Vladimir Vorornin cere dizolvarea Parlamentului, din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin ar putea fi anchetat penal în legătură cu protestele din aprilie
Vladimir Voronin ar putea fi anchetat penal în legătură cu protestele din aprilie

Liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin s-a declarat mulţumit luni de rezultatele referendumului şi a cerut din nou dizolvarea Parlamentului.

Voronin chemase, ulterior, la boicotarea referendumului constituţional pentru alegerea preşedintelui desfăşurat duminică.

Comuniştii sunt foarte mulţumiţi de nivelul de conştiinţă şi responsabilitatea de care au dat dovadă cetăţenii ieri, a afirmat Voronin, potrivit publicaţiei Timpul.

Comuniştii şi-au exprimat astfel satisfacţia faţă de rezultatul preliminar al referendumului constituţional, care, cel mai probabil, va fi invalidat, din cauza neprezentării la urne a cel puţin o treime dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

Citiţi şi:

Ghimpu: "Îmi pare rău că cetăţenii nu au înţeles că trebuiau să pună punct crizei politice"

Voronin a precizat că formaţiunea sa, care chemase la boicotarea consultării populare, a înregistrat "mii şi mii de încălcări în timpul desfăşurării referendumului", dar deocmadată nu va prezenta niciun exemplu.

Referendumul a trecut, dar noi o să le ţinem şi o să le analizăm, a precizat fostul şef al statului.

Liderul comuniştilor a reiterat poziţia formaţiunii referitor la necesitatea dizolvării Parlamentului: Din 16 iunie are loc uzurparea puterii în stat, a adăugat Voronin.

Într-o intervenţie telefonică la postul Publika TV, duminică seară, Voronin a declarat că, dacă referendumul constituţional nu va fi validat, formaţiunea pe care o conduce este gata să accepte scăderea treptată a numarului de voturi pentru alegerea preşedintelui R. Moldova de către Parlament.

61 de voturi - pentru prima încercare de alegere a preşedintelui ţării în Parlament, 57 de voturi - pentru a doua încercare şi 52 de voturi - pentru a treia încercare, a propus Voronin.

Suntem gata să votăm modificarea articolului 78 din Constituţie în Parlament, dar preşedintele oricum să fie ales de Legislativ. Aşa cum ne-a permis şi Curtea Constituţională. În rest, pentru alegerea directă a preşedintelui ţării, noi la aşa variantă nu mergem, a mai declarat Voronin.

Aproximativ 2.600.000 de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne pentru un referendum constituţional care trebuia să decidă dacă preşedintele ţării va fi ales de popor, şi nu de Parlament aşa cum prevede actuala Constituţie. Referendmul nu a fost însă validat, din cauza prezenţei reduse la urne, datele anunţate de Comisia Electorală Centrală luni aratând că numai 29,05% dintre alegători şi-au exprimat opţiunea, în timp ce pragul necesar era de 33,34%.

De aproape un an şi jumătate R. Moldova nu a reuşit să-şi aleagă un preşedinte.

Referendumul de duminică a fost considerat o încercare de a pune capăt interminabilei crize politice în care ţara a intrat după protestele din primăvara anului 2009 care au contestat rezultatele alegerilor legislative din 5 aprilie, câştigate de comunişti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite