Vladimir Putin: „SUA fac tot posibilul pentru a sista proiectul South Stream”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite se opun proiectului South Stream, deoarece Washingtonul doreşte să beneficieze el însuşi de piaţa eneregtică europeană, a declarat, marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unei întrevederi cu omologul său austriac, Heinz Fischer, informează Russia Today.

„Statele Unite fac tot posibilul pentru a sista proiectul gazoductului. Nu este nimic neobişnuit. Vorbim până la urmă de o competiţie normală, în care se folosesc şi intrumente politice”, a spus Vladimir Putin, la Viena.

Totodată, liderul de la Kremlin a mai subliniat că Rusia se află în discuţii cu partenerii ei contractuali pentru a pune la punct toate detalii asupra construcţiei gazoductului.

„Ne aflăm în discuţii cu partenerii noştri, nu cu terţe părţi. Prietenii noştri, americanii, sunt nemulţumiti de South Stream aşa cum au fost nemulţumiţi şi în 1962, atunci când un proiect asemănător cu Germania a fost demarat. Prin urmare, nefericirea lor nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că doresc acum să beneficieze doar ei de piaţa europeană de energie”, a mai adăugat Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei a subliniat de asemenea că indiferent de cum va evolua situaţia, gazul american nu va fi mai ieftin decât gazul rusesc, deoarece „gazul prin conductă va fi întodeauna mai ieftin decât cel lichefiat”.

Federaţia Rusă, reprezentată prin Gazprom, şi OMV au semnat, marti, un acord pentru construcţia tronsonului austriac al gazoductului South Stream, proiect care va costa circa 45 de miliarde de dolari.

Conducta South Stream ar urma să aibă o lungime de peste 2.400 de kilometri şi se va întinde începând din Rusia, prin Marea Neagră, până în Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Austria, ocolind Ucraina şi România.

Din acest punct de vedere, preşedintele rus a declarat că Moscova nu ocoleşte Ucraina din motive politice.

„Este greşit să se spună mereu că facem ceva împotriva unei alte părţi. Proiecte precum Nord Stream, South Stream sau Blue Stream au început cu mult timp în urmă”, a mai adăugat preşedintele rus.

Circa jumătate din livrările de gaze naturale în Uniunea Europeană provin din Rusia, iar două treimi dintre acestea tranzitează teritoriul ucrainean.


Citeşte şi:

OMV a semnat cu Gazprom acordul privind construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream

După ce Comisia Europeană a forţat Bulgaria să suspende pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream pe teritoriul său, Gerhard Roiss – directorul grupului de petrol şi gaze OMV, tocmai ce a semnat astăzi cu Alexei Miller, omologul său de la Gazprom, acordul pentru înfiinţarea unei companii mixte care să fie responsabilă pentru construirea secţiunii din Austria a conductei.

Cum i-au dat lideri europeni apă la moară lui Putin prin promovarea unor contracte energetice directe cu giganţii Gazprom şi Rosneft

Liderii Uniunii Europene încearcă acum să găsească soluţii şi sancţiuni împotriva Rusiei după anexarea Crimeei, însă tot statele vestice au fost acelea care au pus bazele dependenţei în faţa Rusiei, prin promovarea unor contracte bănoase directe cu giganţii energetici ai Rusiei, ceea ce limitează acum posibilitatea impunerii unor represalii economice împotriva „Marelui Urs“.

Gazprom, aproape de amendă din partea Comisiei Europene pentru practici anticoncurenţiale. Gigantul riscă o sancţiune de 15 miliarde de dolari

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au readus în centrul atenţiei gigantul rus Gazprom, considerat una dintre „armele“ Kremlinului în politica sa externă, în condiţiile în care compania tocmai ce a avertizat Ucraina că nu şi-a plătit datoria de 1,5 miliarde de dolari pentru gaze şi în contextul în care trupele ruse au ocupat Crimeea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite