Europa

articolul anterior articolul urmator

Viktor Orbán – un „Petrov” al Ungariei. Colaborarea premierului cu Securitatea ungară

25
1 Apr 2022 08:08:22
LARICS
Foto: Viktor Orbán în perioada de când datează prima tentativă de recrutare din partea serviciilor secrete
Foto: Viktor Orbán în perioada de când datează prima tentativă de recrutare din partea serviciilor secrete

Cu ocazia alegerilor parlamentare din 3 aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar şi pentru România şi Uniunea Europeană, LARICS a început un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realităţile politice şi strategice din ţara vecină.

Analiză realizată de C. Ioana*

Am încercat să desluşim evoluţiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale şi echipa din jurul acestora. În acest număr vom încheia acest episod, aducând în atenţia publicului o grilă de interpretare inedită în ceea ce priveşte succesele regimului Orbán – colaborarea cu securitatea sovietică şi ungară a lui Viktor Orbán. Prima parte a acestui serial poate fi cititi aici, a doua parte aici, a treia aici, a patra aici, a cincea aici, a şasea aici. Versiunea în limba engleză a acestui episod poate fi citită AICI, iar versiunea în limba maghiară AICI. (LARICS).

Se pare că nici în Ungaria nu există coincidenţe. Întrebarea care a frământat pe multă lume şi de multă vreme este cum a ajuns Viktor Orbán atât de repede în prim plan şi atât de sus? De unde lipsa de reacţie a sistemului din Ungaria faţă de ascensiunea lui şi menţinerea la putere? De unde a apărut tânărul acesta provincial, absolut necunoscut, să vorbească pe 16 iunie 1989, printre cei (DOAR) şase vorbitori din piaţă, chiar înainte de abdicarea oficială a partidului-stat şi de retragerea trupelor sovietice de ocupaţie, în faţa celor 250 000 de oameni adunaţi în Piaţa Eroilor din Budapesta? Cine l-a propulsat acolo? Chiar să fi scăpat vigilentei Securităţi ungare faptul că George Soros susţinea, începând cu 1986 (!), în plin regim comunist, cu armată rusă prezentă pe teren şi toată reţeaua KGB-ului sovietic în Ungaria, grupul studenţilor de la Drept din cadrul Colegiului Bibó, unde activa, în calitate de preşedinte, însuşi Viktor Orbán?

Greu de crezut. Prin urmare, întrebarea rămâne: A fost Viktor Orbán un soi de self-made man, care, pe model Hollywood-ian, s-a ridicat de jos, singur, în timpul regimului comunist, şi-a făcut o echipă redutabilă de prieteni şi, în pofida tuturor piedicilor puse de sistem, a răzbit şi a ajuns.... Sistemul însuşi?

Se pare că răspunsul e un pic mai prozaic, iar povestea lui Viktor Orbán nu este o... poveste americană, de film, ci una răsăriteană, a acelui Răsărit ieşit brusc în 1990 de sub pulpana regimului sovietic şi al instrumentelor sale de supunere şi control. Inclusiv, sau în primul rând, al Securităţii!

O poveste cu colaboraţionişti, oameni infiltraţi, protejaţi, propulsaţi.

Din această perspectivă, răspunsul la dilema ascensiunii fulminante a lui Viktor Orbán ar fi, conform presei de la Budapesta, unul „firesc” prin părţile noastre. Altminteri spus, Viktor Orbán fost şi este nu doar produsul gulaş-comunismului, dar chiar produsul... Securităţii ungare.

Prin urmare, e ca la Radio Erevan: e adevărat că s-a ridicat, dar nu de jos, ci de la „înălţimea” serviciile secrete.

Viktor Orbán va deveni, probabil, atunci când vremurile vor fi prielnice, un alt „Petrov” al Securităţii răsăritene.

Până atunci, însă, să vedem ce există acum pe masă.

Întrebările la care Viktor Orbán nu răspunde

Discuţia despre apartenenţa sau legătură lui Viktor Orbán la serviciile secrete ungare este veche. Despre aceste lucruri s-a vorbit prima data în Ungaria în 2009, an preelectoral, apoi dezbaterile au reapărut în 2012, iar în 2021 a început din nou vehicularea lor publică. Niciodată nu s-a făcut lumină asupra lor, în ciuda întrebărilor lansate către însuşi premierul ungar.

Propunerea de recrutare a lui Viktor Orbán din 1981.

Despre episodul cu recrutarea din armată (vezi foto), Viktor Orbán nu a spus niciodată nimic prietenilor săi sau celor apropiaţi. Abia în 2005, la 25 de ani de la acest episod, în urma presiunilor presei, Orbán a făcut public documentul din arhiva Serviciului de securitate al Statului potrivit căruia „încercarea” ar fi fost lipsită de succes.

Doar că asta nu e tot.

Dosarul colaborării lui Viktor Orbán cu securitatea mai are repere importante.

În 2012, publicaţia Kuruc.info reia dosarul şi pune pe masă elemente care ar fi necesitat şi ele clarificări urgente din partea lui Viktor Orbán (aici şi aici). Nu au venit însă niciodată.

Despre ce e vorba?

Kuruc.info dă publicităţii o serie de documente din arhiva fostei securităţi comunist-sovietice, inclusiv o notă olografă a premierului Viktor Orbán, pe care ziarul o prezintă ca autentică dincolo de orice îndoială (ziariştii de la Kuruc.info spun că au trimis la expertiză nota olografă şi scrisul aparţine fără îndoială premierului ungur).

Nota o reproducem mai jos:

Foto: Nota olografă a lui Viktor Orbán

Apar în nota holografă:

„István Csáki

Temesvari/Timisoara – delegate secret – membru intern FIDESZ

Gábor Győri persoană din reţea

Kover”

Conform ziarului citat, István Csáki, care apare în nota olografă este acelaşi cu maiorul de Securitate István Csáki, din cadrul Grupului Principal de Securitate II. Al doilea nume: un agent secret sub pseudonimul „Timişoara”, a fost identitficat de jurnalişti ca fiind Zsolt Szeszák (născut la 9 decembrie 1968, în Miskolc).

Cine este însă „Györi Gábor”?

Şi aici explodează bomba. Conform unui alt documente al securităţii ungare, datând din 23 iunie 1989, lt. Tarjan Istvan îl identifică pe Viktor Orbán (născut în 31.02.1963, la Szekesfehervar) ca fiind persoana de legătură „Gyori Gabor” (vezi documentul mai jos).

Deşi numele de „Gábor Győri” este cheie şi într-un alt document care nu mai este scris de mână, ci este document oficial, Viktor Orbán, scriu cei de la Kuruc.info, nu a avut niciodată curajul şi onestitatea să-şi clarifice relaţia cu el. Documentul autentic emis de Arhivele Istorice ale Serviciilor Securităţii Statului nu poate fi pur şi simplu ignorat. Dar Viktor Orbán exact asta a făcut până acum.

Revenim la documentul holograf. Al patrulea nume este „Kövér”. Săgeata îndreptată în direcţia „Gábor Győri” poate fi interpretată în mai multe moduri, spune Kuruc.info: dacă îl considerăm un semn egal, atunci „Gábor Győri” este acelaşi cu László Kövér, deci ar fi două nume conspirative utilizate; dacă nu, semnul poate însemna şi altceva. Cert este însă că nici la această întrebare nu a răspuns premierul, deşi presa i-a transmis-o pe toate canalele.

Revoluţie „cu voie de la poliţie” sau despre „revoluţionarii” cu protecţia Sistemului

aici.

Cu siguranţă mai sunt şi vor mai apărea probe în acest dosar. Deocamdată, regimul Orbán le ţine ferecate. Dar bomba e cu ceas. Şi ticăie. Până atunci, se mai pot aduce dovezi circumstanţiale care probează fără echivoc că, în realitate, tânărul Viktor Orbán nu a stat niciodată departe de putere - sau puterea de el! -, având mereu deasupra capului o umbrelă de protecţie, de cele mai multe ori nevizibilă.

Una dintre aceste dovezi adusă de presa de la Budapesta care sugerează sau chiar confirmă colaborarea lui Viktor Orbán cu serviciile secrete ungare rezultă dintr-un document „strict secret” din rapoartele inspectoratului de Miliţie al districtului Fejer, unde se vede foarte clar cum acţiunile viitorului premier sau deplasările în străinătate ale sale sau ale logodnicei sale sunt urmărite şi protejate la cel mai înalt nivel (documentul mai jos).

 

Vom reproduce acest document, inclusiv comentariul cu care a apărut în presă în 2012: „Din verificarea anturajului lui Viktor Orbán a organului securităţii statutului din cadrul inspectoratului Judeţean de Poliţie Fejer, întocmit în luna mai 1982 se poate citi: câteodată este plin de sine, îngâmfat, manifestă atitudine de frondă… faţă de prietenii săi este câteodată ipocrit, caracterizat de urmărirea propriilor interese. Capacităţile sale sunt apreciate ca fiind medii... Idealurile sale sunt practicanţii de ocupaţii intelectuale, şi dintre aceştia cei care au un rol public aferent intereselor de moment. Dezvoltarea sa mentală a fost influenţată pozitiv de preocupările sociale multiple ale tatălui său, de calitatea sa de membru al Partidului Socialist Muncitoresc din Ungaria. În general este caracterizat ca un tânăr loial sistemului nostru socialist”.

Kuruk.info mai notează că, „pentru securitatea statului comunist, o garanţie specială era persoana tatălui lui Viktor Orbán, Gyozo Orbán, un adept onest şi respectat al regimului Kadar (despre tatăl lui Viktor Orbán şi, în general, familia Orbán, vezi aici, n.n.). Din 21 februarie 1982, ca rezultat al unui contract interstatal, acesta lucra în Libia, şi s-a întors definitiv în Ungaria în 1983-84. Este brigadier socialist multiplu medaliat cu „Muncitor Fruntaş”. Se ştie că din 1958 a fost membru al UTC, a derulat muncă activă de organizare. Din 1966 a fost primit în rândul membrilor PSMU, în calitate de propagandist. Opinia sa formată referitoare la dezvoltarea noastră socială este consecvent comunistă, care poate fi observată şi în educaţia sa din copilărie”.

Acesta este contextul în care a crescut Viktor Orbán. Şi nu este tot. Realitatea care a fost dovedită din rapoartele de securitate de stat din august 1986 este că István Horváth, ministrul de Interne, membru al Comitetului Central al Partidului Popular Socialist Maghiar, socrul István Stumpf, Director al Facultăţii de drept şi coordonatorul Colegiului Bibó, a fost, de fapt, protectorul lui Viktor Orbán şi a anturajului său.

Foto: István Horváth, puternicul Ministru de Interne în Republica Populară Ungară, socrul lui István Stumpf, Directorul celebrului Colegiu Bibó, finanţat cu banii lui George Soros din 1986, unde a crescut Viktor Orbán şi echipa sa.

Prin urmare, Viktor Orbán a avut, de la început, o puternică umbrelă de protecţie. Şi, cum spune publicaţia ungară, „ei ştiau asta, în special Orbán şi Anikó Lévai (logodnica lui Viktor Orbán)”. „Ei ajung să cunoască totul dinainte, râzând, glumind, acceptând acţiunile poliţiei cu „critici curajoase” şi remarci batjocoritoare pentru că pot fi siguri că orice s-ar întâmpla, nu pot fi răniţi. Acest lucru este declarat de mai multe ori deschis de Anikó Lévai, ale cărei propoziţii încrezătoare apar una după alta în rapoartele securităţii statului”.

Iată un exemplu concret prezentat în paginile Kuruc.info: „La 12 august 1986, Seful Secţiei III/III din cadrul Inspectoratului de Poliţie Nógrád, primeşte raportul unui angajat secret sub pseudonimul „Bátonyi”: Ceea ce descriu mai jos, vă rog să îl trataţi foarte confidenţial şi discret. Am menţionat deja de mai multe ori că cunoştinţa noastră (Anikó Lévai, - n.red.) este foarte informată despre toate evenimentele pe linie, chiar şi în cercurile guvernamentale. Chiar dacă sunt confidenţiale, primesc informaţiile de la prima mână, ceea ce nu este puţin, căci ele nu sunt accesibile oricui. Despre ce e vorba? Unul dintre membrii organizaţiei, Andrea Horváth şi soţul ei (István Stumpf, - n.red.), care este directorul unui mare colegiu din Budapesta, ştiu totul despre evenimentele din ţară, chiar dacă sunt confidenţiale. Ei locuiesc într-o vilă frumoasă de pe Rózsadomb din Budapesta. Andrea Horváth, în schimb, este nimeni alta decât fiica lui HI (István Horváth, ministrul de interne, - ed.), fiica unui membru CC. Întâlnirea va avea loc în viitorul apropiat la Dorogháza: dr. Anikó Lévai, logodnicul ei (în curând se căsătoresc, Viktor Orbán n.n.), Andrea Horváth şi soţul ei şi alte două persoane ale căror nume nu le cunosc.

aici.

„Bátonyi” trimite o notă pe 27 august: „Horváth ştie totul la nivel naţional şi ceea ce ştie el ştie şi organizaţia, în special prin fiica sa, Andrea Horváth.... despre toate evenimentele care au fost decise la nivel de guvern, dar care nu au fost încă aduse în atenţia publicului deloc. Fie că este o chestiune din afara sau din competenţa guvernului... Din ce în ce mai mulţi membri ai organizaţiei pleacă în străinătate pentru a susţine prelegeri şi prin care primesc şi sprijin adecvat din partea Occidentului. Acum era o persoană în New York, mâine o altă persoană merge în Germania de Vest. Dacă vreunul dintre membri are un conflict cu legea, poliţia, dacă cineva trebuie scos din închisoare, ministrul István Horváth se va ocupa de asta. Medicul (Anikó Lévai, - n.red.) a spus că nu contează dacă logodnicul ei a fost arestat pentru instigare sau pentru altceva (Viktor Orbán, - n.red.), deoarece Horváth va lua măsuri imediate şi logodnicul ei va fi eliberat imediat”.

O altă poveste din Estul Europei, cu oamenii Securităţii...

Ce rezultă de aici? Un singur lucru. Viktor Orbán nu a fost niciodată un self-made man, venit de nicăieri, un cavaler fără prihană în luptă cu sistemul comunist. El poate fi numit „un proiect de succes”, doar că nu este „proiectul de succes” al unui self-made-man, ci al... serviciilor secrete sovietice şi ungare.

Atunci când regimul Orbán se va destrăma – şi asta indiferent de rezultatul alegerilor din 3 aprilie - tentaculele acestuia vor fi eliminate, iar democratizarea Ungariei se va produce cu adevărat, mai multe documente vor fi scoase la suprafaţă, iar întrebările fără răspuns astăzi, vor primi, atunci, unul. Iar în acel moment, trecutul lui Viktor Orbán va trebui redesenat cu toate cărţile pe masă. Şi actualul lider, atotputernic, va păţi, probabil, precum amicul său de la Bucureşti, fostul preşedinte al României, „Petrov” pe numele său conferit de Securitatea comunistă, care şi el a crezut că îi poate minţi pe toţi, de fiecare dată.

Adică să ne aşteptăm ca şi Viktor Orbán să fie, până la urmă, respins, umilit, aruncat la marginea spaţiului public ca o măsea stricată de care nu mai vrea să ştie nimeni, după mandate lungi de dominaţie şi control?

Cel mai probabil.

*C. Ioana este absolventă a Masterului de Studii de Securitate al Universităţii din Bucureşti şi expert LARICS pe chestiunea maghiară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

cititorul3
1.04.2022, 08:23:59

Fictiune, informatii false despre Ungaria - dozate zilnic. Viktor Orban nu a fost agentul securatii din Ungaria. Punct. Insa Basescu a fost si multi alti politicieni din Romania.

-11 (19 voturi)
Adrian Foanɡă
1.04.2022, 08:36:26

Ungurii au mentalitate de stepa, la fel ca rusii. Ei nu-si mazilesc tatucii.

+2 (20 voturi)
Coco
1.04.2022, 11:16:22

Pentru ungurii din diaspora daca le aduci aminte ca au fost mari odata demult si erau pe cai mari si inalti nu ca prapaditii Prjevalski cu care au ajuns cu corturile in Pannonia poti sa fie si regele turnatorilor ca te voteaza cu ochii inchisi. La fel si rusii, le-a spus ca vrea sa faca Rusia cat URSS-ul si a crescut partidul Rusia Unita la 80% numai ca prostia totdeauna se plateste.

+6 (10 voturi)
Sapientia ludus
1.04.2022, 14:05:34

Pe data de 15 martie 1988 Orbán Viktor a fost bătut de poliția maghiară . Pe data de 30 martie 1988 a înființat FIDESZS-ul PRIMUL PARTID ANTICOMUNIST din blocul estic! Pe data de 27 junie 1988 participă la demonstrația de 120.000 de oameni împotriva distrugerii satelor din Romănia! Pe data de 16 junie 1989 ține un discurs –la reînmormîntarea lui Nagy Imre – în care solicită armatei sovietice să părăsească Ungaria!!!

-8 (16 voturi)
Cristi Lascu
1.04.2022, 12:21:11

Nu stiu ce sa ii mai faca globalistii la asta sa il dea jos. Este singurul de prin Europa care mai are coloana vertebrala si actioneaza in interesul poporului sau. Restul sunt doar executantii unor ordine venite de sus.

-4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările