VIDEO Faci rost de un milion de semnături? Poţi cere Bruxelles-ului să schimbe legile UE. Vezi ce paşi trebuie urmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Începând cu 1 aprilie, un milion de semnături ale cetățenilor din Uniunea Europeană pot determina Comisia Europeană să schimbe legile UE. Pentru ca iniţiativa să fie admisibilă ea nu trebuie să vină din partea cetăţenilor unui singur stat membru. Vezi care sunt condiţiile şi procedura de urmat.

Există câteva condiţii şi o mai mulţi paşi care trebuie urmaţi pentru ca această iniţiativă să producă schimbări. Toate detaliile în limba română sunt pe un site deschis special pentru astfel de iniţiative. Click aici pentru detalii

Cadrul legislative este explicat în detaliu în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Click aici pentru detalii

EuroparTV explică regulamentul iniţiativei cetăţeneşti
(click "ro" pentru subtitrare)



Procedura pe scurt:

1. Înregistrarea inițiativelor este prima condiţie. Cererea trebuie depusă de un comitet al cetățenilor compus din cel puțin șapte cetățeni ai UE care își au reședința în cel puțin șapte state
membre diferite ale Uniunii Europene.

2. Odată ce a fost înregistrată cererea, Comitetul are la dispoziție 12 luni pentru colectarea declarațiilor de susținere necesare din cel puțin șapte state membre.

3. Pentru a fi contabilizat ca făcând parte din cele șapte state membre s-a stabilit ca pragul de susținători necesar să fie egal numărului de membri ai Parlamentului European ai statului membru respectiv înmulțit cu 750

4. Orice cetățean având vârsta de vot necesară participării la alegerile pentru Parlamentul European (în prezent de 18 ani în toate statele membre, cu excepția Austriei, în care este de 16 ani) poate susține o inițiativă.

5. Numărul declarațiilor de susținere trebuie să fie certificat de către autoritățile competente din statele membre.

6. Comisia Europeană va avea apoi la dispoziție trei luni pentru a analiza inițiativa și a decide cum să procedeze în privința acesteia.

7. Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, în care aceștia să poată explica în detaliu problemele ridicate în cadrul inițiativei lor.

8. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea să-și prezinte inițiativa în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.

9. Comisia va adopta o comunicare în care va explica concluziile sale privind inițiativa, acțiunile pe care intenționează să le întreprindă, dacă este cazul, și motivarea acesteia.

Inițiativa cetățenească europeană a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona. Ea va permite unui milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să prezinte propuneri de acte juridice în domeniile în care are competenţe.

Regulamentul privind inițiativele cetățenești europene a fost adoptat la 16 februarie 2011. La cererea statelor membre care au avut nevoie de timp pentru a institui mecanisme de certificare a declarațiilor de susținere, cetățenii vor putea lansa inițiative cetățenești abia de la 1 aprilie 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite