Volodimir Zelenski vrea să facă din Cernobîl o atracţie turistică oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cernobîl sursa igor kostin

Cernobîl, locul unde a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istoria planetei, care a dus la moartea a mii de persoane, va deveni în mod oficial o atracţie turistică, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cernobîlul a avut parte în ultima vreme de o creştere a numărului de vizitatori, după lansarea miniseriei HBO cu acelaşi nume, care descrie tragedia. Potrivit preşedintelui Zelenski, a venit vremea ca locul să înceapă o etapă nouă.

„Trebuie să-i dăm acestui teritoriu al Ucrainei o nouă viaţă“, a spus Zelenski în timp ce semna decretul, miercuri. „Până acum, Cernobîlul a reprezentat o parte negativă din brandul Ucrainei. A sosit vremea să schimbăm asta“.

Pe 26 aprilie 1986, un reactor de la Centrala Nucleară Cernobîl a explodat, forţând evacuarea unei zone vaste şi trimiţând resturi radioactive în toată Europa. Deşi explozia în sine a cauzat în jur de 31 de decese, milioane de oameni au fost expuşi nivelurilor periculoase de radiaţii şi bilanţul total nu se cunoaşte cu exactitate. Deşi ONU a spus în 2005 că aproximativ 9.000 de cazuri de decese în urma cancerului au avut loc, Greenpeace a estimat ulterior că ar fi fost vorba despre 200.000, luând în considerare şi alte probleme care au avut legătură cu dezastrul.

Pentru mai bine de două decenii, autorităţile au menţinut zona de excludere din jurul reactorului, inclusiv localitatea Prîpeat.

Zelenski a lăudat regenerarea mediului din această zonă. Într-un comunicat postat pe website-ul său oficial, preşedintele ucrainean a spus: „Cernobîl este un loc unic pe planetă, unde natura învie după un dezastru cauzat de om, unde este un adevarat <<oraş fantomă>>. Trebuie să arătăm acest loc lumii: oameni de ştiinţă, ecologişti, istorici, turişti“.

Deşi mare parte din zonă a fost deschisă turiştilor încă din 2011, cuvintele preşedintelui vor spori probabil ceea ce unii au numit „turismul întunecat“ din regiune.

În timpul unei vizite la Cernobîl, miercuri, preşedintele a promis că va transforma „zona de excludere“ într-unul dintre „punctele de creştere ale Ucrainei“. El a adăugat: „Înainte de toate, vom crea un <<coridor verde>> pentru turişti“.

Potrivit lui Serghei Ivanciuk, directorul SoloEast, care efectuează tururi la Cernobîl din 2000, un astfel de coridor va oferi o intrare sigură şi oficială în zona de excludere. 

Potrivit decretului semnat de preşedinte, transormarea va presupune dezvoltarea unor noi rute pentru turişti şi crearea unor noi puncte de control, precum şi refacerea celor vechi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite