VIDEO Protestul „vestelor galbene“ din Franţa. Un mort şi peste 400 de răniţi. Francezii, nemulţumiţi de scumpirea carburanţilor şi scăderea nivelului de trai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vestele galbene

O persoană a murit şi peste 400 au fost rănite, dintre care 14 grav, la diverse blocaje organizate începând de sâmbătă dimineaţa de către „veste galbene”, a anunţat duminică la RTL ministrul francez de Interne Christophe Castaner, relatează AFP.

GALERIE FOTO

Acest nou bilanţ include ceea ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică ”agitată în anumite locuri”, a precizat el. Mişcarea a fost marcată de decesul unei manifestante, lovită de o şoferiţă la un baraj în Savoia.

Aproximativ 3.500 de persoane au rămas mobilizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, ”în 87 de locuri”. În aproximativ 150 de locuri, manifestanţi au îndemnat la reluarea protestelor duminică, a anunţat ministrul.

Christophe Castaner a revizuit în creştere numărul participanţilor la această mişcare de protest faţă de creşterea nivelului taxelor la ”287.710 persoane înregistrate în 2.034 de locuri”.

Forţele de ordine au reţinut în total 282 de persoane - dintre care 73 în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică - ceea ce a condus la 157 de plasări în arest preventiv.

”Câteva zeci de mii” de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi sâmbătă. Potrivit lui Castaner, 409 persoane au fost rănite - dintre care 14 grav. ”28 de poliţişti, jandarmi, motociclişti şi pompieri au fost răniţi, iar unii grav”, a adăugat el.

”Această noapte (de sâmbătă spre duminică) a fost agitată. Au avut loc agresiuni, încăierări, lovituri de cuţit”, a detaliat ministrul. ”Au existat încăierări între «veste galbene». A fost mult alcool în unele locuri, iar asta a provocat aceste comportamente idioate care pot să împingă la violenţă, iar asta este inacceptabil”, a deplâns ministrul de Interne.

Revenind asupra morţii unei femei în vârstă de 63 de ani, sâmbătă dimineaţa, care participa la o manifestaţie ”nedeclarată”, el a amintit că Guvernul le-a cerut organizatorilor să declare adunările, pentru ca acestea să poată să fie securizate.

”Cei care pretind că organizează şi care, în realitate, vor să dezorganizeze ţara nu vor să respecte democraţia, trebuie să-şi asume responsabilitatea”, a declarat el.

Iniţiatori ai acestei manifestări a nemulţumirii, membri ai societăţii civile s-au mobilizat împotriva scumpirii preţurilor carburanţilor, după care motivele de nemulţumire s-au extins la o denunţare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării şi scăderii puterii de cumpărare.

Acţiunile lor au cuprins toată Franţa, ceea ce reprezintă un succes al mişcării, lansată pe reţele de socializare şi organizată în afara partidelor politice şi sindicatelor.

”Vestele galbene” oferă parcare gratuită la Disneyland

”Veste galbene”, care continuă protestele de sâmbătă, blocau duminică intrări în parcări la Disneyland şi le ofereau vizitatorilor intrări gratuite prin alte căi de acces, relatează Le Parisien, citat de Le Figaro.

Manifestanţi s-au poziţionat la două bariere, la intrarea în parcarea parcului de distracţii.

Supravegheaţi de poliţişti, ei blocau şapte dintre cele nouă căi de acces şi le permiteau vizitatorilor să intre gratuit prin celelelate două căi de acces.

Demersul vestelor galbene este salutat de către vizitatori, având în vedere că preţul parcării este de 30 de euro pe zi.

Guvernul francez nu va renunţa la scumpirea carburanţilor, în pofida protestelor

Ministrul francez al Mediului, Francois de Rugy, a dat asigurări că Executivul nu va face un pas înapoi în privinţa planului legat de creşterea taxelor pentru carburanţi, în pofida nemulţumirii celor care au protestat sâmbătă faţă de această măsură, relatează agenţia EFE.

"În materie de fiscalitate ecologică vom continua pe traiectoria prevăzută. A nu o face ar fi inconştienţă", a spus De Rugy, într-un interviu pentru "Le Parisien".

Protestele "vestelor galbene", numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul Guvernului privind scumpirea carburanţilor. Conform datelor oficiale, 409 persoane au fost rănite în timpul manifestaţiilor, din care 14 grav, şi până la 282 au fost arestate.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Începând din ianuarie se vor aplica taxe suplimentare de 6 şi, respectiv, 3 eurocenţi.

"Trebuie să menţinem ritmul pentru măsurile noastre care ne vor ajuta să scăpăm de dependenţa de petrol şi să evităm ca (o majorare a preţului barilului) să ne afecteze economia", a afirmat De Rugy.

În opinia sa, nemulţumirea faţă de preşedintele Emmanuel Macron exprimată sâmbătă de cei circa 300.000 participanţi la proteste este "rezultatul neliniştii", dar "este dificil să mulţumeşti lumea în numai 18 luni".

Popularitatea lui Emmanuel Macron atinge, la 25%, cel mai scăzut nivel din mandat

Francezii sunt mai puţin mulţumiţi de Guvern, iar Emmanuel Macron a pierdut patru puncte procentuale în noiembrie şi a atins cel mai slab scor al popularităţii sale - de 25%, iar premierul Edouard Philippe şapte puncte - 34% -, potrivit unui sondaj Ifop, publicat în Le Journal du Dimanche (JDD), relatează AFP.

Doar 4% dintre persoanele chestionate se declară ”foarte mulţumite” de şeful statului, iar 21% ”mai degrabă mulţumite”. Alte 34% sunt ”mai degrabă nemulţumite”, 39% ”foarte nemulţumite”, iar 2% nu se pronunţă.

Cu toate acestea, francezii au mai multă încredere în Macron decât în François Hollande (20%), dar mai puţină decât în Nicolas Sarkozy (44%) în aceeaşi perioadă a mandatelor lor respective.

Scăderea popularităţii premierului este şi mai accentuată. În noiembrie, 34% dintre francezi sunt mulţumiţi de el, faţă de 41% în octombrie, când a tins un vârf. Edouard Philippe revine astfel la nivelul din septembrie, cel mai scăzut de la începutul mandatului.

Sondajul a fost realizat pe Internet şi la telefon în perioada 9-17 noiembrie, pe un număr de 1.957 majore, potrivit metodei cotelor, şi are o marjă de eroare cuprinsă între unul şi 2,2 puncte procentuale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite