Europa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Italienii au părăsit Roma de frica unui cutremur devastator din 11 mai

0
10 May 2011 01:29:00
Autor: adevarul
Cunoscut iniţial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcţie a vremurilor sale
Cunoscut iniţial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcţie a vremurilor sale

Miturile urbane amplificate până la neverosimil au pus pe gânduri cel puţin unul din cinci romani. Potrivit "La Repubblica", 20% dintre funcţionari au cerut liber pentru mâine.

Urmăreşte pe adevarul.it ultimele noutăţile legate de cutremurul care ar trebui să aibă loc mâine la Roma.

UPDATE 11.20 O presupusă profeţie a unui seismolog auto-didact a panicat Roma. Raffaele Bendandi (1893 - 1979) a studiat cutremurele şi cauzele care le determină, fără să fie un om de ştiinţă. Cu toate acestea comunitatea oamenilor de ştiinţă a îmbrăţişat multe dintre teoriile lui.

În jurul lui Bendandi au circulat o serie de mituri legate de capacitatea lui de prevedea cutremurele. De fapt, autodidactul a înregistrat la notar o singură previziune şi susţine că a mai făcut una, dar nu a înregistrat-o. Cea depusă la notar se referea la un cutremur care trebuia să aibă loc pe 2 ianuarie 1924, în regiunea Marche. Cutremurul s-a produs două zile mai târziu la Senigalia (Marche) astfel că publicaţia "Corriere della Sera" i-a dedicat prima pagină.

Institutul Cultural care conservă acum notiţele "seismologului" a dezminţit categoric că ar exista note despre un cutremur pe 11 mai 2011 la Roma, mai ales că Bendandi nu făcea previziuni pentru mai mult de un an.

"Nu cred, dar dacă este adevărat?"

Cu complicitatea presei, care nu s-a străduit să explice îndeajuns situaţia reală, o parte a romanilor s-a panicat. Potrivit "La Repubblica", circa 15 - 20% dintre funcţionarii publici ai Capitalei şi-au luat liber pentru mâine. Unii pleacă din oraş, alţii fac excursii "în spaţii deschise".

Pe Facebook au apărut zeci de grupuri dedicate acestui "eveniment". Unele susţin psihoza "Cutremur sau nu, eu plec din Roma", în timp ce altele invită la calm sau la o întâlnire în unul din parcurile Romei.

UPDATE 11:00 Institutul Italian de Geofizică şi-a deschis porţile şi îi invită pe italeni să mergă să verifice că nu este niciun pericol de cutremur.

"Nu intraţi în panică, pebntru că mâine la Roma va fi o zi ca oricare alta", au declarat seismologii Institutul Italian de Geofizică.

Cercetătorii institutului au decis să înfrunte psihoza colectivă cu o zi a porţilor deschise pentru informare ştiinţifică. Astfel, oricine este interesat poate vizita mâine de la ora 10.00 la 20.00 sala de monitorizare a institutului, cu exponate interactive şi proiecţii video, pentru a se convinge că este practic imposibil de prezis cutremurele.

UPDATE 10:30 Fiica lui Bendandi neagă spusele tatălui ei

Paola Lagorio, fiica seismologului Raffaele Bendandi, a declarat în repetate rânduri că predicţiile referitoare la cutremurul din 11 mai 2011 sunt complet lipsite de funfament.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10 mai 2011, ora 01:29

Dacă turiştilor li se va părea Roma deosebit de liniştită miercuri, va fi pentru că mii de localnici au părăsit oraşul de frica unui cutremur devastator prezis de un om de ştiinţă foarte respectat.

Raffaele Bendandi a prezis un cutremur puternic în 11 mai 2011, potrivit Yahoo News. Omul de ştiinţă a mai anticipat cutremurul din 13 ianuarie 1915 de la Avenzzano, pe cel din 6 mai 1976 din Friuli, dar şi seismul care a avut loc în Senegal pe 2 ianuarie 1924.

Bendandi a mai spus înainte să moară că un cutremur devastator va avea loc pe 11 mai 2011 în Roma şi va face ca acest oraş să dispară, demonstrându-şi spusele cu ajutorul mai multor calcule.

Ca urmare a agitaţiei care s-a produs atât în oraş, cât şi pe site-urile de socializare şi pe bloguri, televiziunea naţională RAI a îndemnat italienii la calm, argumentând că oamenii de ştiinţă nu pot anticipa acest cutremur.

Cu toate acestea, majoritatea locuitorilor Romei îşi urmează instinctul: "Îi voi spune şefului că am o programare la medic şi îmi voi lua o zi liberă. Dacă îmi este scris să mor, vreau să mor alături de familia mea, şi foarte mulţi oameni vor proceda la fel", a declarat barmanul Fabio Mengarelli.

"Nu ştiu cu siguranţă dacă eu cred în acest cutremur, dar dacă te uiţi pe internet şi vezi teoriile contradictorii, sfârşeşti prin a te enerva", a spus Tania Cotrobai care va părăsi ţara în 11 mai.

Amintirile cutremurului din 2009, din L'Aquila, sunt încă vii în memoria italienilor. Atunci au murit 300 de persoane iar cutremurul a fost resimţit şi în Roma.

VIDEO "Corriere della Sera"

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările