VIDEO Imaginile cu desantul de specialişti militari ruşi sosiţi în Italia pentru a lupta cu noul coronavirus seamănă mai mult cu invazia din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soldati rusi italia

De câteva zile, un desant de specialişti militari ruşi acţionează în Italia pentru a combate epidemia de coronavirus. Sâmbătă au dezinfectat un azil de bătrâni din Bergamo. Dar, conform presei italiene, „temerile au crescut atât în guvern cât şi în armata italiană” după aceste sosiri masive de soldaţi ruşi, inclusiv mulţi ofiţeri superiori. Ultima dată când armata rusă a pus piciorul în Italia a fost în 1799.

Specialiştii militari ruşi au ajuns, săptămâna trecută,  în Bergamo, unde a fost instalat centrul ruso-italian pentru combaterea coronavirusului , după cum a a nunţat Ministerul rus al Apărării. Coloana cu tehnica specială şi specialişti militari ai Ministerului Apărării al Rusiei a sosit în aerodromul Orio al Serio din Bergamo, de unde a fost dislocat un stat major ruso-italian de combatere a coronavirusului. Specialiştii ruşi se ocupă cu tratarea persoanelor în vârstă din pensiuni. În primul rând, echipele de asistenţi medicali au fost repartizaţi pentru tratarea bolnavilor care se află în 65 de pensiuni locale, desemnate  de autorităţi pentru izolarea şi ajutorarea persoanelor în vârstă care s-au infectat cu coronavirus, după cum au anunţat autorităţile ruse.

În afară de aceasta, oficialităţile italiene au remarcat necesitatea prelucrării sanitare şi dezinfectării a tuturor obiectelor sistemului medical şi a infrastructurii urbane, în special, a transportului. Specialiştii ruşişi-au  început activitatea pe 27 martie. Militarii ruşi au sosit în Italia pentru a acorda un ajutor în combaterea COVID-19, după o discuţie între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul italian Giuseppe Conte. Aceştia dispun de sistem mobile de dezinfecţie şi laboratoare mobile care vor permite într-un termen scurt identificarea agentului patogen, susţine ministerul rus al apărării.

Sâmbătă, membrii forţelor speciale ruse au dezinfectat o pensiune în regiunea Bergamo din Lombardia, nordul Italiei, în care 35 de persoane au murit din cauza coronavirusului de la începutul pandemiei. Soldaţii, sosiţi în camioane mari, kaki, arborând steagul Rusiei, au dezinfectat azilul de bătrâni Honegger, care se află în Albino, un sat înconjurat de munţi în care au murit un număr de 143 de oameni de când 23 februarie.

Din interior, de la fereastrele lor două bătrâne urmăresc ieşirile şi plecările, cu o oarecare curiozitate, dar şi cu o notă de îngrijorare. „Am început cu unitatea noastră mobilă de dezinfecţi, cu exteriorul“, a declarat pentru AFP TV, locotenent-colonelul Andrei Basenav Aleksandrovici, cu aspect marţial, pentru AFPTV, în timp ce personalul şi unii locuitori aplaudă de la ferestre. O intervenţie apreciată în special de primarul din Albino, Fabio Terzi: „Suntem încântaţi de această intervenţie din partea prietenilor noştri ruşi, care sunt bine echipaţi şi pregătiţi pentru acest tip de intervenţie “.  Potrivit cotidianului „La Stampa”, care-l citează pe ambasadorul rus în Italia, Rusia a trimis în peninsulă „15 zboruri speciale ale aviaţiei militare (...) şi 122 de specialişti”.

„Nu refuzăm ajutorul, dar trebuie, de asemenea, să fim foarte atenţi. Mediterana, atât estică, cât şi centrală, este un teren de luptă pentru hegemonie, din Siria până în Libia. Trebuie să evităm ca o criză de sănătate să devină o afacere politico-militară ", a avertizat generalul Marco Bertolini, fostul şef al Comandamentului Operaţional Inter-Forţe (COI), citat de ziar, care aminteşte că „ Ultima dată când armata rusă a pus piciorul în Italia a fost în 1799 ".

soldati rusi italia

China şi Rusia nu trebuie să instrumentalizeze solidaritatea, avertizează secretarul de stat francez pentru afaceri europene

China şi Rusia nu trebuie să instrumentalizeze ajutoarele pe care le oferă altora în cadrul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, a declarat duminică Amelie de Montchalin, secretar de stat francez pentru afaceri europene, care a deplâns punerile în scenă cu scop propagandistic, relatează AFP.

"Solidaritatea nu se instrumentalizează", a declarat Amélie de Montchalin pentru emisiunea "Întrebări politice" a postul de radio France Inter, pentru cotidianul Le Monde şi pentru France Télévisions.

Totodată, ea a atras atenţia că felul în care Uniunea Europeană răspunde pandemiei de coronavirus va influenţa credibilitatea şi utilitatea sa, relatează Reuters, care aminteşte că săptămâna trecută blocul comunitar nu a reuşit să se pună de acord cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia UE pentru a limita efectele economice ale pandemiei.

"Dacă Europa este o piaţă unică doar când vremurile sunt prielnice, atunci nu are niciun sens", a declarat ea, atenţionând că partidele populiste din Europa vor avea de câştigat dacă liderii UE nu reuşesc să acţioneze de comun acord în timpul unei crize majore.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite