Europa

articolul anterior articolul urmator

Viktor Orban: Eliminarea Ungariei din Schengen ar fi un act „inacceptabil“

35
4 Dec 2015 19:24:16
Autor: Mediafax
Viktor Orban
Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban avertizează că ar fi „inacceptabil“ ca cetăţenii ţării sale să fie privaţi de libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene, respingând ideea ca mai multe state UE să rămână în afara unei zone „mini-Schengen“, relatează agenţia MTI.

Viktor Orban a declarat pentru postul public de radio Kossuth că mai multe state membre ale Uniunii Europene - în principal cele fondatoare - au dorit să se separe de ţările central şi est-europene, de unde imigranţii pătrund în bloc.

„Orice fel de mişcare care ar priva cetăţenii ungari de posibilitatea unei libere circulaţii ar fi complet inacceptabilă din punctul de vedere al Ungariei, din moment ce suntem singurul membru al spaţiului Schengen care îl protejează cu adevărat“, a spus liderul ungar.

„Prietenii Schengen“

Orban a remarcat faptul că ţările din Grupul Vişegrad (Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia) au convenit joi, la Praga, să colaboreze pentru a-şi proteja propriile libertăţi şi pentru acest motiv au fondat cercul „Prietenii Schengen“.

Premierii celor patru state membre ale Grupului Vişegrad - Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia - au lansat joi iniţiativa intitulată „Prietenii Schengen“, repingând ideea modificării actualului spaţiu Schengen. „Respingem solicitările privind reformarea Schengen. Obiectul trebuie să fie interesul comun pentru securizarea frontierelor externe şi menţinerea Schengen“, a declarat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka. „Respingem tentativele de creare a unei zone mini-Schengen în cadrul Uniunii Europene“, a insistat el.

O zonă mini-Schengen?

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat recent că viitorul Schengen depinde de disponibilităţile statelor UE de a participa la o schemă permanentă de distribuire a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii. „Distribuirea refugiaţilor în funcţie de performanţele economice şi de alte condiţii, disponibilitatea de a participa la un sistem permanent de repartizare a refugiaţilor conform cotelor vor determina dacă spaţiul Schengen va rezista pe termen lung“, a spus ea.

Ţările europene care nu protejează eficient frontierele şi nu acceptă cote de refugiaţi ar putea rămâne în afara unei zone „mini-Schengen“, a avertizat săptămâna trecută Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez al Finanţelor şi liderul Eurogrup. „Există câteva ţări care poartă cele mai mari poveri în criza refugiaţilor, acceptând cei mai mulţi extracomunitari“, a declarat Dijsselbloem, menţionând Suedia, Germania, Austria, Belgia şi Olanda. „Alte ţări spun: nu este problema noastră; este a voastră. Succes!“, a continuat el. „Pentru menţinerea spaţiului Schengen, trebuie protejate frontierele. Dacă nu reuşim să protejăm frontierele externe ale UE sau ale actualului spaţiu Schengen, atunci am putea-o face într-o zonă mini-Schengen“, a sugerat şeful Eurogrup.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

4.12.2015, 19:52:08

Daca viitorul spatiului SCHENGEN depinde de disponibilitatile statelor membre de a participa la o schema permanenta de distribuire a refugiatilor ( imigrantilor ) , pe baza COTELOR OBLIGATORII, atunci vai de capul lui . Nu marita sa faci parte din acest spatiu.

Leon Gorki
4.12.2015, 19:56:12

Doamna Merkel avertizeaza ...

0 (2 voturi)
Leon Gorki
4.12.2015, 20:00:01

Ungaria este singurul stat european care a luat o masura practica , eficienta , concreta , in situatia de criza grava din Europa.

-1 (9 voturi)
Leon Gorki
4.12.2015, 20:02:26

Ungaria este singurul stat european care a luat o masura practica , eficienta , concreta , in situatia de criza grava din Europa.

-3 (7 voturi)
Leon Gorki
4.12.2015, 20:06:44

Ursoaica Merkel a uitat sa-si ia tratamentul.

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările