Europa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Îl aşteaptă vremuri grele pe Assange. Fondatorul Wikileaks a ajuns în penitenciarul cunoscut ca „Guantanamo al Marii Britanii“

27
14 Apr 2019 14:33:14
Autor: Ştefana Radu
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Fără acces neîntrerupt la internet, îngrijire medicală sau posibilitatea de a ieşi, Julian Assange s-a plâns de faptui că şederea sa de 7 ani la ambasada Ecuadorului de la Londra nu a fost confortabilă. Condiţiile în care fondatorul Wikileaks este găzduit în prezent ar putea fi mult mai rele, potrivit Bloomberg.

În urma unei decizii venite din partea unei instanţe londoneze, Assange a ajuns la penitenciarul Belmarsh, potrivit prietenului său Vaughan Smith, care a fost una dintre ultimele persoane care l-au vizitat pe australian în camera sa din ambasadă, înaintea arestării sale de joi.
 
Odată supranumit „Guantanamo Bay al Marii Britanii“, Belmarsh, situat în sud-estul Londrei, a avut prizonieri cunoscuţi, ca Abu Qatada, descris de către un judecător spaniol ca fiind mâna dreaptă din Europa a liderului al-Qaeda Osama Bin Laden, şi patru bărbaţi care au încercat să pună la cale un atac în sistemul de transport public al Londrei. 
 
Locaţia ar putea indica abordarea strictă pe care autorităţile Marii Britanii o au faţă de reţinerea lui Assange (47 de ani), în timp ce acesta se luptă să nu fie extrădat în SUA, din cauza dezvăluirii unor secrete guvernamentale.
 
Belmarsh găzduieşte o gamă largă de deţinuţi, de la infractori cu risc scăzut la o unitate unde sunt încarceraţi unii dintre cei mai periculoşi criminali din ţară, potrivit unui raport al inspectorilor, de anul trecut. În închisoare se mai află şi un număr mic de deţinuţi care au nevoie de o gestionare diferită, fiind figuri publice.
 
Împrejurimile nu-i vor fi complet străine lui Assange. El a fost încarcerat şi în altă închisoare din Londra, Wandsworth, timp de nouă zile în 2010, în cazul unei cereri de extrădare venite din partea Suediei. Atunci când Assange a fost eliberat pe cauţiune, avocatul său de atunci a numit condiţiile „dickensiene“ şi a spus despre clientul său că nu se va întoarce niciodată acolo.
 
„În timpul petrecut la o închisoare victoriană, am avut ocazia să mă gândesc la condiţiile oamenilor din lume care stau în carcere, în condiţii care sunt mult mai dificile decât cele ale mele“, a precizat Assange atunci.
 
Un beneficiu pe care Assange l-ar putea avea la închisoare ar fi îngrijirea medicală. Acesta nu a primit niciun fel de îngrijire în ultimii şapte ani, potrivit spuselor avocatei sale, Jen Robinson. Deşi mulţi prizonieri de la Belmarsh spun că e greu să fii consultat de un medic sau o asistentă, aceste servicii sunt totuşi disponibile.
 
Un purtător de cuvânt al lui Assange a confirmat faptul că acesta este în Belmarsh. 
 
Assange a fost arestat de către poliţia britanică la ambasada Ecuadorului de la Londra, situată în cartierul Knightsbridge, joi dimineaţă.
 
Condiţiile de trai de la reprezentanţa diplomatică a Ecuadorului erau cele de bază. Fondatorul Wikileaks trăia într-o cameră fără lumină naturală, cu un pat, o masă, şi o bandă de alergat donată, potrivit informaţiilor apărute în presa britanică.
 
După ce a fost înghesuit la ambasadă, nici la închisoarea Belmarsh, deschisă în 1991 şi situată la aproximativ 8 kilometri de Greenwich, nu va avea prea multe ocazii să se întindă. Timpul petrecut în afara celulei este limitat. Aproape jumătate dintre prizonieră au spus că petrec mai puţin de două ore în afara celulei, într-o săptămână obişnuită, potrivit unui raport.
 
Dacă Assange va fi ţinut în unitatea de maximă securitate, lucrurile ar putea fi mai dure, raportul descriind condiţiile de aici ca fiind „extrem de claustrofobice“, şi accesul la sala de sport şi la bibliotecă, restricţionat.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

_Turbatu_
14.04.2019, 14:40:15

Sa speram ca ajunge la mai greu decat atat. Pt tot raul pe care l-a facut umanitatii aceasta scursura umana. Acus urmeaza si randul criminalului snowden.

0 (16 voturi)
Adrian Popescu
14.04.2019, 14:57:51

e ca si mort, va fi ucis in mai putin de 1 an, va ramane in istorie pt curajul de a dezvalui adevarata faza a guvernelor

+3 (11 voturi)
jan11
14.04.2019, 15:16:13

Adrian Popescu-Ma,eu am toata admiratia pentru limbricu' asta de Snowden,trebuie sa recunosc.A avut sange-n instalatie,nu gluma sa se rascoleasca in tomberoanele americanilor.Ce nu inteleg io e da ce nu a cautat si sub covoru' ivanilor?Ai?Nu ti se pare ciudat ca a dezvaluit doar adevarata fata a guvernului SUA desi rusii au si ei un guvern?.Sau la rusi toate e roz iar ivanii e niste ingerasi?Ia zi mai Popoave.

+3 (9 voturi)
Marcel Cristea
14.04.2019, 16:07:02

The case against Assange is not that strong, legal speaking. His greatest crime was political in nature, helping in Hilary Clinton's defeat and this will not wash with the political elites.

0 (4 voturi)
Goguta
14.04.2019, 16:08:20

Fără acces neîntrerupt la internet, îngrijire medicală sau posibilitatea de a ieşi, Julian Assange s-a plâns de faptui că şederea sa de 7 ani... Pai daca nu avea acces la internet atunci cine a publicat dezvaluirile desore Ecuador ??

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (27)