Europa

articolul anterior articolul urmator

Summitul Biden-Putin de la Geneva s-a încheiat după aproape patru ore. Primele reacţii FOTO VIDEO

73
16 Jun 2021 13:55:57
Autor: Viorica Marin
Vladimir Putin şi Joe Biden au fost întâmpinaţi de preşedintele elveţian Guy Parmelin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin şi Joe Biden au fost întâmpinaţi de preşedintele elveţian Guy Parmelin FOTO EPA-EFE

Întâlnirea preşedintelui american Joe Biden cu Vladimir Putin, la Geneva, s-a încheiat, a anunţat Casa Albă, relatează The Associated Press.  Cei doi şefi de stat s-au întâlnit timp de apropae patru ore, mai întâi într-o reuniune restrânsă, iar apoi într-o întâlnire mai largă, cu oficiali din ambele tabere, care a durat aproximativ 65 de minute. Putin şi Biden urmează să susţină conferinţe de presă separat.

UPDATE Relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă, a declarat preşedintele american, Joe Biden, în conferinţa sa de presă separată după prima întâlnire cu preşedintele rus.
 
UPDATE  Biden i-a oferit cadou lui Putin o pereche de ochelari de aviator pe comandă şi o sculptură din cristal reprezentând un bizon american.
 
UPDATE Rusia şi Statele Unite urmează să organizeze consultări cu privire la securitatea cibernetică.
 
UPDATE Navalnîi a meritat pedeapsa cu închisoarea, declară Putin la Geneva, după summitul cu Biden; ”El a acţionat în mod deliberat pentru a fi arestat”, apreciază liderul de la Kremlin
 
UPDATENavalnîi a meritat pedeapsa cu închisoarea, declară Putin la Geneva, după summitul cu Biden; ”El a acţionat în mod deliberat pentru a fi arestat”, apreciază liderul de la Kremlin
 
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă miercuri, într-o conferinţă de presă, la Geneva, că, împreună cu preşedintele Joe Biden, a hotărât ca ambasadorii să revină la posturi la Moscova şi Washingtonul, în vederea unei calmări a tensiunilor, relatează The Associated Press.
 
UPDATE Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat miercuri, după întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, că au fost convorbiri ”constructive”, conform BBC.
 Preşedintele rus a caracterizat convorbirile ca fiind ”foarte constructive” şi a declarat că nu crede că a fost nicio ”ostilitate”.
 
El a declarat că ambele părţi au convenit  în legătură cu revenirea diplomaţilor expulzaşi de fiecare dintre ţări. Putin a mai afirmat că  au discutat despre posibilitatea ca Ucraina să adere la  NATO.
 
 
UPDATE Avionul prezidenţial al lui Vladimir Putin a zburat peste România în calea sa spre Geneva. Nava aeriană a preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost întâmpinată de două avioane militare americane în spaţiul aerian al României, în calea sa spre Geneva. Două nave ale delegaţiei ruseşti Il-96-300 au decolat din Soci, urmând să ajungă la Geneva pentru summitul Putin-Biden. Cu o oră înainte de summit, avioanele liderului rus RA-96021 şi RA-96022 au intrat în spaţiul românesc, unde au fost întâmpinate de navele militare americane.
 
UPDATE  O banderolă uriaşă, prin care activişti în favoarea păcii îi îndeamnă pe Vladimir Putin şi Joe Biden - care participă miercuri la un summit la Geneva - să îşi reducă arsenalele nucleare a fost desfăşurată pe Lacul Geneva.
 
UPDATE Preşedintele Putin a sosit „aproape exact la timp” pentru întâlnirea sa cu Biden la 13:04. ora locală , scrie „The Washington Post“ . Momentul a atras atenţia experţilor, având în vedere că,  după cum a remarcat fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, Putin „are obiceiul de a se prezenta târziu la întâlniri“. De exemplu, preşedintele rus a întârziat 45 de minute când s-a întâlnit cu fostul preşedinte Donald Trump la Helsinki în 2018 şi l-a făcut să aştepte trei ore pe secretarul de stat de atunci, John Kerry, în 2013 şi mai mult de patru ore pe cancelarul german Angela Merkel în 2014.
 
Jonathan Karl, de la ABC News, comentat:  „Nu vă pot spune la câte evenimente între americani şi ruşi am mers acolo unde Putin i-a ţinut pe americani să aştepte. Este un joc de putere“. Faptul că Putin a sosit la timp pentru acest summit este „un indiciu“ că „vrea să reducă temperatura acestui conflict“.
 
 
UPDATE Reporterul Anita Kumar de la Politico a descris o scenă haotică în care jurnaliştii americani s-au încăierat cu forţele de securitate ruse care i-au împins înapoi în debutul summitului între Joe Biden şi Vladimir Putin.
 
Jurnaliştii americani s-au îmbrâncit cu coatele şi au ţipat să fie lăsaţi să treacă dar nimeni nu s-a mişcat din loc. Atunci au intervenit forţele de ordine ruseşti care au tras cordonul pentru a-i ţine de la distanţă de cei doi preşedinţi. Agenţii de securitate au strigat la jurnalişti să iasă afară şi au început să-i împingă. Jurnaliştii şi oficialii de la Casa Albă au ţipat şi ei să nu mai pună mâna pe ei. Anita Kumar spune că a fost îmbrăncită şi aproape pusă la pământ, în timp ce alţi reporteri s-au împiedicat în cordonul roşu fiind împinşi peste el.
 
Ambii preşedinţi au asistat la încăierare şi păreau amuzaţi de scenă. La un moment dat, Biden s-a aplecat spre interpret şi a zâmbit.
 
 
 
   UPDATE  Preşedinţii american Joe Biden şi Rus Vladimir Putin au încheiat prima parte a summitului lor, miercuri, la Geneva şi participă la prima dintre cele două reuniuni mai largi prevăzute în programul reuniunii, relatează The Associated Press.
 
 Din delegaţa americanăfac parte, în afară de Blinken, consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, subsecretarul de Stat însărcinat cu Afaceri Politice Victoria Nuland, ambasadorul rus în Rusia John Sullivan şi experţi din cadrul National Security Council (NSC) Russia Eric Green şi Stergos Kaloudis.
 
Din delegaţia rusă, în afară de Lavrov, mai fac parte consilierul prezidenţial Iuri Uşakov, adjunctul lui Lavrov Serghei Riabkov, şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, ambasadorul rus la Washington Anatoli Antonov şi emisarii Kremlinului pentru Ucraina şi Siria şi purtătorul de cuvânt al lui Putin Dmitri Peskov.
 
UPDATE De la preluarea mandatului, Joe Biden a impus regimului de la Moscova două runde de sancţiuni economice, dar a fost de acord să extindă tratatul Noul START privind controlul armelor. De asemenea, Biden a refuzat să blocheze prin noi sancţiuni finalizarea conductei Nord Stream 2, care va creşte exporturile de gaze ruseşti către Germania şi va reduce taxele de tranzit plătite Ucrainei pentru utilizarea reţelei sale de conducte. Un proiect criticat de unii din aliatii europeni ai Statelor Unite şi de politicieni republicani, care susţin că va mări dependenţă energetică a Europei de Rusia.
 
UPDATE Joe Biden este al 5-lea presedinte american care se întâlneşte cu Vladimir Putin, iar o purtătoare de cuvânt a Casei Albe a declarat că preşedintele SUA „nici nu încearcă să restabilească relaţiile cu Rusia, nici să le escaladeze”.
 
UPDATE O corespondentă aflată la întâlnirea dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin a reuşit să îi adreseze o întrebare liderului rus înaintea summit-ului care a început la Geneva de câteva minute.
 
Jennifer Jacobs de la Bloomberg a punctat una dintre problemele pe care preşedintele american este aşteptat să o abordeze în timpul discuţiilor: încarcerarea politicianului Aleksi Navalnîi, principal opozant al lui Putin, imediat după revenirea din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în Siberia. Ea a scris pe Twitter: „I-am strigat lui Putin «De ce vă temeţi de Navalnîi atât de mult?». Putin m-a auzit şi nu a răspuns. Biden mi-a arătat un mare zâmbet”.
 
GALERIE FOTO
 
UPDATE Un grup bipartizan de senatori americani i-au cerut preşedintelui Joe Biden să ridice problema „sindromului Havana”, despre care se crede că este cauzat de atacuri energetice cu microunde, în timpul summitulului cu Vladimir Putin, relatează Fox News.
 
UPDATE  La debutul întrevederii, preşedintele Vladimir Putin a declarat că speră la discuţii ”productive”. Putin i-a mulţumit lui Biden pentru iniţiativa de a se întâlni, comentând că relaţiile bilaterale prezintă destule asperităţi care necesită discuţii la nivel înalt.
 
La rândul său, Biden a spus că ”întotdeauna este mai bine să te întâlneşti faţă în faţă”.
 
 
UPDATE Biden şi Putin au uitat de pandemia de Covid-19 şi au începul summitul de la Geneva cu o strângere de mână şi fără să poarte măşti. Cei drept, cei doi preşedinţi sunt vaccinaţi anti-covid. Cei doi lideri au fost salutaţi de către preşedintele elveţian, după care s-au aşezat la o reuniune restrânsă la care participă Biden, Putin, secretarul de Stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Fiecare parte are câte un translator.
 
 Ulterior ei urmează să participe la o reuniune mai largă, la care participă şi alţi oficiali de rang înalt şi care urmează să dureze mai multe ore.
 
Cei doi şefi de stat urmează să discute o serie de dosare, de la atacuri cibernetice şi amestecul Rusiei în alegeri americane la controlul armamentului şi invazia rusă în Ucraina.
 
Ambele părţi au minimalizat reuniunea, însă atât Biden, cât şi Putin au subliniat că vor relaţii mai stabile între ţările lor.
 
UPDATE A început reuniunea între cei doi preşedinţi.  La întrunire participă patru persoane: Biden, Putin, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. 
 
Fiecare parte are un translator, iar fotoreporterii au putut capta imagini la început. Ulterior, fiecare delegaţie va avea cinci membri, alături de Biden şi Putin. 
 
Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult.  La finalul întrunirii, preşedinţii vor susţine, separat, conferinţe de presă.
 
Preşedintele american a sosit la vila La Grange şi a intrat relaxat şi zâmbitor la confruntarea cu preşedintele Federaţiei Ruse. Apoi a ieşit împreună cu Putin şi cu preşedintele Elveţiei, şi au dat mâna pentru o fotografie de protocol. 
 
Joe Biden a sosit marţi seara la Geneva, în timp ce Vladimir Putin a ajuns cu puţin înainte de începerea întâlnirii, care era programată la ora 14, ora României. De la aeroport el a ajuns direct la vila la care are loc întâlnirea.
 
Cu puţin timp înainte ca cei doi preşedinţi să sosească, unde se aflau deja miniştrii de externe Antony Blinken şi Serghei Lavrov, angajaţii făceau ultimele pregătiri pentru summit, şi aspirau covorul roşu de la intrare. 
 
 
UPDATE Oraşul Genava l-a întâmpinat pe liderul de la Kremlin cu bannere de pe care ”zâmbeşte” opozantul rus Aleksei Navalnîi, descris drept ”eroul vremurilor noastre”. Câtiva protestatari paşnici printre care şi un bărbat la bustul gol, purtând o mască cu chipul lui Vladimir Putin şi pantaloni de soldat au manifestat pe străzile din Geneva încă de ieri, cerând eliberarea lui Alexei Navalnîi şi acuzând încălcarea drepturilor omului de către Kremlin. De altfel, situaţia opozantului rus ar putea fi ridicată de preşedintele american Joe Biden în timpul discuţiilor cu Putin. 
 
 
Avionul preşedintelui rus a aterizat pe aeroportul internaţional din Geneva la ora locală 12:27 (10:27 GMT). Vladimir Putin nu a dorit o ceremonie specială de primire din partea autorităţilor locale şi trebuie să se îndrepte imediat spre locul summitului: Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman.
 
Dar, în pofida acestui cadru încântător, discuţiile, care vor începe la ora locală 13:00 (11:00 GMT), se anunţă a fi dificile şi tensionate, intervenind într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt la cel mai jos nivel de după încheierea Războiului rece, notează AFP.
 
Această întrevedere, iniţiată de Biden, va fi una dintre cele mai importante din sfera geopolitică de anul acesta.  Joe Biden a ajuns în oraşul elveţian marţi.
 
Marţi, un consilier de la Kremlin a spus că stabilitatea nucleară, schimbările climatice şi securitatea cibernetică se află pe agenda summit-ului, precum şi situaţia cetăţenilor ruşi şi americani închişi în fiecare ţară.
 
Deşi sunt multe lucruri ce trebuie discutate, experţii nu au mari speranţe că vor exista momente „revoluţionare” la întâlnirea dintre cei doi lideri. Totuşi, ei consideră că vor putea fi încheiate acorduri simbolice de reconsolidare a încrederii, un cadru pentru relaţia viitoare.
 
 
 
Oficialii de la bordul Air Force One au spus marţi, în timpul zborului de la Bruxelles la Geneva, că Biden se va întâlni cu Putin la ora locală 13:00. Putin va ajunge primul la vila La Grange, iar amândoi preşedinţii vor fi întâmpinaţi de omologul elveţian înainte de a face o fotografie împreună.
 
La întrunire vor participa patru persoane: Biden, Putin, secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
 
Fiecare parte a avea un translator şi fotoreporterii vor putea capta imagini la început. Ulterior, fiecare delegaţie va avea cinci membri, alături de Biden şi Putin. Nu au fost anunţate încă numele participanţilor.
 
Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult. Nu este aşteptat ca liderii să mănânce împreună. Între 3.000 şi 3.500 de poliţişti şi alte forţe vor fi trimise pe domeniul de 30 de hectare din Geneva.
 
La finalul întrunirii, preşedinţii vor susţine, separat, conferinţe de presă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

Zared Lachman
16.06.2021, 14:14:42

de ce se intalneste tataia biden cu "criminalul" putin??

-10 (28 voturi)
Lucifer
16.06.2021, 14:17:21

Poate "delegaţiile" se iau la bătaie....ar fi foarte mişto pentru ziarişti.....

-10 (16 voturi)
Tuschinger Bela
16.06.2021, 14:21:57

Trebuie percheziționat să nu aibă poze cu fetițe asupra sa. Ar fi niște arme murdare in disputa cu Biden

-16 (22 voturi)
cloudvick
16.06.2021, 14:27:46

uitati cata securitate si cum este pazit putin, pe departe, si o spun din pacate, unul dintre cei mai temuti si puternici adevarati lideri ai lumii! ne place sau nu

-2 (14 voturi)
andrei ispas
16.06.2021, 14:39:57

Nu era nevoie de intalnirea asta. O simpla convorbire telefonică era suficient,ceva de genul: Putin- sărutmâna boss Biden- sa fii cuminte,altfel te fac bucati....ucigasule

+7 (27 voturi)

Vezi toate comentariile (73)

Modifică Setările