FOTO VIDEO Cutremur devastator în Albania. UE activează Mecanismul de Protecţie Civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremur Albania 25 noiembrie 2019 FOTO EPA-EFE / Malton Dibra

Echipele de salvatori căutau miercuri printre dărâmături în speranţa găsirii de supravieţuitori în urma celui mai puternic seism care a lovit Albania în ultimele decenii şi care a provocat 28 decese, sute de persoane fiind rănite, potrivit AFP. La solicitarea autorităţilor albaneze, Uniunea European a activat Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană.

Albania îndoliată a decretat miercuri stare de urgenţă în cele două oraşe cel mai puternic afectate de un cutremur violent care a ucis aproape 30 de persoane, în timp ce echipe internaţionale de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre ruine, relatează AFP.

În urma cutremurului cu magnitudinea 6,4 care a avut loc marţi înainte de zori, cel mai puternic seism produs în această ţară din Balcani în ultimele decenii, unele clădiri s-au prăbuşit precum castelele din cărţi de joc, numeroase victime rămânând captive sub munţi de dărâmături.

Potrivit unui bilanţ recent emis miercuri de Ministerul Apărării, 28 de persoane au murit, majoritatea în oraşul turistic Durres de pe coasta Mării Adriatice, şi în Thumane, la nord de capitala Tirana. 45 de persoane au fost salvate.

Echipele de intervenţie, care au lucrat cea mai mare parte a nopţii, şi-au reluat eforturile miercuri dimineaţa, ajutate de peste 200 de experţi din mai multe ţări, câini dresaţi pentru căutare-salvare şi dispozitive specializate pentru detectarea victimelor printre dărâmături.

În Thumane, salvatorii au recuperat miercuri dimineaţă corpul unui tânăr dintre rămăşiţele unei clădiri, a relatat un fotograf al AFP. De asemenea, ei căutau în moloz o fată despre care se crede că ar fi încă în viaţă, potrivit aceleiaşi surse.

Premierul Edi Rama a proclamat starea de urgenţă în Thumane şi Durres pentru o perioadă de 30 de zile. ''Prioritatea este salvarea vieţii oamenilor'', a spus oficialul.

Nu este disponibilă nicio estimare a numărului de victime care s-ar afla încă sub dărâmături.

Miercuri este zi de doliu naţional în Albania, iar festivităţile din 28 şi 29 noiembrie, dedicate zilei naţionale, au fost anulate, notează AFP

Dezastrul a lăsat în urmă 650 de răniţi, mare parte dintre aceştia suferind răni minore.

Mii de persoane, ale căror case au fost distruse sau fragilizate de cutremur, au petrecut noaptea în corturi instalate pe un stadion din Durres.

Potrivit primăriei din Durres, 27 de clădiri sunt grav avariate. Autorităţile au cerut locuitorilor să nu se întoarcă în imobile înainte de verificarea rezistenţei acestora deoarece peste 300 de replici au fost consemnate după seismul iniţial.

Autorităţile au mobilizat aproximativ 300 de soldaţi şi circa 1.900 de poliţişti. Ajutorul a venit şi din mai multe ţări europene, fiind trimise echipe din Italia, Grecia, Franţa şi România.

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat că este vorba despre cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926.

Un al doilea seism, cu magnitudinea 5,5, s-a produs în aceeaşi regiune după câteva ore, notează agenţia DPA. Un alt seism, cu magnitudinea 5,4 a avut loc ulterior în sud-vestul Bosniei-Herţegovina. Două persoane au fost rănite în Mostar.

Miercuri, un cutremur cu magnitudinea 6,1 a fost înregistrat la nord-vest de insula Creta din Grecia. Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) şi Institutul de Geofizică al Statelor Unite (USGS), seismul a fost înregistrat la o adâncime de 56 de kilometri, între insulele Creta şi Kythira. Nu au fost raportate victime sau pagube materiale imediate.

În regiunea balcanică există o activitate seismică puternică şi frecventă din cauza mişcărilor plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, precum şi celor ale microplăcii Mării Adriatice. Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse. 

Mai multe cadavre au fost extrase dintre dărâmături în oraşul Durres, unde un hotel s-a prăbuşit, iar alte clădiri au fost grav avariate. Alte trupuri neînsufleţite au fost descoperite printre dărâmături în localitatea Thumane.

În oraşul învecinat Kurbim, un bărbat de 50 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a sărit panicat de la fereastra imobilului său, căzând în gol mai multe etaje. Un alt bărbat a decedat într-un accident de maşină după ce şoseaua a fost avariată, potrivit aceleiaşi surse.

 Ministrul Sănătăţii a precizat că circa 600 de persoane rănite uşor au primit îngrijiri medicale în spitalele de pe tot teritoriul ţării.

La solicitarea autorităţilor albaneze, Uniunea European a activat Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, potrivit agenţiei albaneze ATA.

"Am mobilizat sprijin imediat pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale , iar echipe de salvatori venite din Italia, Grecia şi România sunt deja pe drum", a anunţat Comisia Europeană pe Twitter.

România a trimis în Albania o echipă de căutare - salvare alcătuită din aproximativ 50 de persoane, potrivit anunţului făcut de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Totodată, a fost activat sistemul Copernicus pentru obţinerea de imagini satelitare ale zonelor afectate, iar Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al Uniunii Europene este în legătură cu autorităţile albaneze şi continuă să monitorizeze situaţia, potrivit ATA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite