Volodimir Zelenski, primit de Emmanuel Macron. Preşedintele ucrainean face un nou apel la aderarea ţării sale la NATO şi UE: „A sosit timpul să mărim viteza”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel pentru grăbirea aderării ţării sale la NATO şi Uniunea Europeană (UE) în faţa ameninţării ruse.

Volodimir Zelenski a făcut acest apel într-un interviu acordat pentru „Le Figaro” înainte de a se întâlni vineri cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare a UE şi NATO”, a declarat Zelenski, care urmează să aibă o întrevedere cu Macron şi prin videoconferinţă cu cancelarul german Angela Merkel.

„A sosit timpul să mărim viteza, să fim invitaţi să aderăm la UE şi NATO”, a adăugat el, denunţând o „agresiune violentă” a Rusiei împotriva ţării sale.

De mai multe săptămâni, ciocnirile s-au înmulţit între trupele ucrainene şi separatiştii proruşi din Donbas, în timp ce peste 80.000 de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în apropierea graniţei cu Ucraina.

Ţinând cont de aceşti factori, Ucraina avertizează că Rusia intenţionează se dedea unei noi agresiuni împotriva sa.

Pentru a descuraja Rusia, Volodimir Zelenski a cerut accelerarea aderării Ucrainei la NATO.

„NATO este singura cale spre a pune capăt războiului din Donbas. Planul de acţiune pentru aderare va fi un adevărat semnal pentru Rusia”, a scris preşedintele ucrainean pe Twitter la 6 aprilie.

Kremlinul s-a arătat deranjat de solicitarea lui Zelenski. „Ne îndoim foarte mult că aceasta va ajuta Ucraina să îşi rezolve problemele interne. Din punctul nostru de vedere, aceasta va înrăutăţi şi mai mult situaţia”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale Ruse.

Ucraina se teme că Rusia încearcă să o forţeze să comită o eroare, încercând să justifice astfel o operaţiune armată pe teritoriul său. La rândul său, Rusia susţine că „nu ameninţă pe nimeni” şi acuză partea ucraineană că recurge la „provocări”.

Volodimir Zelenski a făcut totodată un apel la accelerarea aderării Ucrainei la UE.

„Dacă UE şi Emmanuel Macron ne consideră cu adevărat un membru al familiei europene, trebuie să acţioneze în consecinţă. Este timpul să nu mai vorbim şi să luăm decizii”, a spus el.

Michel merge la Kiev, în timp ce von der Leyen se eschivează

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European Charles Michel a anunţat joi că se va deplasa la Kiev la sfârşitul lui august pentru a reprezenta UE la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei.

În schimb, preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, nu va merge la Kiev pentru aceste ceremonii.

„Preşedinta nu îşi va modifica poziţia, dar Comisia va fi reprezentată la nivelul corespunzător”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Eric Mamer.

Absenţa preşedintei CE pune în pericol proiectul unui summit UE-Ucraina la Kiev în această perioadă, a precizat pentru AFP un diplomat european.

Kievul, care se confruntă cu tensiuni sporite cu Moscova, preconizează să organizeze o întâlnire a Platformei internaţionale pentru Crimeea la 23 august, în ajunul ceremoniilor de independenţă şi şi-a dorit totodată să găzduiască un summit UE-Ucraina cu liderii instituţiilor blocului comunitar, a explicat diplomatul.

Zelenski a vorbit joi la telefon cu Michel despre acest summit. Două opţiuni sunt în prezent studiate, şi anume organizarea summitului fără preşedinta CE, dar cu un reprezentant al Executivului european, sau amânarea acestuia.

Ursula von der Leyen a declinat invitaţia preşedintelui Zelenski într-o scrisoare semnată de şeful ei de cabinet. Acest procedeu, considerat puţin protocolar, a creat o nouă polemică la Bruxelles.

„Nu spun că această scrisoare nu există, dar nu a plecat şi nu a fost transmisă autorităţilor ucrainene, potrivit informaţiilor mele”, a spus Eric Mamer.

Şefa Executivului european nu a răspuns la invitaţia adresată de şeful statului ucrainean „deoarece se afla într-o misiune în Turcia şi apoi în Iordania”, s-a justificat el.

Preşedinta Comisiei „va semna răspunsul său către preşedintele ucrainean şi se va asigura că toate răspunsurile pentru şefi de stat sau de guvern vor purta semnătura ei”, a adăugat Mamer.

„Comisia Europeană sprijină Ucraina, iar preşedinta speră să reitereze acest sprijin în cursul unei viitoare întâlniri cu preşedintele Zelenski”, a conchis purtătorul de cuvânt al lui von der Leyen.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite