„Virusurile mutante“ provoacă haos în Europa VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controale la frontiera dintre Cehia şi Germania
Controale la frontiera dintre Cehia şi Germania

Comisia Europeană încearcă să pună ordine în restricţiile la libera circulaţie după închiderea frontierelor decisă de Germania şi Belgia împotriva propagării diferitelor variante de coronavirus, în pofida recomandărilor adoptate la nivel european.

Executivul european a trimis un mesaj tuturor statelor membre pentru a le reaminti angajamentele de a se coordona în combaterea propagării tulpinilor mutante ale noului coronavirus . Obiectivul: evitarea revenirii haosului în transporturi după închiderea frontierelor, haos care a urmat sosirii pandemiei în primăvara 2020.

Berlinul a instalat filtre de duminică în punctele de trecere a frontierei cu Cehia şi Austria pentru a limita răspândirea variantelor de coronavirus şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea face acelaşi lucru şi cu Franţa în zilele următoare din cauza situaţiei sanitare în departamentul Moselle, unde s-a constatat o creştere a numărului de cazuri de infectare cu variantele sud-africană şi braziliană  a coronavirusului, foarte contagioase.

 Franţa a anunţat luni că a început o operaţiune de testare în masă, după ce a descoperit 160 de cazuri de infectare cu variantele aşa-zise „sud-africană” şi „braziliană” ale coronavirusului, considerate mai virulente. Aceste cazuri au fost depistate în şase centre pentru bătrâni din departamentul Dordogne, în sud-estul Franţei. Este vorba în majoritate despre rezidenţi, dar şi despre personal de îngrijire. Mai mulţi experţi italieni, printre care şi consilierul pentru combaterea pandemiei al ministrului Sănătăţii, au cerut luni noului guvern condus de Mario Draghi să instituie cel puţin o lună de lockdown total pentru a opri avansul răspândirii variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2.

Angajamentele „Celor 27“

Cele 27 de state membre au adoptat în comun în octombrie recomandări propuse de executivul european, destinate să coordoneze restricţiile privind libera circulaţie. Ele şi-au asumat în ianuarie măsuri actualizate pentru a ţine cont de noi variante ale coronavirusului. Ele au scopul să evite închiderea totală a frontierelor şi interdicţiile generale, preconizând evitarea călătoriilor „neesenţiale” şi să ţină cont de situaţia sanitară a fiecărei regiuni aşa cum este ea stabilită de Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC). „Aşteptăm ca toate statele membre să urmeze această abordare coordonată şi restricţiile deplasărilor bazate pe un cod de culoare comun”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. Comisia este îngrijorată în special în legătură cu restricţiile impuse de partea germană lucrătorilor esenţiali şi de perturbările ivite în transportul de mărfuri şi în lanţurile de aprovizionare.

Cozi de maşini la frontiera dintre Germania şi Cehia

Filtrele instalate de Germania au generat lungi şiruri de maşini în aşteptare la frontiera cu Cehia, potrivit presei germane. La rândul său, Austria, temându-se că transportatorii venind din Italia şi aflaţi în tranzit pe teritoriul său ar putea să nu aibă documentele cerute de Berlin şi să rămână blocaţi în Austria, a instituit la rândul său duminică controale la frontiera sa sudică, suscitând ambuteiaje şi indignarea conducătorilor auto de partea italiană. Cât priveşte interdicţia belgiană a oricărei călătorii neesenţiale, decretată în ianuarie şi prelungită până la 1 aprilie, ea este considerată problematică, pentru că nu ţine seama de situaţia epidemiologică a regiunii de provenienţă sau de destinaţia călătorului.

Autorităţile germane trec la măsuri drastice

Un caz de contaminare cu varianta britanică a noului tip de coronavirus a generat o amplă operaţiune a poliţiei în oraşul Hamm din vestul Germaniei, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al poliţiei. O sută de poliţişti au fost desfăşuraţi începând de luni seara în oraş, unde locuiesc în jur de 180.000 de oameni.

Potrivit autorităţilor oraşului, un muncitor din construcţii a fost testat pozitiv la varianta mutantă, descoperită prima dată în Regatul Unit şi considerată mai contagioasă. Patru clădiri rezidenţiale au fost plasate în carantină, iar locuitorii acestora sunt în curs de testare. Poliţişti au fost trimişi la faţa locului pentru a asigura respectarea măsurilor de carantină.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite