VIDEO Stalin şi colaboratorii săi, vinovaţi de marea foamete din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stalin
Stalin

Dictatorul sovietic Iosif Stalin şi alţi lideri bolşevici au fost recunoscuţi vinovaţi pentru genocidul şi declanşarea marii foamete din 1932-1933 împotriva poporului ucrianean, soldate cu milioane de morţi, au anunţat ieri Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează AFP.

"Curtea a constatat că Stalin a comis un genocid", potrivit SBU, care a precizat că şi alţi responsabili bolşevici. Au mai fost declaraţi vinovaţi secretarul general al Partidului Comunist bolşevic Viaceslav Molotov, preşedintele Consiliului Comisarilor Poporului din URSS Lazar Kaganovici, secretar al Comitetului Central al PC (b), Stanislav Kosior, secretarul general al Partidului Comunist al bolşevicilor din Ucraina, Pavel Postâşev, secretar CC al PC (b), Vlas Ciubari, şeful guvernului ucrainean şi Mendel Hataievici, secretarul CC al Partidului Comunist Ucrainean.

Citiţi şi:

The Times: Kremlinul pregăteşte reabilitarea lui Stalin

VIDEO Putin: "Deşi au existat represiuni, epoca stalinistă nu trebuie apreciată univoc"

Tribunalul a ordonat încheiera urmăririlor judiciare pentru că acuzaţii nu mai sunt în viaţă, potrivit SBU. Cu toate că reglementările procesuale nu permit condamnarea unei persoane decedate în Ucraina, procesul Holodomorului ar putea servi drept precedent pentru ca crimele împotriva umanităţii să nu aibă termen de prescripţie în Ucraina, consideră unii experţi.

Unii dintre liderii sovietici de pe lista condamnaţilor au fost ei înşişi victime ale politicii lui Stalin, fiind reabilitaţi după venirea la putere a lui Nikita Hruşciov.


Un număr de 3,941 milioane de ucraineni au murit în timpul marii foamete. De ani de zile, Kievul încearcă să obţină de la ONU recunoaşterea marii foamete ca un "genocid" la adresa poporului ucrainean, proiect combătut de Rusia.

În 1932, autorităţile sovietice au declanşat o campanie de colectivizare forţată în cursul căreia au rechiziţionat grânele şi vitele, împingând populaţia la foamete, mai ales în Ucraina. Rusia subliniază că milioane de persoane din întreaga URSS au fost victime ale acestei politici şi spune că ea nu a vizat în mod deosebit Ucraina.

Preşedintele Viktor Iuşcenko a declarat că această decizie a instanţei va fi un reper în istoria Ucrainei şi a subliniat importanţa simbolică a acesteia. "Această decizie restabileşte adevărul istoric şi ne oferă o şansă de a construi o Ucraină pe baza principiilor democratice", a afirmat Iuşcenko, care a folosit tema Holodomorului în campania sa electorală.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite