Europa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Polonia neutralizează printr-o procedură fără precedent o bombă enormă din cel de-al Doilea Război Mondial

5
12 Oct 2020 15:22:27
Autor: News.ro
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Scafandri-genişti din cadrul Marinei poloneze efectuau luni o operaţiune fără precedent de ”neutralizare” a uneia dintre cele mai mari bombe din al Doilea Război Mondial, descoprită pe fundul unui canal de navigaţie la Swinoujscie, pe ţărmul Mării Baltice, relatează AFP.

Lansat de un avion britanic în aprilie 1945, într-un raid vizând un crucişător german, enormul dispozitiv, de peste cinci tone, numit Tallboy şi capabil să provoace un mic cutremur, a fost localizat anul trecut, în timpul dragării căii de acces în portul Szczecin, în extremitatea de nord-vest a Poloniei.

”Este o premieră mondială. Nimeni nu a neutralizat niciodată un Tallboy atât de bine conservat, care zace pe fundul mării”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al flotilei Apărării de Coastă poloneze, staţionată la Swinoujscie, Grzegorz Lewandowski.

Aproximativ 750 de riverani din zona de securitate de 2,5 kilometri au fost îndemnaţi să-şi părăsească domiciliul ziua, pe timpul acestei operaţiuni de mare risc, care poate dura în total cinci zile, potrivit Marinei.

Pe timpul operaţiunii, circulaţia şi traficul maritim vor fi ”paralizate” în acest oraş portuar şi de frontieră cu 40.000 de locuitori, răspândit pe 44 de insule locuite sau sălbatice, anunţă, în apropiere de primărie, Jaroslaw Jaz, de la Departamentul pentru gestionarea crizelor.

Distrugere prin deflagraţie

”În primele două-trei zile au loc pregătiri. Scafandri noştri genişti trebuie să sape în jurul bombei scufundate în albia canalului, la 12 metri adâncime. Doar vârful este afară”, declară pentru AFP Lewandowski.

”Este foarte delicat. Dispozitivul nu trebuie mişcat, nu este permis niciun şoc. Cea mai mică vibraţie riscă de declanşeze explozia”, precizează el.

De grija vieţii geniştilor şi riveranilor, locuitorilor şi infrastructurilor din zonă, mai ales un pod care se află la doar 500 de metri distanţă, geniştii au exclus metoda tradiţională a detonării, cea mai frecventă, dar şi cea mai violentă.

”Zona de securitate în apă este stabilită la 16 kilometri” pentru această bombă de peste şase metri lungime, umplută cu 2,4 tone de exploziv, a cărui putere este echivalentă cu 3,5 tone de trinitrotoluen (TNT), precizează purtătorul de cuvânt.

Geniştii au optat să folosească procedeul ”deflagraţiei care constă, în mare, într-o combustie a încărcăturii explozive la o temperatură mai mare decât pragul detonării”, explică Lewandowski.

Odată instalat pe corpul bombei, un dispozitiv cu încărcătură ajustată, care se declanşează prin telecomandă, va străpunge carcasa bombei şi va declanşa combustia.

Scafandri genişti de la Swinoujscie aplică în mod regulat această metodă de cinci ani unor bombe cu putere mai mică, găsite în jurul canalului, locul unor bombardamente masive în al Doilea Război Mondial.

Lancaster-uri împotriva unui Lutzow

Swinoujscie - Swinemünde în germană - a fost în timpul celor două războaie mondiale una dintre cele mai importante baze ale Marinei de război germane la Marea Baltică, aminteşte istoricul Piotr Laskowski, autorul unei cărţi detaliate despre raidul Forţelor Aeriene Regale (RAF) britanice împotriva crucişătorului Lützow,ancorat atunci pe canal, în oraş.

Tunurile navei asigurau o susţinere redutabilă a apărării împotriva înaintării armatei sovietice.

La 16 aprilie 1945, RAF trimite 18 bombardiere de tip Lancaster, din cadrul celei de-a 617-a Divizii, staţionate la Woodhall Spa, la 225 de kilometri de Londra, la Swinoujscie.

După câteva ore de zbor, 12 Tallboys sunt lansate aspra Lützow.

”Una dintre ele nu a explodat. În fapt, unul dintre piloţi, locotenentul american W. Adams, raporta apoi că nu a văzut explozia după ce a trecut”, declară pentru AFP Laskowski.

Unul dintre bombardierele de tip Lancaster se prăbuşeşte pe Insula Karsibor, iar cei şapte membri ai echipajului mor.

Capturat de Armata Roşie, curcişătorul Lützow a fost folosit ca ţintă de exerciţiu al Marinei sovietice şi a fost scufundat în Marea Baltică în septembrie 1947.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Augustin Man
12.10.2020, 18:44:51

Cei care-si mai amintesc razboiul, va pot confirma ca aliatii bombardau "la gramada", aruncind bombele de la o inaltime de la care sa nu fie doboriti, pe cind germanii bombardau exact obiectivul, prin picaj si redresare.

0 (2 voturi)
breuer abiram
12.10.2020, 19:43:18

cu ce i-a ajutat asta pe germani?

-1 (1 vot)
geek-a-contra
12.10.2020, 19:47:01

cei care-si amintesc razboiul stiu ca in principiu erau doua doua feluri de bombardiere germane: cele clasice, care bombardau fie concentrat fie "in covor" (vezi londra, coventry, varsovia...), exact asa cum bombardau si aliatii (doar ca americanii bombardau mai de sus gratie plafonului max atins de fortarete si o faceau in special ziua fiind la relativ adapost de aa dar in covor neavind posibilitatea de a tinti cu precizie, in timp de britanicii bombardau mai de jos si de asta o facea in special noaptea ca sa se protejeze cit puteau de aa dar cu precizie ceva mai buna) si bombardierele "in picaj" faimoasele stuka (ju87) concepute initial ca arma de precizie si antitanc, care si-au facut scoala in spania la guernica, oricum, si aliatii aveau bombardiere in picaj da' nu tot atit de cunoscute. asta pentru cei care nu-si amintesc razboiul. fie fiindca nu au participat la el, fie fiindca nu au habar de istorie si tehnica militara, precum man....

+1 (1 vot)
a4a4a4
12.10.2020, 23:04:50

Geekule: a fost inca sant urme de retusat refacut... uita te ce face lumea in ziua de azi:) ne bombardeaza cu "covid" santem tinte sigure:)asa ca propunereamea este urmatoarea: tzatziki cu muuuult usturoi ras proaspat niste carne de vita la demi si un 250ml de vin rosu( mai mult nu ie lindikat ca ace rau:)))))) de Segarcea cel care face imprintanta Harcea parcea.........

-1 (1 vot)
John Moga
13.10.2020, 08:36:22

Varsovia a fost cel mai distrus oras din Europa in acel razboi. Polonia a fost impartita intre Germania si URSS. Hitler, care in nebunia lui a crezut ca reich-ul sau va dura 1000 de ani, si-a facut chiar un bunker in Polonia, de unde a condus razboiul pentru catva timp. Perimetrul bunker-ului sau a fost atat de aparat cu mine antipersonal si antitanc incat dupa razboi localnicii nu aveau curajul sa intre acolo, dar animalele intrau la pascut si multe dintre ele si-au gasit acolo sfarsitul pana pe la sfarsitul anilor 60. Dupa retragerea lui Hitler sub presiunea armatei rosii, bunker-ul a fost aruncat in aer de genistii germani si orice incercare de a patrunde in el s-a dovedit imposibila. In lume, la ora asta, exista peste 6 milioane de mine inca ingropate in timpul numeroaselor razboaie care au urmat dupa "cel mai mare".

Modifică Setările