Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat din nou la telefon despre criza din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o zi tensionată în care Congresul american a avertizat Rusia cu sancţiuni economice, iar UE a decis deja să adopte o serie de măsuri prin care sa constrângă oficialii de la Kremlin, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat din nou la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, informează AFP.

Într-o conversaţie telefonică de aproximativ o oră, preşedintele american a încercat să-şi justifice viitoarele sancţiuni, în cazul în care Rusia nu va relua dialogul asupra situaţiei din Crimeea. În replică, Vladimir Putin l-a îndemnat pe Barack Obama să nu sacrifice relaţiile dintre cele două superputeri din cauza unor „probleme internaţionale izolate”.

„Preşedintele Rusiei a amintit importanţa relaţiilor americano-ruse pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în lume. Aceste relaţii nu ar trebui să fie sacrificate din cauza unor probleme internaţionale izolate, deşi extrem de importante”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei Ruse, după convorbirea de joi seară cu Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă i-a comunicat lui Vladimir Putin că Statele Unite nu sunt de acord cu încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, fapt ce le obligă să apeleze la sancţiuni împotriva Kremlinului.

„Preşedintele Obama a insistat asupra faptului că Rusia acţionează încălcând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce ne-a determinat să adoptăm măsuri de represalii, în coordonare cu partenerii noştri europeni”, a fost comunicatul anunţat de Casa Albă, după discuţia dintre cei doi lideri.

Barack Obama i-a cerut din nou liderului rus să accepte discuţii directe, alături de comunitatea internaţională, despre criza din Crimeea, şi să permită observatorilor OSCE să se asigure că civilii ucraineni sunt protejaţi.

Este pentru a doua oară când Barack Obama şi Vladimir Putin discută telefonic despre criza din Ucraina. Anterior, liderul de la Kremlin afirmase că Rusia îşi rezervă dreptul să protejeze interesele sale şi ale populaţiei rusofone în cazul unor „violenţe” în Crimeea sau în estul Ucrainei.

Washingtonul cere Moscovei să lase observatorii OSCE în Crimeea

Tot joi seară, după o reuniune cu uşile închise a Consiliului de securitate al ONU, ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Samantha Power a reiterat necesitatea de a trimite observatori internaţionali în Crimeea.

„Cerem Rusiei să permită accesul observatorilor OSCE şi ONU pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv în Crimeea. Rusia ar trebui să facă uz de autoritatea sa pentru a asigura securitatea observatorilor”, a declarat Samantha Power, criticând totodată referendumul în legătură cu alipirea Crimeei cu Rusia.

Săptămâna aceasta, circa 40 de observatori ai OSCE au fost nevoiţi să părăsească regiunea Crimeea dupa ce mai multe persoane înarmate i-au ameninţat.

SUA, pregătita să ofere ajutorul economic promis Ucrainei

Recent, Camera Reprezentanţilor a aprobat prin vot ajutorul economic în valoare de un miliard de dolari, sub forma unui împrumut, promis autorităţilor ucrainene. În prezent, proiectul de lege care prevede acest împrumut mai trebuie să fie aprobat şi în Senat.

În cazul în care Rusia nu doreşte să detensioneze situaţia din Ucraina, Statele Unite au anunţat că îşi rezervă dreptul de a sancţiona inclusiv din punct de vedere economic Rusia.

Avioane de vânătoare americane în Lituania, în contextul crizei din Crimeea

Statele Unite au decis să îşi suplimenteze, joi, cu încă şase avioane de vânătoare americane de tip F-15, forţele aeriene din apropierea frontierelor cu Federaţia Rusă, la Marea Baltică.

„Am confirmarea că misiunea de supraveghere a spaţiului aerian baltic va fi suplimentată cu încă şase avioane americane F-16”, a precizat Juozas Olekas, ministrul Apărării din Lituania.


Citeşte şi:

Cine are de suferit dacă Rusia primeşte sancţiuni economice?

Într-o încercare extrem de dificilă de a detensiona situaţia din Crimeea, acolo unde Federaţia Rusă are în prezent zeci de mii de trupe combatante, Occidentul şi-a anunţat recent intenţia de a sancţiona economic Rusia. Statele Unite au arătat că susţin această măsură, însă Europa este mai rezervată. Cei de la CNN au încercat să ofere un răspuns la întrebarea cine ar putea suferi dacă Rusia ar fi sancţionată economic.

Şase avioane de vânătoare americane F-15 au ajuns în Lituania, în contextul crizei din Crimeea

Departamentul Apărării din Statele Unite a anunţat, joi, noile sale planuri, după o consultare cu membrii NATO, în legătură cu securizarea zonei de est a Europei în contextul tensiunilor din Crimeea, acolo unde se află zeci de mii de militari ruşi. Şase avioane de vânătoare de tip F-15 au ajuns astfel în cursul zilei de joi în Lituania, informează AFP.

SUA şi UE se coalizează în luptă împotriva Rusiei: sancţiunile economice şi politice anunţate de comunitatea internaţională

În timp ce administraţia Obama şi Congresul american au făcut progrese în ce priveşte legislaţia care prevede sancţiuni aplicate Rusiei, UE a anunţat recent că a adoptat o serie de sancţiuni politice ce vizează oficialii ruşi, Putin rămâne sfidător, avertizând că eventualele măsuri vor avea „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi. În ciuda curajului preşedintelui, problemele economice ale ţării o fac vulnerabilă la presiunile Occidentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite