Europa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO După o şedinţă cu scântei, Rada obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Moscovei să-şi schimbe numele

14
20 Dec 2018 18:06:39
Autor: Viorica Marin

Rada Suprema a Ucrainei a adoptat astazi o lege care obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UPT MP) să îşi schimbe numele. Dezbaterile pe această lege au degenerat în Parlamentul de la Kiev într-o bătaie generalizată.

În prezent, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UPT MP)se numeşte oficial ”Biserica Ortodoxă Ucraineană”.
 
Legea adoptată obligă  Biserica Ortodoxă Ucraineană să indice în titlu că aparţine de Biserica Ortodoxă Rusă (BORu). Nota explicativă motivează această indicaţie prin faptul că centrul BORu se află într-o ţară care a comis agresiune militară împotriva Ucrainei.
 
Biserica Ortodoxă Ucraineană susţine că decizia Radei Supreme este ilegală şi a promis că va lupta pentru pastrarea numelui actual.
 
„Suntem martori ai intervenţiei statului în treburile bisericii, depăşind autoritatea sa şi încălcand Constituţia. Biserica se poate redenumi voluntar, iar statul nu are dreptul să facă acest lucru”, a declarat Vasili Anisimov, şeful serviciului de presa al Biserica Ortodoxă Ucraineană, pentru Interfax.
 
Pe 15 decembrie, în Ucraina a fost înfiinţată o nouă biserică ortodoxă sub auspiciile Patriarhiei de la Constantinopol. Acesta se va numi oficial Biserica Ortodoxă Ucraineană.
 
Dezbaterile pe această lege au degenerat în Parlamentul de la Kiev într-o bătaie generalizată după ce mai mulţi deputaţi ucraineni şi-au împărţit pumni din cauza unui banner.
 
Motivul, la tribuna centrală a fost plasat un banner pe care era poza oligarhului Victor Medvedciuk, care ar fi rudă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Pe banner era scris „Vladimir Medvedciuk-agentul lui Putin. Să fie Judecat”.
 
Un deputat din partea Blocului de Opoziţie a luat bannerul de pe tribuna centrală. Imediat de el s-a apropiat un ales al Frontului Popular. Între cei doi s-a iscat un conflict care a degenerat într-un schimb de pumni. Imediat s-au apropiat şi alţi colegi, iar disputa s-a transformat într-o bătaie generală, informează deschide.md.
 
Preşedintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubii, şi-a îndemnat colegii la calm şi a spus că în Parlamentul Ucrainei nu este loc de bătaie.
 
Oligarhul Victor Medvedciuk este şi unul dintre oamenii de afaceri care controlează câteva instituţii media de la Kiev. Acesta a fost implicat în negocierile privind schimbul de prizonieri între Kiev şi regimurile separatiste din Doneţk şi Lugansk.
 
În timpul conferinţei de presă anuale susţinute de Vladimir Putin la 20 decembrie, acesta a spus că Victor Medvedciuk a zburat de mai multe ori la Moscova, doar că toate vizitele au fost coordonate de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.
 
Anterior presa de la Kiev a scris despre mai multe vizite a lui Victor Medvedciuk la reşedinţa lui Petro Poroşenko care ar fi avut loc noaptea.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Sandu Mihaita
20.12.2018, 18:57:31

In limba noastra BOR sau BOU sunt termeni foarte sugestivi. Ar fi pacat sa se schimbe.

-2 (6 voturi)
Coco
20.12.2018, 19:36:20

Oricum ar fi tot BOU se numeste.

-2 (6 voturi)
Vlad Ţepes1
20.12.2018, 19:50:26

Coco La fel ca la tine. Înlocuiește,, o,, cu,,a,,.

+1 (3 voturi)
Coco
20.12.2018, 20:35:53

Te apucasi de vocalize, lasa-i pe popi ca tot boncaluiala ramane!

-1 (3 voturi)
Vasile Naftuli
20.12.2018, 22:48:14

Și în Ukraina se instaurează „democrația”, oare mai are timp?

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările