Europa

articolul anterior articolul urmator

Viitorul Europei ţine de fiecare dintre noi

7
25 May 2022 13:51:28
Gheorghe Falcă

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto” este ideea de la care a pornit părintele Europei de astăzi, Robert Schuman.

Astăzi, Europa este mai încercată ca niciodată. La graniţa estică, un război pornit de Rusia ameninţă pacea, libertatea şi nu în cele din urme economia întregului continent. Pe de altă parte, criza sanitară din ultimii doi ani a lăsat în urmă o Europă în căutarea de soluţii pentru rezilienţă, pentru redresare şi pentru un viitor în care o astfel de pandemie că nu mai pună în pericol piaţa europeană, siguranţa şi securitatea europenilor. Peste toate acestea avem provocările independenţei energetice şi direcţia „verde” înspre care trebuie să ne îndreptăm. Pe scurt, un context european care vine cu foarte multe provocări, care individual ar fi fost o încercare pentru fiecare ţară în parte şi pentru întreaga Uniune, dar toate suprapuse fac ca următoarea perioadă să fie una definitorie pentru Europa aşa cum o cunoaştem noi.
 
Aş începe prin a vorbi despre democraţie, citându-l tot pe Schuman aş aminti că „democraţia a luat naştere în ziua în care omul a fost chemat să realizeze pe timpul vieţii sale demnitatea persoanei umane, prin libertatea individuală, prin respectul drepturilor fiecăruia”. Apărarea democraţiei şi a drepturilor nu trebuie negociată, aceasta rămâne şi va fi mereu un obiectiv al Europei. Nu vom putea accepta derapările extremiste, conflictele şi atacurile armate. Avem, din nefericire, un război atât de aproape de România şi Uniunea Europeană, un război pornit de Rusia şi care înseamnă zeci de mii de vieţi omeneşti pierdute, oraşe distruse şi o ţară care trebuie să facă faţă unui atac barbar. Europa nu poate accepta războiul ca monedă de schimb, acest conflict trebuie condamnat la cel mai înalt nivel, iar democraţia şi libertatea Europei trebuie apărată! Respectarea drepturilor omului este unul dintre fundamentul nostru ca naţiune şi uniune, iar atacatorii care au provocat acest război sângeros vor plăti pentru fiecare viaţă luată.
 
Europa va lupta şi va susţine mereu pacea şi democraţia, dar atunci când o altă ţară înţelege să apeleze la barbaria războiului, Europa nu va putea sta cu mâinile în sân şi să aştepte o rezolvare.
 
Al doilea punct sensibil în aceste momente pentru Europa este independenţa energetică. Uniunea Europeană a fost fondată pornind de la „Planul Schuman”, un plan care prevedea o piaţă comună a producţiei de cărbune şi oţel. Astăzi, Europa are nevoie de un plan similar pentru a putea rupe legătura cu Rusia, pentru a deveni într-adevăr independentă. În mod clar fiecare ţară îşi caută propriile soluţii, dar dincolo de asta pentru a putea face acest spre, va fi nevoie de un plan european, coordonat şi asumat de toţi cei implicaţi. O strategie cu acţiuni concrete care să fie coordonate la nivel macro va putea avea efectul unui al doilea Plan Schuman.
 
Europa trebuie să se orienteze spre resurse regenerabile, spre nu viitor sustenabil cu industrii mai puţin poluate şi cu transporturi „verzi”. Europa de astăzi trebuie să nu uite de principiile „părinţilor” fondatori, dar trebuie să fie mai puternică şi unită ca niciodată. Viitorul Europei depinde de fiecare stat în parte, prin implicarea activă a tuturor factorilor decidenţi şi prin asumarea unor strategii care vor defini Uniunea Europeană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Lucifer
25.05.2022, 14:48:44

Ce înseamnă "viitorul Europei"!? Dacă vă referiţi la viitorul Uniunii Europene transformată în Federaţie germano-franceză atunci chestia asta nu are niciun viitor.

+1 (1 vot)
Ilisie Ioan
26.05.2022, 01:18:12

„Viitorul Europei ține de fiecare dintre noi” Dar, viitorul fiecăruia dintre noi ține de Europa. Dar dacă-i de rău!? E democrație și libertate dacă-ți plătești toate taxele, cam multe și nefirești, către un grup de statalăi.

+2 (2 voturi)
Alexandre
26.05.2022, 08:20:52

"Viitorul Europei ţine de fiecare dintre noi" Ce manevra "inteligenta" de a pasa responsabilitatea deciziilor eurodeputatilor la toti amarastenii, dar numai atunci cand se prognozeaza ca sigure tot felul de crize si neimpliniri.. La succese, bineinteles ca toate locurile din loje si de pe scena erau deja ocupate..

+1 (1 vot)
Paun Al
26.05.2022, 08:41:11

Un eurodeputat platit cu bani multi si cu privilegii, din taxele si impozitele cetetenilor europeni.. ne spune ce ar trebui facut..candva. Si atunci pentru ce va platim? Nu sa faceti ceva concret. Sa ne spuneti ce ati facut concret, de banii multi pe care ni-i luati.

boubaltii 1
26.05.2022, 23:30:03

europa e o birocratie imputita in care le merge bine doar puliticienilor

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările