Europa

VIDEO Iulian Fota, fost consilier prezidenţial: „Discutăm criza din Grecia, dar nimeni nu-şi bate capul cu criza din R. Moldova“

3
3 Jul 2015 09:58:20
Cristian Gava
Iulian Fota şi Cristian Gava, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Iulian Fota şi Cristian Gava, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Grecia şi România au multe puncte comune: apartenenţa la spaţiul balcanic, religia ortodoxă, un parcurs istoric asemănător în secolul al XIX-lea. De aceea ar trebui să învăţam din greşelile proastei guvernări din ultimele decenii de la Atena, guvernare care a adus ţara în pragul falimentului.


Iulian Fota: „Îl consider pe prim-ministrul Tsipras un demagog şi un populist.”
 
Eşecul guvernării partidului de extremă stângă SYRIZA ar putea fi pentru întreaga Europă un vaccin împotriva soluţiilor simple, extremiste şi a tentaţiilor populiste.
Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe Securitate: „Discutăm criza din Grecia, dar nimeni nu-şi bate capul cu criza din R. Moldova“
Ritmul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană va intra într-o nouă etapă, va fi unul mai lent. Republica Moldova, cel mai sărac stat al Europei, judecând după PIB-ul pe cap de locuitor, se confruntă nu numai cu o criză politică, ci şi cu o gravă criză economică, generată de absenţa refomelor şi de corupţia clasei politice.
 

Iulian Fota: „Liderii politici de la Chişinău au văzut că Uniunea Europeană înseamnă şi luptă împotriva corupţiei."

Cât de pro-europeni sunt, de fapt, politicienii pro-europeni de la Chişinău? Rămâne de văzut dacă vor prevala lupta împotriva corupţiei şi reformele sau dorinţa clasei politice moldoveneşti de a-şi apăra interesele financiare.

Din fericire, Republica Moldova nu are frontieră directă cu Rusia. Astfel, scenariul din Ucraina al separatismului susţinut militar de către Moscova, este foarte puţin probabil în cazul Moldovei.
 
Trebuie să acordăm o atenţiei sporită politicii Ucrainei de izolare a Transnistriei. România, prin dialog şi cooperare cu Ucraina, se poate implica mai mult în problema conflictului transnistrean.

Dialogul pe care România îl are astăzi cu Rusia trebuie purtat de la înălţimea apartenenţei noastre la NATO şi la Uniunea Europeană.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Mihaita Sandu
3.07.2015, 10:34:38

Fota e, cum sa spun ca sa nu-l jignesc, un "neinformat". In legatura cu RM cel putin.

-1 (3 voturi)
paul radulescu
3.07.2015, 10:42:25

ce ne mai place sa plingem la mormint strain !

-1 (1 vot)
Stefanescu Marian
4.07.2015, 10:28:51

Bună observația.Problemele cu Grecia și cu imigranții islamici au acaparat preocupările ”Vechii Europe” și au neglijat situația mult mai periculoasă din Est(Rusia,Ucraina,Moldova).De fapt,pentru ”Vechea Europă” statele din Est sunt o povară în care doar ar trebui să cheltuie bani.Pentru statele din Vest Estul nu contează decât în măsura în care acolo este Rusia cu care se pot face afaceri bune,deci de câștiga bani.Iar cu nefericiții de ucrainieni și moldoveni ce să facă,doar să cheltuie bani? Referitor la Moldova,acolo este o criză internă cauzată de un stat slab și mafiot și de un popor încă nelămurit asupra evoluției lui viitoare.România ar trebui să ajute mai mult Moldova,cel puțin economic,dar în condițiile actuale banii ar fi sifonați de mafioții locali.Politic nu prea putem să-i ajutăm decât indirect,sprijinând forțele politice de orientare pro-europeană care,poate,vor deveni pro-unificare. Ne trebuie o nouă analiză politică a situației din Moldova,apoi o discuție fermă cu aliații din NATO(la momentul oportun),poate chiar o discuție cu Rusia și apoi negocieri pentru a stabiliza situația din Est. Dar România este prea mică pentru un război atât de mare.

Modifică Setările