ne duce gîndu cînd îi ascultăm fără translație sau interpretări românești deformate de pupin...ce se cred jurnaliști ?. Că și la americani o mînă de ” aleși ” ce au aderat la Noua Ordine Mondială fac o propagandă ieftină pentru a prosti americanu credul. Cîștigătoru e deja ales ...sau va fi impus mai degrabă...după modelu Johannis ! Discursurile lor în fața mulțimii e demnă de un Clown în circurile de iermaroc . Evoluția confruntării dintre cele două puteri nucleare demonstrează încă odată că omenirea e la cheremu uneu Găști ce se vor Dumnezei . Nu le mai ajung banii...trilioanele furate de la întreaga omenire,vor și puterea Dumnezeiască,aia ce decide dacă mori azi,mîine sau peste 90 de ani. Cum s-a ajuns la această situație....? Bună întrebare ! la care răspunsu trebuie căutat în istorie.

-2 (2 voturi)
Remus Octavian Mocanu
17.06.2015, 19:06:50

"Va fi pace? Într-un incident iniţial nerecunoscut public, un avion de supraveghere militar rus a zburat joi, 11 iunie 2015, aproape de patru nave de război NATO, în Marea Baltică, inclusiv distrugătorul "USS Jason Dunham", care a filmat incidentul" Ce pana mea cauta flota americana in Marea Neagra? Cauta Florida, precum Damien Maynard negrii pe bancontele românesti? In acest caz îi putem ajuta s-o gaseasca, ea e muuuuuuuuuuuuult spre vest, si in nici un caz nu e in coasta Rusiei... Sa te miri ca avioanele rusesti se plimba peste Marea Neagra e obscen de naiv. Sa NU te miri ce cauta distrugatoare americane in Marea Neagra, de abia asta e adevarata proba de anesteziere intelectuala! In rest dl Petrescu trebuie sa fie mai clar: cum ar fi trebuit sa fie si ce ar fi trebuit sa faca un parlament sau guvern român, ca dânsul sa nu-i mai declare "imuni la drama Europei de est"? Concret deci, ce-ar fi trebuit sa faca autoritatile românesti (in afara sa mareasca lefurile si bugetul ministerului apararii, ca oful asta e comprehensibil sa-l auzim suspinat de la un om ca dansul, chiar si când in România de moare de disperare, de foame si de lipsa de asistenta medicala decenta) ca domnia sa sa nu-i mai declare asa "imuni"????

-3 (3 voturi)
ANDREI FEDOROV
18.06.2015, 00:25:03

Să treci Iuri R.O.M. pe la casieria mea sau a parlamentarilor, ca să nu dai de bănuit ca om atât de chinuit.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările