Europa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO/FOTO Violenţe la Atena. Mii de protestatari au ieşit în stradă. Fostul ministru al Transporturilor, lovit cu pietre şi bâte

0
15 Dec 2010 14:06:07
Autor: adevarul
Manifestanţii greci s-au ciocnit cu forţele de ordine - foto: telegraph.co.uk
Manifestanţii greci s-au ciocnit cu forţele de ordine - foto: telegraph.co.uk

O nouă zi de grevă generală, la Atena, declanşată de măsurile de austeritate adoptate de guvernul elen. Toate sindicatele greceşti s-au unit, miercuri, într-o grevă generală, dar manifestaţiile au degenerat în adevărate lupte de stradă.

Protestatarii au aruncat cu obiecte în forţele de ordine, au incendiat maşini şi au spart geamurile mai multor clădiri din centrul Atenei.

Citiţi şi: Grecia este cea mai coruptǎ ţarǎ din Europa

EXCLUSIV De ce ies grecii în stradă?

Tinerii greci vor revoluţie în cinci ani

În faţa Parlamentului, manifestanţii l-au agresat şi rănit pe fostul ministru conservator al Transporturilor Kostis Hatzidakis. Fostul ministru a fost lovit cu pietre şi bâte, dar a reuşit să intre în clădirea Parlamentului, informează AGI.

Demnitarul a fost atacat de protestatari furioşi care strigau Hoţilor, să vă fie ruşine!.

Forţele de poliţie din Atena au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au atacat cu cocktailuri Molotov două hoteluri de lux din centrul pieţei Syntagma, de lângă sediul Parlamentului. Manifestanţii au reuşit să incendieze balconul unuia dintre hoteluri, potrivit Reuters.

Greva generală declanşată miercuri a paralizat activitatea în întreaga Grecie, potrivit BBC. Sunt perturbate transporturile aeriene şi transportul public în marile oraşe, iar şcolile sunt închise.

Aceasta este a şaptea grevă generală organizată de sindicatele elene, anul acesta. Parlamentul elen a adoptat, marţi, un nou plan de reformă economică, care prevede noi scăderi salariale pentru angajaţii din sectorul public. Printre măsuri se numără creşterea preţurilor la benzină şi a bunurilor de consum, concedieri şi reduceri salariale cu 15 % pentru bugetari.

Guvernul grec a luat, la începutul anului, măsuri drastice pentru reducerea deficitului bugetar.

Sindicatele europene s-au mobilizat, miercuri, pentru a organiza proteste faţă de măsurile de austeritate. Sunt organizate manifestaţii şi în Cehia, Luxemburg şi la Bruxelles.

De ce au ieşit iar grecii în stradă?

În această dimineaţă, Parlamentul de la Atena a aprobat o nouă lege prin care reduce cu 10% salariile angajaţilor din transporturi. Controlorii de trafic aerian au reacţionat imediat şi toate zborurile care pleacă sau care ajung în Aeroportul Internaţional din Atena au fost anulate, informează Bloomberg. „În ceea ce priveşte salariile, ne întoarcem la nivelul de acum 20 de ani“, a declarat Stamatis Klapsis, cetăţean elen în vârstă de 52 de ani. „Ne duc înapoi în Evul Mediu“, a adăugat acesta.

"Inamicul comun"

„Acum, avem un inamic comun, adică oricine este membru al guvernului, al Fondului Monetar Internaţional sau al Uniunii Europene“, a mai spus Klapsis. FMI „pe unde trece, lasă în urmă numai pământ părjolit, la fel ca focul. Ei nu lasă nimic în urmă“, a adăugat el. Oficialii de la Atena, conduşi de premierul George Papandreou, nu cedează.

Exclusiv Adevǎrul / Oli Rehn: "UE şi-a fǎcut datoria. Guvernul Greciei trebuie sǎ se descurce"

Cine a săpat mormântul economiei greceşti FOTOGALERIE

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor din Grecia, cele mai neprofitabile 11 companii de stat au avut, în 2009, pierderi în valoare de 1,7 miliarde de euro, în timp ce salariile angajaţilor acestora s-au ridicat la 1,2 miliarde de euro. Noua lege este „groaznică, inacceptabilă şi pune iar greutatea crizei pe umerii muncitorilor, subminând drepturile fundamentale ale cetăţenilor“, a declarat Stathis Anestis, oficial al GSEE, cel mai mare sindicat al lucrătorilor din sectorul privat. Legea prevede însă şi liberaizarea pieţei de muncă elene, precum şi tăierea cheltuielilor companiilor de stat.

După ce prevederile acestei legi vor intra în vigoare, scăderea totală a salariilor muncitorilor din transporturile publice vor ajunge până la 50%, informează „The Wall Street Journal“. Săptămâna viitoare, parlamentul elen va vota şi bugetul pentru 2011, care prevede, de asemenea, tăieri drastice în vederea reducerii deficitului bugetar la 7,4% din Produsul Intern Brut, de la aproximativ 9,4% din PIB în 2010.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările