Vocea Rusiei: „A venit timpul pentru o Primăvară Europeană. Probabil că experienţa Crimeei va fi atât de plăcută încât alte regiuni îi vor urma exemplul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia în limba română a publicaţiei „Vocea Rusiei” publică astăzi un text prin care autorul transmite că „ocuparea clădirilor guvernamentale din Crimeea este o parte integrantă a protestului paşnic şi democratic”, iar că exempul oferit de separatiştii din peninsulă probabil că va fi „atât de incitant, iar experienţa atât de plăcută, încât şi alte regiuni (nu numai din Ucraina) să-i urmeze exemplul”.

Redăm integral textul publicat de autorul Valentin Mândrăşescu pe Vocea Rusiei

„Pentru a înţelege ce se întâmplă în Crimeea, trebuie luat în calcul un principiu simplu după care se ghidează Rusia în politica externă: „precedentul e fundamentul dreptului”. În practică, acest lucru înseamnă că Rusia respectă cu sfinţenie legislaţia internaţională în aceeaşi măsură în care o fac „partenerii occidentali”. De exemplu, după „precedentul Kosovo” a apărut Abhazia şi Osetia de Sud. A durat cam mult, dar Moscova începe să reacţioneze şi să înveţe din ce în ce mai rapid. În acest context, în măsura înţelegerii pe care o avem în privinţa evenimentelor curente, răspundem la întrebările referitoare la situaţia din Crimeea:

Întrebare: Ce se întâmplă în peninsulă?

Răspuns: Poporul îşi exprimă voinţa şi protestează paşnic împotriva acţiunilor autorităţilor nelegitime de la Kiev.

Întrebare: De ce protestatarii ocupă clădirile guvernamentale?

Răspuns: Am înţeles că este o parte integrantă a protestului paşnic şi democratic. Ocuparea cu forţa a clădirilor guvernamentale în vestul şi centrul Ucrainei a fost salutată şi susţinută de către oficiali occidentali, deci metoda este în regulă. Fiind „susţinuţi” de protestatarii paşnici, deputaţii capătă o inspiraţie deosebită în privinţa actului politic.

Întrebare: Ce caută steagul Rusiei pe clădirea parlamentului Republicii Autonome Crimeea?

Răspuns: Este un simbol al protestului paşnic, la fel cum au fost steagurile Uniunii Europene arborate pe clădirile ocupate de demonstranţii paşnici filoeuropeni.

Întrebare: Ce caută deputaţii şi senatorii Federaţiei Ruse în Crimeea? Ucraina este stat suveran!

Răspuns: Fac acelaşi lucru pe care l-au făcut comisarul Catherine Ashton, ministrul suedez Bildt, senatorul american McCain şi alţi oficiali occidentali la Kiev. Deputaţii şi senatorii ruşi se documentează şi susţin protestul democratic.

Întrebare: Ce fac militarii ruşi în oraşele din Crimeea?

Răspuns: Se ocupă de paza obiectelor Flotei de la Marea Neagră în acelaşi fel în care puşcaşii marini americani asigurau paza Ambasadei SUA în centrul Kievului.

Întrebare: Ce urmează?

Răspuns: Urmează un referendum democratic prin care Republica Autonomă Crimeea îşi va decide viitorul. Este probabil ca exemplul să fie atât de incitant, iar experienţa atât de plăcută încât şi alte regiuni (nu numai din Ucraina) să-i urmeze exemplul. Se pare că a venit timpul pentru o „Primăvară Europeană”.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite