VIDEO Faţă în faţă în lupta pentru şefia Comisiei Europene: Manfred Weber vs Frans Timmermans

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manfred Weber (stanga) ii strange mana lui Frans Timmermans FOTO EPA-EFE
Manfred Weber (stanga) ii strange mana lui Frans Timmermans FOTO EPA-EFE

Cei doi pretendenţi principali la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene au susţinut o dezbatere televizată, care a fost difuzată miercuri seară şi, deşi nu au ieşit scântei, au existat câteva neînţelegeri.

Dezbaterea dintre Manfred Weber (Germania, Partidul Popular European) şi Frans Timmermans (Olanda, Socialiştii şi Democraţii) a fost împărţită în două. Prima parte a inclus doi jurnalişti de la postul de televiziune France 24, care au au adresat întrebări uşoare despre probleme legate de UE, în limba franceză (Weber a răspuns în engleză, Timmermans în franceză). Ulterior, o a doua dezbatere a fost moderată de către un jurnalist britanic şi a fost susţinută în limba engleză (ambii au răspuns în limba engleză), la acelaşi post TV, potrivit Politico.

Pentru Timmermans, competenţa lingvistică (vorbeşte şase limbi) şi experienţa (este actualul vicepreşedinte al Comisiei, fost ministru de Externe olandez) sunt două avantaje majore. Însă Weber este liderul din Parlamentul European al unui grup care va rămâne, probabil, cel mai mare după alegerile europarlamentare din mai şi are sprijinul tuturor liderilor PPE din Consiliul European, inclusiv al cancelarului german Angela Merkel, cel mai puternic politician al blocului.

În partea în franceză a dezbaterii, a existat o înţelegere largă între cei doi candidaţi. Ei au făcut apel pentru o apărare europeană mai coordonată şi o revizuire a regulilor UE privind statutul de azilant. Ambii au recunoscut că fluxul de migranţi a fost redus graţie a ceea ce Timmermans a numit „un efort al partidelor proeuropene  în Parlamentul European şi statele membre“.

Cei doi au căzut de acord şi că Parlamentul ar trebui să fie menţinut la Strasbourg-deşi mulţi membri vor ca Parlamentul să aibă sediul într-un singur oraş (în prezent, Parlamentul se reuneşte la Bruxelles şi Strasbourg).

„Iubesc Strasbourgul. Strasbourg este pentru mine acel loc unde poţi experimenta Europa cu adevărat“, a spus Weber.

„Mă simt cu adevărat european în oraşul Strasbourg“, a adăugat Timmermans.

A existat de asemenea un consens şi în legătură cu neclaritatea planurilor preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru Europa. (Macron are o alianţă informală cu al treilea grup tradiţional din politica europeană, liberalul ALDE) Timmermans a spus că el consideră că guvernul lui Macron „face alegeri clare de dreapta câteodată“. Weber a fost mai precaut, insinuând că respinge viziunea lui Macron a unei lupte electorale europene între progresişti şi populişti. Weber a precizat că el ar lupta pentru un „compromis“ şi o „Europă creştin democrată“.

Atunci când Weber l-a provocat pe Timmermans în legătură cu o potenţială alianţă cu „partide comuniste“ care „nu sunt în favoarea Europei“, olandezul a replicat spunând că a colaborat „bine“ cu premierul grec Alexis Tsipras, al cărui partid este membru al grupului de extremă-stânga GUE/NGL. Totuşi, Timmermans a adăugat că „cu cineva ca Melenchon, care vrea să distrugă UE, nu văd cum aş putea lucra“- o referire la Jean-Luc Melenchon, liderul eurosceptic al extremei stângi La France insoumise.

În rolul său din Comisie, Timmermans a făcut eforturi pentru a pune presiune pe ţările care încalcă statul de drept. Mulţi în PPE şi dincolo de el considerp că folosirea de către Comisie a procedurii Articolului 7 împotriva Poloniei nu a produs rezultate semnificative. „Nu avem rezultate foarte bune“, a spus Weber în ceea ce a părut o uşoară critică la adresa muncii lui Timmermans.

Însă olandezul nu a părut să o ia personal , susţinând că scopul Articolului 7 a fost de a „pune problema în mâinile Consiliului“.

În dezbaterea din franceză nu a existat nicio menţiune la partidul ungar de guvernământ Fidesz, membru al PPE care a fost suspendat, dar nu exclus din familia conservatoare, sau la social-democraţii României, cu care Partidul Socialiştilor Europeni a îngheţat relaţiile. Însă aceste teme au apărut în dezbaterea în limba engleză.

În timpul dezbaterii din limba engleză, Weber a spus că prim-ministrul ungar Viktor Orban „a luat decizii care sunt inacceptabile pentru noi“ şi că „excluderea lui Viktor Orban şi a Fidesz încă este luată încalcul“. Germanul a menţionat ulterior alte partide europene care au devenit ghimpi în coastele partidelor principale europene, inclusiv din Polonia şi România.

„Aceasta este însă o diferenţă dintre noi“, a spus Timmermans. „Exclud categoric să lucrez cu extrema dreapta...În partidul lui Manfred Weber, îl vezi pe Sebastian Kurz în Austria. El guvernează cu FPO, care este un partid de extremă-dreapta... Şi apoi l-aţi avut pe preledintele acestui Parlament, domnul Tajani, care a făcut nişte remarci cu privire la moştenirea lui Mussolini“.

„Se întâmplă ceva aici“, a spus el, dar Weber a intervenit, precizând „nu colaborăm cu extremiştii“.

Întrebat despre Brexit în dezbaterea din engleză, Timmermans a dat vina pe conservatorii britanici, spunând: „Cred că ceea ce am văzut este un comportament incredibil de iresponsabil al unui partid politic, pentru că, de-a lungul anilor, Brexitul nu a reprezentat niciodată o temă de interes major pe agenda poporului britanic. Dacă îi întrebai <<ce vă îngrijorează?>>, răspunsul era legat de sistemul de sănătate sau despre educaţie, dreptate socială şi apoi, undeva pe locul 8,9,10 era Europa.”

În timp ce Timmermans a spus că „speră ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană“, Weber era mai îngrijorat de menţinerea unităţii UE. „Am o problemă cu faptul că o ţară care părăseşte Uniunea Europeană participă la alegerile UE“, a spus el.

Relaţia dintre UE şi SUA a fost un alt subiect de dezbatere în interviul din limba engleză şi a marcat momentul revenirii la o opinie comună a celor doi candidaţi.

„Singura modalitate prin care să-i menţinem pe americani drept aprteneri este să ne asumăm o responsabilitate mai mare pentru propria noastră securitate“, a spus Timmermans, făcând apel la o „politicî industrială europeană pentru armament“.

Weber a spus că există „o cerere clară“pentru ca Europa să facă mai mult în ceea ce priveşte apărarea şi securitatea. „Restul lumii caută alternative la piaţa americană“.

„Dacă suntem uniţi ca europeni, suntem mai puternici decât americanii“, a spus Timmermans. „Dacă suntem divizaţi ca europeni, suntem mai slabi... şi de aceea Trump încearcă să ne divizeze“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite