Europa

articolul anterior articolul urmator

Vive la France!

28
14 Nov 2015 12:45:24
Doru Pop

Francezii care au ieşit de pe stadionul atacat de terorişti, în timp ce cântau „Marseilleza”, mi-au amintit de ce trebuie să iubim Franţa. De fapt de ce atacă fundamentaliştii Franţa? Pentru că Franţa reprezintă tot ceea ce ei nu sunt şi nu vor fi niciodată. Iar această Franţă nu poate fi distrusă prin atacuri mişeleşti.

Franţa a reprezentat un model pentru lumea în care trăim astăzi. În Franţa laică şi raţională, care a respins bigotismul religios şi care a afirmat că omul are drepturi inalienabile, pe care nimeni nu le poate încălca, s-a născut omul liber. Acest principiu a germinat toate valorile pe care se întemeiază modul de viaţă de care beneficiem acum. Împotriva acestei Franţe sunt atacurile josnice de ieri.

Este Franţa oamenilor liberi, care se adună în mod natural, care se bucură de libertatea lor şi cărora nimeni nu le poate spune ce şi cum să facă. De aceea este atacată acum Franţa. Este atacată Franţa pentru care libertatea este mai importantă decât orice. Ea este locul în care democraţia constituie singura formă de exprimare a spiritului liber. Iar libertatea din declaraţia drepturilor omului este libertatea care nu încalcă libertatea altcuiva. Este libertatea care nu se afirmă cu kalaşnikovul şi nici nu se ia prin intermediul fricii.

Franţa este atacată pentru că este ţara lui Voltaire, este punctul în care s-a coagulat ideea toleranţei, întemeiată pe refuzul fanatismului religios, fie că era vorba de intoleranţa iezuiţilor, fie că este a promotorilor contemporani ai habotniciei de tot felul. Este Franţa care respinge prejudecăţile izvorâte din intoleranţă. Aici nimeni nu are dreptul să spună că este singurul deţinător al adevărului. Duşmanii Franţei care nu crede în tiranie, care nu va accepta niciodată să i se impună ceva cu forţa armelor, sunt duşmanii tuturor oamenilor liberi.

Franţa care s-a opus dictaturilor de orice fel, dar în principal dictaturii iraţionale a unei elite absolutiste, ale cărei efecte le vedem şi astăzi, este Franţa mea. Când un lider politic sau religios, ale cărui idei nu le poţi contesta, îţi spune ce să faci, atunci Franţa va deveni duşmanul tău! Această Franţă nu poate fi ţinută în captivitate, nici intimidată, nici luată ostatecă.

Franţa pe care o iubesc este şi Franţa care nu tace în faţa oprimării semenilor săi, care nu se teme de despotism şi care nu este indiferentă atunci când vede că unii oameni sunt ţinuţi în sclavie de alţi oameni. Este Franţa egalităţii şi a respectului pentru drepturile fiecărui om. Dar este şi Franţa care ştie că niciun om nu poate fi împiedicat să spună ce gândeşte şi în care nimeni nu are dreptul să te oblige să gândeşti aşa cum vrea altcineva. Este Franţa dialogului şi a discuţiilor libere, care se opune obtuzităţii criminale a celor spălaţi pe creier. Este Franţa inteligenţei şi a luptei de idei, a culturii şi artei, nu a luptei primitive împotriva libertăţii gândirii.

Dar ea este şi Franţa revoluţionară, în care cetăţeanul ştie să îşi ceară drepturile pe stradă, care nu are respect pentru privilegii şi care nu acceptă obedienţa feudală. Această Franţă care şi-a privit întotdeauna duşmanii în ochi este acum atacată cu josnicie, pe ascuns, pe la spate. Această Franţa care ştie să se bată pentru drepturile omului nu poate fi învinsă. Pentru că fiecare dintre noi este această Franţă.

Mon coeur bat à Paris!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

marius cristian
14.11.2015, 16:12:27

mda Franta nu poate fi invinsa decat in decurs de cel mult o generatie ; cca. 6 -8 milioane de musulmani sunniti (recensamantul este interzis pe baza de religie de aceea cifrele sunt aproximative...aberatiile corectitudinii politice) , fiecare musulmanca plodeste 6 - 8 puradei (statistici prezentate pe net dar interzise - bien sur - de presa mainstream....) , asa ca in decurs de o generatie nu va mai fi nevoie de mitraliere si bombe pentru impunerea obligatorie a islamizarii... iar cotele obligatorii de colonisti musulmani sunt tintite pentru a abate acest flagel asupra tarilor ferite pana acuma... by the way : inima dvs. dle Pop de ce bate la Paris si nu la Bucuresti?!

+8 (10 voturi)
Stef Ros
14.11.2015, 16:17:39

>De fapt de ce atacă fundamentaliştii Franţa? Pentru ca sunt Musulmani si omorul necredinciosilor este sanctionat si chiar incurajat din cartea aia blestemata a lui Mahomed: Quran (3:56) - "As to those who reject faith, I will punish them with terrible agony in this world and in the Hereafter, nor will they have anyone to help." Quran (3:151) - "Soon shall We cast terror into the hearts of the Unbelievers, for that they joined companions with Allah, for which He had sent no authority". Toata extrema stanga este un cancer vestului. Numai un papagal parsiv care "Iubeste feministele urate" ar fi capabil sa regurgiteze un intreg articol despre atentatele din Franta fara a folosi o data cuvantul "Musulman" sau "Islam". Bine ca lucrezi in departamentul de "Cinema și Media" Ba.

+11 (13 voturi)
- hiero
14.11.2015, 16:42:17

Nu iubesc Franta! Nu am motive prea mari, la cat ne-au aratat cu degetul... Franta nu mai este de mult a francezilor, Europa tinde sa fie pierduta de europeni. Sper ca noi sa nu primim pe nimeni la noi si tare ma bucur ca toti fug de noi, cel putin vom ramane noi intre noi, hoti, ticalosi, analfabeti, dar noi intre noi, noi romanii!!

+11 (13 voturi)
Paun Al
14.11.2015, 17:09:37

Ati descris o Franta idealizata , dar ati scris frumos despre ea . Acesta poate ar trebui sa ne fie reper , sa ne fie referinta de societate democratica , spre care sa aspiram . Aceasta Franta idealizata . “Franţa laică şi raţională, care a respins bigotismul religios şi care a afirmat că omul are drepturi inalienabile, pe care nimeni nu le poate încălca, s-a născut omul liber. Acest principiu a germinat toate valorile pe care se întemeiază modul de viaţă de care beneficiem acum.... ...Este Franţa oamenilor liberi, care se adună în mod natural, care se bucură de libertatea lor şi cărora nimeni nu le poate spune ce şi cum să facă.  ..este ţara lui Voltaire, este punctul în care s-a coagulat ideea toleranţei, întemeiată pe refuzul fanatismului religios, fie că era vorba de intoleranţa iezuiţilor, fie că este a promotorilor contemporani ai habotniciei de tot felul. Este Franţa care respinge prejudecăţile izvorâte din intoleranţă. Aici nimeni nu are dreptul să spună că este singurul deţinător al adevărului.” ...este şi Franţa revoluţionară, în care cetăţeanul ştie să îşi ceară drepturile pe stradă, care nu are respect pentru privilegii şi care nu acceptă obedienţa feudală.

-7 (9 voturi)
Laurenţiu Faighel
14.11.2015, 17:24:38

mda, cine seamănă vânt, culege furtună. Franţa şi Germania au deschis robinetul de emigranţi din Orientul Mijlociu

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările